Η σημασία του πρωινού γεύματος

Ολοι πλέον γνωρίζουμε τη σημασία της σωστής διατροφής για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Η κ. Γιώτα Μίαρη, διατροφολόγος - διαιτολόγος, μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», μας τόνισε τη σημασία του πρωινού γεύματος και την ανάγκη να γίνει η πιο αγαπημένη συνήθεια των παιδιών προκειμένου να απολαμβάνουν υγεία και να αποκτήσουν ένα γεροδεμένο σώμα.

«Μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες διατροφής που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί για όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι η λήψη πλήρους πρωινού γεύματος. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία. Το αυξημένο βάρος των παιδιών και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση, ακόμη και σε μικρή ηλικία, χρόνιων ασθενειών, όπως ο παιδικός διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά πίνουν μόνο γάλα ή ακόμη και τίποτα πριν ξεκινήσουν για το σχολείο τους ή καταναλώνουν κάποιο άλλο σνακ, όχι τόσο θρεπτικό και ωφέλιμο.

Στοιχεία του ΙΝΚΑ δείχνουν ότι: - το 83% των παιδιών δεν παίρνει πρωινό στο σπίτι, - ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν χειρότερη επίδοση στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση, μοιάζουν πολλές φορές κουρασμένα και νωχελικά και η επίδοσή τους μειώνεται σταδιακά προς το μεσημέρι. Η απουσία πρωινού γεύματος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς επίσης και τη μείωση στη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών, και έτσι δεν τροφοδοτούνται σωστά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα. Τα παιδιά θα πρέπει να ξυπνούν νωρίτερα και να λαμβάνουν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό χωρίς να βιάζονται». Ενέργεια και καλή διάθεση

-Γιατί όμως πρέπει να τρώμε το πρωί;
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κααθιστούν το πρόγευμα απαραίτητη συνήθεια, πέντε όμως από αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί» μας λέει η κ. Μίαρη:
1. Το πρωινό είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου γεμάτος ενέργεια, με λιγότερο άγχος και στρες.
2. Αλλάζει τη συμπεριφορά ολόκληρης της οικογένειας. Η λήψη πρωινού κάνει τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους πιο θετικούς και πιο ευδιάθετους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης δίνει και τη δυνατότητα στην οικογένεια να δεθεί περισσότερο με τα μέλη της.
3. Η πρόσληψη πρωινού βελτιώνει την απόδοση σε ειδικά τεστ και δοκιμασίες, στην καθημερινή ικανότητα κατανόησης και απόδοσης στο σχολείο, στα σχολικά αθλήματα, τις εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες και το παιχνίδι στη γειτονιά.
4. Βοηθάει ολόκληρη την οικογένεια στη διατήρηση ενός φυσιολογικού και υγιούς σωματικού βάρους.
5. Επίσης, τα άτομα τα οποία τρώνε πρωινό προσλαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την προφύλαξη και καταπολέμηση ασθενειών, προσβολή από ιώσεις και διατήρηση της υγείας.
Γάλα για σωστή ανάπτυξη

Το γάλα περιέχει ασβέστιο, το οποίο είναι πολύτιμο για υγιή οστά, όπου ενισχύει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών και συμμετέχει στην πήξη του αίματος. Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, καλό θα είναι να συνοδεύουμε με τροφές οι οποίες περιέχουν βιταμίνη C και βιταμίνη D. Οταν η πρόσληψη του ασβεστίου μέσω της διατροφής μας δεν επαρκεί για να διατηρηθούν τα επίπεδά του στο αίμα σε φυσιολογικές τιμές, το σώμα θα αποσπάσει ασβέστιο από τα οστά όπου είναι αποθηκευμένα. Τα παιδιά και οι έφηβοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες με αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο επειδή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.



Τι να προσέχετε στη διατροφή σας


Για τους περισσότερους από εμάς, πριν ακόμη περάσουν 12 ώρες από ένα καλό γεύμα, το σώμα μας χρειάζεται μια καλή ανατροφοδότηση. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το πρωινό ίσως είναι το ευκολότερο γεύμα της ημέρας, γιατί με αυτό μπορείς να χορτάσεις χωρίς να χρειαστεί να φας κάτι με πολλές θερμίδες ή λίπος. Η κ. Μίαρη μας συστήνει να προσέξουμε επίσης:
1. Να υπάρχει οικογενειακό τραπέζι (είναι ιεροτελεστία, διαδικασία κοινωνικοποίησης των παιδιών, ευκαιρία επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη, ευκαιρία παρατήρησης).
2. Να μην καταναλώνετε εσείς και τα παιδιά σας τροφή παρακολουθώντας τηλεόραση, διότι όταν τρώτε μπροστά στη μικρή οθόνη, κινδυνεύετε να τρώτε απορροφημένοι και να μη σταματάτε παρά μόνον όταν τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθείτε. Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα φάτε περισσότερο από μία μερίδα φαγητό. Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση είναι κακό πρότυπο για τα παιδιά. Σύντομα θα δείτε να σας μιμούνται.
3. Να μη σχολιάζετε το βάρος των παιδιών σας, ούτε το πόσο τρώνε - μπαίνετε αμέσως σε μια διαδικασία μπούλινγκ και βάζετε σε κίνδυνο το παιδί σας να αναπτύξει διατροφική διαταραχή.
4. Να καταναλώνετε εσείς πρώτα πρωινό γεύμα, διότι από εσάς παίρνουν παράδειγμα.
5. Μη χρησιμοποιείτε την τροφή σαν ανταμοιβή.
6. Ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει με αργό ρυθμό (είκοσι λεπτά μόνο) - τότε δίνει εντολή ο εγκέφαλος ότι έχει έρθει ο κορεσμός.
7. Ετοιμάστε τα γεύματα και τα σνακ από το σπίτι. Αν το παιδί σας ψωνίζει από το κυλικείο, ελέγξτε αν αυτά που καταναλώνει είναι κατάλληλα. Αν διαφωνείτε με κάτι, μιλήστε με τους αρμόδιους.
8. Μην ενοχοποιείτε τις τροφές.
9. Να τρώτε κάθε τρεις ώρες.
10. Μην ετοιμάζετε πολλά κύρια γεύματα.
Ποδηλασία για καλή υγεία

Η ποδηλασία θεωρείται από τις καλύτερες σωματικές ασκήσεις, αφού γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Αν γίνεται συστηματικά, τότε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια υγιεινή ζωή. Οι καρδιολόγοι συνιστούν στους καρδιοπαθείς να κάνουν ποδήλατο, αφού βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μία ώρα ποδηλασίας είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών που μας σπρώχνουν στο ψυγείο. Φυσικά, ο σημαντικότερος παράγοντας για κάποιον που έχει παραπάνω κιλά και θέλει να αδυνατίσει είναι κάθε πότε και τι τρώει. Η ήπια άσκηση με μέτρια διάρκεια (μέχρι 1 ώρα) επιταχύνει πολύ την απώλεια βάρους.


Μακριά από τη νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι πανίσχυρο δηλητήριο. Είναι το φυσικό «εντομοκτόνο» που βρίσκεται στο φύλλο του καπνού, το οποίο παρέχει στο φυτό άµυνα σε διάφορα παράσιτα. Μάλιστα, έχει χρησιµοποιηθεί στην αγροτική παραγωγή επί πολλά χρόνια ως αποτελεσµατικό εντοµοκτόνο! Μία σταγόνα νικοτίνης είναι πιο δηλητηριώδης από µία σταγόνα στρυχνίνης και τρεις φορές πιο δηλητηριώδης από µία σταγόνα αρσενικού. Αν η ποσότητα νικοτίνης που περιέχει ένα τσιγάρο χορηγούνταν ενδοφλεβίως, θα προκαλούσε άµεσο θάνατο. Οµως, όταν καπνίζουµε, µόνο ένα µικρό ποσοστό της εισέρχεται στον οργανισµό. Μία ρουφηξιά επιδρά στο σώµα µας γρηγορότερα από µία ενδοφλέβια δόση ηρωίνης.


Αντι για συνταγή προτάσεις για πλήρες πρωινό γεύμα


Δεν αρκεί λοιπόν να καθόμαστε στο τραπέζι το πρωί, χρειάζεται να έχουμε μπροστά μας και όλα εκείνα που θα συνθέσουν ένα καλό και ευχάριστο πρόγευμα. Η κ. Μίαρη μας προτείνει breakfast με πολλές επιλογές:
- Ενα ποτήρι γάλα με μία φέτα ψωμί με φυτική μαργαρίνη / μέλι / μαρμελάδα / ταχίνι / spread μελιού με σπόρους και ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.
- Ενα ποτήρι γάλα με δημητριακά (τα απλά ή με φρούτα ή με φυτικές ίνες) ή νιφάδες βρώμης και ένα φρούτο.
- Ενα ποτήρι γάλα με ένα παστέλι και ένα φρούτο.
- Ενα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι με φρυγανιές αλειμμένες με μέλι / μαρμελάδα / ταχίνι και ένα γιαουρτάκι.
- Ενα τοστ και ένα φρούτο ή φυσικό χυμό.
- Μία φέτα ψωμί και τυρί κίτρινο, φυτική μαργαρίνη και ένα φρούτο ή φυσικό χυμό.
- Ενα γιαούρτι με δημητριακά και μέλι και φρούτο
- Ενα γιαούρτι με ανάλατους, άψητους ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.
- Ενα ποτήρι γάλα με μία μπάρα δημητριακών και ένα φρούτο.
- Ενα ποτήρι γάλα με μπισκότα ολικής αλέσεως και ένα φρούτο.
- Ενα ποτήρι γάλα, ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι, γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.
- Ενα ποτήρι φυσικό χυμό, ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς.
- Ενα μπολ με γάλα -δημητριακά- ψιλοκομμένα φρούτα μαζί με λίγα ολόκληρα καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα και σταφίδες.
- Ενα ποτήρι γάλα, ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι γαρνιρισμένες με ροδέλες μπανάνας ή και φράουλας ή και ακτινίδιο
- Ενα γιαούρτι με δημητριακά και δαμάσκηνα αποξηραμένα. - Κριτσίνια με τυρί κίτρινο και φρούτο ή φυσικό χυμό.
- Ενα ποτήρι γάλα, cream crackers σικάλεως, κομμένα φρούτα με λίγα ολόκληρα καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, σταφίδες, ξερά σύκα και δαμάσκηνα.

Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις