Μετεγγραφές φοιτητών 2010
Στην τελική ευθεία μπαίνει η τροποποίηση του νόμου για τις μετεγγραφές πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθιερώνει νέες κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφής, χωρίς να θίγει όσες ισχύουν ήδη.
Με τη νέα ρύθμιση (και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής) παρέχεται πρώτη φορά η δυνατότητα μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους σε πρωτοετείς φοιτητές, επιτρέπεται η ελεύθερη μετεγγραφή σε περιφερειακά ιδρύματα για αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και θεσπίζεται η κατανομή του αριθμού των μετεγγραφομένων στα κεντρικά ιδρύματα αναλογικά με τις θέσεις εισακτέων.
Συγκεκριμένα, καθιερώνεται η ομαδοποίηση των αντίστοιχων τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που εδρεύουν στο λεκανοπέδιο Αττικής (του ΤΕΙ Χαλκίδας συμπεριλαμβανομένου) και στον νομό Θεσσαλονίκης. Το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής για τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών εξακολουθεί να ισχύει, με τη διαφορά ότι οι αιτήσεις μετεγγραφής σε τμήματα των προηγούμενων ομάδων θα κατανέμονται σε αυτά ανάλογα με τον αριθμό των εισακτέων. Εφόσον ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τμήμα, οι μετεγγραφόμενοι θα κατατάσσονται με βάση τον αριθμό των μορίων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Από την άλλη, θεσπίζεται η δυνατότητα μετεγγραφής για πρωτοετείς φοιτητές με μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ κατά την τελευταία τριετία. Οι θέσεις που αναλογούν στη συγκεκριμένη κατηγορία ανέρχονται στο 4% του αριθμού εισακτέων στο τμήμα υποδοχής, τόσο για τα ιδρύματα του λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης όσο και για τα περιφερειακά. Η μετεγγραφή για οικονομικούς λόγους των φοιτητών που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο δεν αλλάζει (δικαιούνται 10% των θέσεων εισακτέων στα περιφερειακά και 5% στα κεντρικά ιδρύματα), με μια μικρή τροποποίηση υπέρ των φοιτητών σε περίπτωση ισοβαθμίας.
Σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές μεταξύ περιφερειακών ιδρυμάτων, αυτές θα πραγματοποιούνται χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς για τους φοιτητές με αδελφό η αδελφή που σπουδάζει σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης από τη μόνιμη κατοικία τους, εφόσον το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ. Οι μετεγγραφές αδελφών θα επιτρέπονται και σε κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε ποσοστό 2% των θέσεων για τους πρωτοετείς και από 1% για τους δευτεροετείς και τους τριτοετείς φοιτητές. Τέλος, καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μετεγγραφής.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου