Διακοπές: Μάθε τα δικαιώματά σου!

΄Ολο το χειμώνα ζούμε με την προσμονή αυτών των ημερών. Ας μην αφήσουμε λοιπόν να μας τις χαλάσουν δυσάρεστα απρόοπτα, παρεξηγήσεις, παραλείψεις, προστριβές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε καλά τι δικαιούμαστε και να μη διστάζουμε να τα διεκδικήσουμε. Η σαφής γνώση των δικαιωμάτων, άλλωστε, είναι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια του κάθε πολίτη.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Με πλοίο

Σε περίπτωση που το πλοίο καθυστερήσει και δεν φύγει την προγραμματισμένη ώρα, τι μπορώ να κάνω, αφού ήδη έχω αγοράσει το εισιτήριο και βρίσκομαι στο λιμάνι περιμένοντας;

Εφόσον το πλοίο έχει καθυστερήσει τον απόπλου του και αυτό οφείλεται στην εταιρεία και όχι σε άλλους παράγοντες (π.χ. απεργία λιμενεργατών ή κακοκαιρία), μπορείτε να ζητήσετε την ακύρωση του εισιτηρίου και επιστροφή των χρημάτων σας. Το ίδιο ισχύει και για το εισιτήριο του οχήματός σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαμείνετε στο πλοίο όσο παραμένει στο λιμάνι και με έξοδα της εταιρείας να ταξιδέψετε με το πρώτο διαθέσιμο πλοίο στον προορισμό σας. Κατά τη διάρκεια της αναμονής και αν αυτή ξεπερνά τις 4 ώρες, δικαιούστε να ζητήσετε δωρεάν φαγητό και αναψυκτικά από την εταιρεία. Εφόσον η αναμονή ξεπερνά τις 6 ώρες ή προβλέπεται να αναχωρήσετε με το πλοίο την επόμενη μέρα, δικαιούστε διαμονή με έξοδα της εταιρείας. Αν μέσα σε 24 ώρες από την καθυστέρηση δεν μεταφερθείτε στον προορισμό σας με οποιονδήποτε τρόπο, μπορείτε να ζητήσετε ως αποζημίωση το διπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου σας. Τέλος, όταν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 3 ή 6 ωρών, δικαιούστε επιστροφή του 25% ή του 50% αντίστοιχα των χρημάτων σας.

Εάν, εξαιτίας, καθυστέρησης του πλοίου με προορισμό τον Πειραιά, έχασα το άλλο πλοίο που είχα κλείσει για Ιταλία από Πάτρα, μπορώ να ζητήσω από την ακτοπλοϊκή εταιρεία να μου καλύψει τα έξοδα του χαμένου εισιτηρίου;

Ναι, η εταιρεία έχει υποχρέωση να σας μεταφέρει στον τελικό σας προορισμό με δική της ευθύνη. Επίσης, υποχρεούται να σας καλύψει τα έξοδα διαμονής - διατροφής μέχρι να φτάσετε στο λιμάνι ανταπόκρισης, εφόσον η καθυστέρηση ξεπερνά τις έξι ώρες.

Αν λόγω καιρικών συνθηκών απαγορευτεί ή διακοπεί το ταξίδι, υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθώ για την καθυστέρηση;

Ναι, μπορείτε να ζητήσετε πίσω τα χρήματα του εισιτηρίου σας ή να αλλάξετε την ημερομηνία αναχώρησης για οποιαδήποτε άλλη μέρα επιθυμείτε. Κατά τη διάρκεια της αναμονής σας έχετε το δικαίωμα να διαμείνετε στο πλοίο.

Σε περίπτωση που έχω κλείσει εισιτήριο και ειδοποιήσω την εταιρεία ή το ταξιδιωτικό μου γραφείο ότι για δικούς μου λόγους δεν θα μπορέσω τελικά να ταξιδέψω, δικαιούμαι επιστροφή χρημάτων;

Στην περίπτωση αυτή δικαιούστε το 50% της αξίας του εισιτηρίου, εφόσον όμως ειδοποιήσετε έγκαιρα την εταιρεία ή το γραφείο όπου εκδώσατε το εισιτήριό σας. Επίσης, αντί για ακύρωση, μπορείτε να κάνετε «ανοιχτό» το εισιτήριό σας χωρίς πρόσθετη δαπάνη. «Ανοιχτό» είναι το εισιτήριο με συγκεκριμένο προορισμό, αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία αναχώρησης, που ισχύει για μια περιορισμένη χρονική περίοδο (συνήθως έξι μήνες ή ένα έτος), εντός της οποίας πρέπει να έρθετε σε επαφή με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ή το πρακτορείο όπου το εκδώσατε για να ορίσετε τη νέα ημερομηνία του ταξιδιού σας.

Πώς μπορώ να εξασφαλιστώ από το ενδεχόμενο κλοπής ή απώλειας των αποσκευών μου, εάν τις αφήσω στο χώρο αποθήκευσης που μου υποδεικνύει το προσωπικό του πλοίου;

Όταν αφήνετε τις αποσκευές σας στο χώρο αποθήκευσης του πλοίου, το προσωπικό υποχρεούται να σας δώσει απόδειξη, με την οποία είστε εξασφαλισμένος έναντι του ενδεχομένου κλοπής ή απώλειας, αφού θα δικαιούστε αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Γι’ αυτό, ακόμη και αν ο υπάλληλος παραλείψει να σας δώσει απόδειξη, εσείς επιμείνετε να τη λάβετε. Αν σας αγνοήσουν, καταγγείλτε το γεγονός στην πλησιέστερη λιμενική αρχή. Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης έχει καθοριστεί ποσό που μπορεί να ανέρχεται κάθε φορά μέχρι 730 ευρώ περίπου ανά μονάδα ή δέμα. Σε αντίθεση με τις αποσκευές που φυλάσσονται με απόδειξη στην αποθήκη του πλοίου, ζημιές ή απώλειες των προσωπικών σας αντικειμένων που συμβαίνουν σε άλλο χώρο του πλοίου δεν δημιουργούν ευθύνη της πλοιοκτήτριας, γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη φύλαξη των προσωπικών σας αντικειμένων.

Στο κυλικείο του πλοίου αγόρασα ένα μπουκάλι νερό 500 ml με 1 ευρώ, έναν καφέ φραπέ με 2,50 ευρώ και ένα απλό τοστ με 3 ευρώ. Μου φάνηκαν πολύ ακριβά και, παρά τις διαμαρτυρίες μου, ο υπεύθυνος επέμενε ότι αυτές ήταν οι νόμιμες τιμές. Αληθεύει ότι τέτοιες τιμές επιτρέπονται;

Όχι, αυτές οι τιμές αγγίζουν το διπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Για ένα μικρό μπουκάλι νερό η ανώτατη τιμή είναι 0,50 ευρώ, για ένα απλό τοστ ή σάντουιτς (ζαμπόν-τυρί) μέχρι 1,80 ευρώ και για έναν καφέ (φραπέ, ελληνικό ή γαλλικό) ή τσάι μέχρι 1,60 ευρώ. Αυτές οι τιμές συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ και ισχύουν για αυτούς που σερβίρονται όρθιοι στη Β΄, Γ΄ και τουριστική θέση. Δεν ισχύουν για τους καθήμενους και για όσους βρίσκονται στην Α΄ θέση. Σε περίπτωση που στο κυλικείο του πλοίου που ταξιδεύετε εντοπίσετε τιμές που υπερβαίνουν αυτά τα όρια, ζητήστε την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης. Εφόσον δεν σας μειώσουν την τιμή στο επιτρεπόμενο όριο, καλέστε τη γραμμή του καταναλωτή (του Υπ. Ανάπτυξης) στο 1520 (ή στο 210-1520 για κλήσεις εκτός περιφέρειας Αθήνας).

Πληρώνω επιπλέον για τις αποσκευές μου όταν ταξιδεύω με πλοίο;

Oι επιβάτες των πλοίων δικαιούνται να μεταφέρουν τις αποσκευές τους χωρίς την καταβολή ιδιαίτερου ναύλου. Το βάρος και ο όγκος των αποσκευών που μεταφέρονται δωρεάν καθορίζεται σε σχετικό όρο στο οπισθόφυλλο του εισιτηρίου. Συχνά το μέγιστο βάρος αποσκευών ανά άτομο κυμαίνεται από 20-50 κιλά.

Ποιος ευθύνεται για ζημιές στο αυτοκίνητό μου που μεταφέρω στο πλοίο;

Εάν μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας με το πλοίο, είστε υπεύθυνοι για τη φόρτωση και εκφόρτωσή του στο πλοίο. Εάν κατά τη διάρκεια της επιβίβασης ή αποβίβασης συμβεί κάποια σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο, συχνά αυτό δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εάν όμως το αυτοκίνητό υποστεί κάποια βλάβη από κακό χειρισμό του πλοιάρχου, ενόσω βρίσκεται φορτωμένο στο πλοίο, δικαιούστε αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Γνωρίζατε ότι...

  • Η κράτηση θέσεων (επιβατών και οχημάτων) σε πλοία γίνεται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά. Τα εισιτήρια και οι αποδείξεις μεταφοράς πρέπει να αναγράφουν τα ατομικά στοιχεία του επιβάτη και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του.
  • Απαγορεύεται αυστηρά η έκδοση χειρόγραφων εισιτηρίων προς επιβίβαση σε πλοίο. Σε περίπτωση που σας εκδώσουν τέτοιο εισιτήριο, αρνηθείτε και καταγγείλτε το γεγονός στην πλησιέστερη λιμενική αρχή.
  • Σύμφωνα με την ΚΥΑ 3324.1/15/03, οι εκπτώσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν ισχύουν για μετακινήσεις με ταχύπλοα πλοία κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, όταν οι συγκοινωνιακές ανάγκες καλύπτονται εντός της ίδιας ημέρας και από συμβατικό πλοίο.
  • Η πλειονότητα των πλοίων διαθέτει ΑΤΜ, απ’ όπου μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Επίσης, στα περισσότερα κρουαζιερόπλοια θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε συνάλλαγμα.

Με αεροπλάνο

Τι κάνω σε περίπτωση που ακυρωθεί ή ματαιωθεί η πτήση μου και η εταιρεία δεν με έχει ενημερώσει;

Στις περιπτώσεις που η πτήση ακυρώνεται/ματαιώνεται για άλλους λόγους που δεν θεωρούνται έκτακτοι ή ανωτέρα βία (π.χ. δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απεργία εργαζομένων), ο αερομεταφορέας οφείλει να σας ενημερώσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν. Εφόσον το πράξει αυτό, δεν δικαιούστε καμία αποζημίωση. Εάν σας ενημερώσει σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, τότε οφείλει να σας προτείνει εναλλακτικές πτήσεις που είναι προγραμματισμένες σε πολύ κοντινές ώρες (1-2 ώρες) από την ακυρωθείσα/ματαιωθείσα πτήση. Εάν δεν κάνει τίποτε από τα παραπάνω, οφείλει να σας παρέχει δωρεάν διαμονή στον τόπο όπου ματαιώθηκε η πτήση, καθώς και δωρεάν μεταφορά στον προορισμό σας ή, εάν προτιμάτε, μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή ολόκληρης της αξίας του εισιτηρίου σας. Ό,τι κι αν επιλέξετε, η εταιρεία σε κάθε περίπτωση οφείλει να σας αποζημιώσει με 250, 400 ή 600 ευρώ για πτήσεις μέχρι 1.500 χλμ., 1.500-3.000 χλμ. ή άνω των 3.000 χλμ. αντίστοιχα.

Σε προηγούμενο ταξίδι μου με γνωστή αεροπορική εταιρεία, η πτήση της επιστροφής μου για Αθήνα είχε καθυστέρηση τεσσάρων ωρών.Όταν τελικά έφθασα στον προορισμό μου, ανακάλυψα ότι η μία από τις δύο βαλίτσες είχε σπάσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να χαθούν ορισμένα αντικείμενα, ενώ η άλλη βαλίτσα είχε χαθεί εντελώς. Oι υπεύθυνοι της εταιρείας είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.

Κατ’ αρχάς, κατά τη διάρκεια της αναμονής τής καθυστερημένης πτήσης η εταιρεία όφειλε να σας προσφέρει δωρεάν φαγητό. Αυτό ισχύει για όλες τις πτήσεις που καθυστερούν τουλάχιστον 2 ώρες. Εφόσον μάλιστα καθυστερήσουν τόσο, ώστε να μετατεθούν για την επόμενη μέρα, η εταιρεία οφείλει να σας παρέχει και δωρεάν διαμονή. Όσον αφορά στις αποσκευές σας που εφθάρησαν και χάθηκαν, δεν έπρεπε να φύγετε χωρίς να κάνετε γραπτή καταγγελία. Εάν δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από το ταξίδι, μπορείτε ακόμη να κάνετε την καταγγελία στην εταιρεία για τις αποσκευές που είχατε παραδώσει κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων. Επιπλέον, δικαιούστε αποζημίωση γι’ αυτές τις αποσκευές, η οποία όμως καθορίζεται με βάση το βάρος των αποσκευών και όχι σύμφωνα με την αξία του περιεχομένου τους. Γι’ αυτό, εφόσον οι αποσκευές σας περιέχουν είδη αξίας, πρέπει να το δηλώνετε πριν ταξιδέψετε.

Έχοντας κλείσει αεροπορική θέση ηλεκτρονικά για να ταξιδέψω με γνωστή ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, προς έκπληξή μου, όταν έφθασα στο αεροδρόμιο, με εμπόδισαν να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο, λέγοντάς μου ότι ο αριθμός των επιβατών είχε υπερβεί το όριο. Επίσης, μου είπαν ότι θα έπρεπε να έχω πάει νωρίτερα για check-in και ότι, τέλος πάντων, θα έπρεπε να περιμένω την επόμενη πτήση, που ήταν το επόμενο πρωί, όπως και αναγκάστηκα να κάνω τελικά, ξοδεύοντας παραπάνω από 12 ώρες στο αεροδρόμιο.

Εφόσον φθάσατε εγκαίρως για τον έλεγχο του εισιτηρίου στο αεροδρόμιο, δηλαδή ήταν ακόμη ανοιχτό το check-in, τότε αυτή η πρακτική της εταιρείας είναι σαφώς παράνομη. Όπως είναι φανερό, εκδόθηκαν υπεράριθμα εισιτήρια και έτσι οι θέσεις του αεροπλάνου δεν επαρκούσαν τελικά. Πρώτα από όλα, η εταιρεία όφειλε να επικοινωνήσει με επιβάτες, ώστε να διερευνήσει ποιοι ήταν πρόθυμοι να μην ταξιδέψουν, αλλά να παραχωρήσουν τη θέση τους έναντι χρηματικού ανταλλάγματος προσφερόμενου από την ίδια την εταιρεία. Μόνο σε περίπτωση που δεν έβρισκε αρκετούς εθελοντές μπορούσε να αρνηθεί σε εσάς και σε άλλους την επιβίβαση. Αφού λοιπόν αναγκαστήκατε να μην ταξιδέψετε λόγω άρνησης της εταιρείας, είχατε δικαίωμα να ζητήσετε την επιστροφή ολόκληρης της αξίας του εισιτηρίου ή να ζητήσετε να σας βρουν άμεσα εναλλακτική πτήση που να μην απέχει πολύ από αυτήν που χάσατε. Επιπλέον, δικαιούσασταν τα έξοδα για διατροφή και διαμονή μέχρι να πάρετε την αμέσως επόμενη πτήση. Είτε επιλέγατε να πετάξετε με την ίδια εταιρεία είτε με άλλη, σε κάθε περίπτωση δικαιούσασταν την ίδια αποζημίωση που αναφέραμε για τη ματαίωση/ακύρωση πτήσης (δηλαδή 250, 400, 600 ευρώ ανάλογα με τα χιλιόμετρα της πτήσης σας).

Μπορεί το παιδί μου να ταξιδέψει μόνο του αεροπορικώς ή μήπως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται;

Παιδιά από 5έως 12 ετών μπορούν να ταξιδέψουν μόνα τους, αρκεί να ζητήσετε να συνοδεύονται από υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας με την οποία ταξιδεύουν, πληρώνοντας και το εισιτήριο του υπαλλήλου που θα τα συνοδεύσει. Επίσης, όλα τα σημαντικά στοιχεία του παιδιού, όπως και τα δικά σας στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και του ατόμου που παραλαμβάνει το παιδί πρέπει να αναφέρονται στο ειδικό έντυπο μέσα σε ειδική θήκη, το οποίο φέρει μαζί του σε εμφανές σημείο το παιδί σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ακόμη, πρέπει να ενημερώνετε για τυχόν ιατροφαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνει το παιδί και ιδίως εάν αυτή σχετίζεται με τα αφτιά ή τη ρινική κοιλότητα. Τέλος, το παιδί θα παραδοθεί στο άτομο που το περιμένει στον προορισμό μόνο μετά από υπόδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας. Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης (π.χ. επιστρέφοντας από το εξωτερικό, όπου ταξίδεψε το παιδί, προς Ελλάδα), το παιδί σας διανυκτερεύει μαζί με τον συνοδό της αεροπορικής εταιρείας, εφόσον ενημερωθείτε πρώτα εσείς οι γονείς/κηδεμόνες.

Γνωρίζατε ότι...

  • Όλα τα παραπάνω σχετικά με τις αεροπορικές μεταφορές ισχύουν σύμφωνα με κανονισμό της Ε.Ε. (261/2004) μόνο για τις κοινοτικές αεροπορικές εταιρείες, για πτήσεις προγραμματισμένες ή έκτακτες (charter) και μόνο για επιβάτες που αναχωρούν από κράτος-μέλος της Ε.Ε. προς τρίτη χώρα ή άλλο κράτος της Ε.Ε., καθώς και για επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμιο τρίτης χώρας προς κράτος της Ε.Ε.
  • Τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε όλες τις μετακινήσεις και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τους χορηγούνται χωρίς επιβάρυνση αναπηρικές πολυθρόνες για τη μεταφορά τους μέσα στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος. Επιπλέον, στο «Ελ. Βενιζέλος» λειτουργούν 20 συσκευές τηλεκειμενογράφων για τα άτομα με προβλήματα ακοής.
  • Για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, η Ε.Ε. τηρεί «μαύρη λίστα» αεροπορικών εταιρειών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στις εταιρείες αυτές επιβάλλεται απαγόρευση πτήσεων εντός της Ε.Ε. Τη λίστα αυτή θα τη βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //ec.europa.eu/transport/air-ban.

    Με υπεραστικό λεωφορείο

Η μητέρα μου είχε κλείσει εισιτήριο ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη, όμως τελικά το μετάνιωσε και είπε ότι θα μου δώσει το εισιτήριό της. Είμαι βέβαια φοιτήτρια και δικαιούμαι μειωμένη τιμή, ενώ το εισιτήριό της είναι κανονικό. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το εισιτήριο και να πάρω μέρος του ποσού πίσω;

Γενικά μπορεί να γίνει τροποποίηση εισιτηρίου, δηλαδή μπορεί η μητέρα σας να αλλάξει την ημερομηνία του ταξιδιού ή να το μεταβιβάσει σε κάποιον άλλο, εφόσον δεν επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει. Αυτές οι τροποποιήσεις γίνονται χωρίς καμιά επιβάρυνση και ο υπεραστικός συγκοινωνιακός φορέας υποχρεούται να τις κάνει. Για την τροποποίηση χρειάζεται απλώς θεώρηση στο εισιτήριο από τον αρμόδιο υπάλληλο. Σε περίπτωση που το εισιτήριο μεταβιβαστεί σε πρόσωπο το οποίο δικαιούται εισιτήριο μειωμένης τιμής, όπως εσείς, ή ελευθέρας διακινήσεως, επιβάλλεται να επιστραφούν στη μητέρα σας τα αντίστοιχα χρήματα. Με άλλα λόγια, ο αρχικός δικαιούχος, δηλαδή αυτός που έβγαλε αρχικά το εισιτήριο, πρέπει να παίρνει όσα χρήματα του αναλογούν πίσω.

Είχα εισιτήριο λεωφορείου για Κέρκυρα, αλλά εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων αποφάσισα να το ακυρώσω λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση. Η εταιρεία δεν αναφέρθηκε σε επιστροφή χρημάτων και έτσι δεν θεώρησα ότι δικαιούμαι. Ισχύει ότι χάνεις τα λεφτά σου όταν ακυρώνεις εισιτήριο ΚΤΕΛ;

Όχι, αναλόγως με το πόσο έγκαιρα κάνατε την ακύρωση δικαιούστε και τα αντίστοιχα χρήματα. Όταν η ακύρωση σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής γίνει τουλάχιστον οχτώ (8) ώρες πριν την ώρα αναχώρησης, δικαιούστε επιστροφή στο 70% της τιμής του εισιτηρίου. Ενώ όταν η ακύρωση σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής γίνει εντός των τελευταίων οχτώ (8) ωρών πριν την ώρα αναχώρησης, δικαιούστε επιστροφή στο 50% της τιμής του εισιτηρίου.

Είμαι φοιτήτρια στην Αθήνα και περίμενα δέμα από τη μητέρα μου το Σάββατο με το λεωφορείο από Λάρισα. Το δέμα χάθηκε, όπως με ενημέρωσαν, και έτσι δεν το έλαβα ποτέ. Δεν θα έπρεπε να με αποζημιώσουν;

Πράγματι, μπορεί να φαίνεται ευτελές το ποσό, αλλά η μητέρα σας δικαιούται τουλάχιστον 15 ευρώ για την απώλεια του ασυνόδευτου δέματος που έστειλε. Ανάλογα και με το περιεχόμενο του δέματος, βέβαια, θα μπορούσε να λάβει και μεγαλύτερη αποζημίωση, διότι τα 15 ευρώ προβλέπονται για μικροδέματα χωρίς περιεχόμενο μεγάλης αξίας.

Γνωρίζατε ότι...

  • Για τη μη παραλαβή σας από αφετηρία ή προκαθορισμένη στάση, που οφείλεται σε υπαιτιότητα του υπεραστικού συγκοινωνιακού φορέα (λεωφορείου), δικαιούστε το τριπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου σας.
  • Για απώλεια αποσκευής σας από υπεραστικό λεωφορείο δικαιούστε τουλάχιστον 30 ευρώ αποζημίωση.

Με τρένο

Τι δικαιώματα έχω σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης δρομολογίου του τρένου;

Στα ταξίδια με τρένο και σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση της αμαξοστοιχίας ή ακόμη και κατάργησή της (δηλαδή καθυστέρηση άνω των τριών ωρών), δικαιούστε να ζητήσετε επιστροφή της αξίας του εισιτηρίου σας για τη διαδρομή που δεν έγινε, διακόπτοντας το ταξίδι σας, ή να ταξιδέψετε με το επόμενο τρένο, ακόμη και ανώτερης κατηγορίας. Επίσης, εφόσον επιθυμείτε να μη συνεχίσετε το ταξίδι εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, δικαιούστε να επιστρέψετε στην αφετηρία ατελώς και να ζητήσετε επιστροφή της αξίας του εισιτηρίου σας.

Εάν λόγω ακύρωσης ή καθυστέρησης της αμαξοστοιχίας χάσω την ανταπόκριση, τι μπορώ να κάνω;

Εάν η καθυστέρηση υπερέβη τη μία ώρα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσετε κάποιο άλλο δρομολόγιο (ανταπόκριση), δικαιούστε ολόκληρο το αντίτιμο του εισιτηρίου που χάσατε. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τη σιδηροδρομική εταιρεία, ανάλογα με τις περιστάσεις (ιδίως το χρόνο αναμονής που μεσολαβεί μέχρι το επόμενο δρομολόγιο), σίτιση, στέγαση, καθώς και εναλλακτικές μεταφορές σε περίπτωση που η αμαξοστοιχία έχει αποκλειστεί στην τροχιά.

Στο ταξίδι μου με το τρένο έχασα το λάπτοπ μου και ένα κόσμημα αξίας. Μπορώ να ζητήσω αποζημίωση από την εταιρεία του τρένου;

Για τα πολύτιμα αντικείμενα που φέρετε μαζί σας δεν έχει καμία ευθύνη η εταιρεία. Oφείλετε να τα έχετε υπό τη δική σας εποπτεία και να τα προσέχετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αποζημίωση θα μπορούσατε να ζητήσετε μόνο για απώλεια ή καταστροφή των υπόλοιπων αποσκευών σας, αλλά όχι για το συγκεκριμένο περιεχόμενό τους, ειδικά αν αυτό είναι μεγάλης αξίας. Για αντικείμενα αξίας μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση μόνο για πιθανή καταστροφή τους από αποδεδειγμένη ευθύνη της εταιρείας.

Γνωρίζατε ότι...

  • Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τα δικαιώματα των επιβατών» δημιουργήθηκε ένας ιστοχώρος στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/ passenger-rights, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ποια είναι τα δικαιώματά τους για κάθε μέσο μεταφοράς.
  • Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Α2-2207/07, είναι νόμιμη η είσπραξη προμήθειας από τα ταξιδιωτικά γραφεία κατά την έκδοση αεροπορικών, ακτοπλοϊκών κ.λπ. εισιτηρίων, εφόσον η αμοιβή αναγράφεται σε αναρτημένο τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο μέσα στα γραφεία και εφόσον εκδίδουν τη σχετική απόδειξη για την αμοιβή αυτή.

Με νοικιασμένο αυτοκίνητο

Υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας προς ενοικίαση αυτοκινήτου και ποιος ο ελάχιστος χρόνος που μπορώ να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο;

Το ελάχιστο ηλικιακό όριο κυμαίνεται από 21 έως 25 έτη, ανάλογα με την εταιρεία ενοικίασης. Η εξήγηση γι’ αυτά τα υψηλά όρια είναι ότι ο οδηγός πρέπει να κατέχει τουλάχιστον ένα χρόνο άδεια οδήγησης, ώστε να έχει εμπειρία οδήγησης. O ελάχιστος χρόνος μίσθωσης είναι μία ημέρα, δηλαδή ένα 24ωρο, και συνήθως η χρέωση γίνεται ανά ημέρα μίσθωσης.

Ποιες είναι οι βασικές υποχρεώσεις του γραφείου ενοικίασης απέναντί μου;

Κατ’ αρχάς, το γραφείο πρέπει να σας παραδώσει το αυτοκίνητο που επιλέξατε κατάλληλο προς χρήση και καθαρό και να φροντίζει να το διατηρεί κατάλληλο σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης. Πρέπει επίσης να σας δώσει, και χωρίς να το ζητήσετε, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του αυτοκινήτου, τη χρήση των διαφόρων συστημάτων και αξεσουάρ. Τέλος, οφείλει να καταβάλει τους φόρους, δασμούς και τέλη που αφορούν το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθώς και τα ασφάλιστρα.

Τι δικαιώματα έχω αν το γραφείο παραβιάσει τις υποχρεώσεις του ή παρουσιαστεί ελάττωμα στο αυτοκίνητο;

Έχετε το δικαίωμα να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση ή να ζητήσετε αντικατάσταση του αυτοκινήτου με άλλο της ίδιας κατηγορίας ή να ζητήσετε τη μείωση του συμφωνηθέντος τιμήματος. Σε περίπτωση που, εξαιτίας της βλάβης, υποχρεωθήκατε να διαμείνετε σε ξενοδοχείο ή να πληρώσετε για την επισκευή του αυτοκινήτου ή τη μεταφορά του σε συνεργείο, δικαιούστε αποζημίωση.

Ποιες είναι οι βασικές υποχρεώσεις μου απέναντι στο γραφείο;

Εκτός από την καταβολή του τιμήματος, όπως το συμφωνήσατε με το γραφείο, έχετε υποχρέωση να διατηρήσετε και να επιστρέψετε το αυτοκίνητο όπως το παραλάβατε. Επίσης, σε περίπτωση που προκύψουν βλάβες χωρίς υπαιτιότητά σας, οφείλετε να τις αναφέρετε αμέσως στο γραφείο. Εάν δεν τηρήσετε τις υποχρεώσεις σας, ενδέχεται και το γραφείο να ζητήσει αποζημίωση από εσάς.

Χρειάζεται να δηλώσω στο γραφείο ότι θα οδηγεί και κάποιο άλλο πρόσωπο το αυτοκίνητο εκτός από εμένα;

Ναι, είναι απαραίτητο να δηλώνετε τυχόν συνοδηγό, διότι μόνο έτσι καλύπτεται αυτός σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου προβλήματος που είναι δυνατόν να προκύψει. Στην περίπτωση αυτή χρεώνεστε ένα επιπλέον ποσό για κάθε οδηγό.

Μπορώ να νοικιάσω το αυτοκίνητο από την πόλη μου και να το παραδώσω σε άλλη πόλη ή ακόμη και εκτός Ελλάδος;

Πολλές εταιρείες επιτρέπουν να παραδώσετε το αυτοκίνητο σε άλλο κατάστημά τους σε διαφορετική πόλη από αυτή που το νοικιάσατε, αλλά σας χρεώνουν έξτρα. Όσον αφορά την παράδοση στο εξωτερικό, αυτό μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Oρισμένες το απαγορεύουν, ενώ κάποιες άλλες το επιτρέπουν, επιφυλασσόμενες να δώσουν έγκριση, αφού πρώτα το ζητήσετε.

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν νοικιάσετε αυτοκίνητο.

1) Το ειδικό σήμα του ΕOΤ πρέπει να υπάρχει και στα καταστήματα που ενοικιάζουν αυτοκίνητα, πράγμα που αποδεικνύει ότι λειτουργούν νόμιμα.

2) Βεβαιωθείτε ότι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι ασφαλισμένα, διαφορετικά, σε περίπτωση ατυχήματος, θα ευθύνεστε και προσωπικά.

3) Στις τιμές ενοικίασης, που καθορίζονται ελεύθερα από το κάθε κατάστημα, δεν περιλαμβάνεται το κόστος της βενζίνης.

4) Oι εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έχουν προδιατυπωμένους γενικούς όρους συναλλαγών που σας δεσμεύουν, χωρίς να μπορείτε να τους διαπραγματευτείτε, και αφορούν τον ελάχιστο χρόνο μίσθωσης, τη χρέωση, τον τρόπο πληρωμής, την ασφαλιστική κάλυψη και την παράδοση - παραλαβή του αυτοκινήτου, γι’ αυτό διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση πριν το ενοικιάσετε.

Γνωρίζατε ότι...

  • Σε πολλές χώρες απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, στο δρόμο και σε πάρκα και επιβάλλεται στους παραβάτες πρόστιμο ή κράτηση.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείτε να καλέσετε από το κινητό σας το 112, χωρίς χρέωση, από όλη την Ευρώπη.
  • Η άδεια οδήγησής σας ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Το διαβατήριο

Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για έκδοση διαβατηρίου εφόσον είμαι ενήλικος;

Κατ’ αρχάς, μία αίτηση έκδοσης διαβατηρίου, μαζί με την οποία πρέπει να καταθέσετε και υπεύθυνη δήλωση, όπου δηλώνετε, μεταξύ άλλων, αν διαμένετε μόνιμα στην αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας καθώς και εάν είχε εκδοθεί παλαιότερα στο όνομά σας διαβατήριο από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο χάθηκε, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του. Τις αιτήσεις μπορείτε να βρείτε στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων. Μαζί με την αίτηση καταθέτετε και μία έγχρωμη πρόσφατη φωτογραφία και παράβολα που συνολικά ανέρχονται μέχρι 70 ευρώ περίπου. Τα παράβολα διατίθενται στις ΔOΥ (Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες), καθώς και σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Τέλος, απαιτείται φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, αλλά, σε περίπτωση που είστε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν έχετε ελληνικό δελτίο ταυτότητας, πρέπει να υποβάλετε πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου εξαμήνου).

Ποια διαδικασία ακολουθώ αν έχασα το διαβατήριό μου, αν εκλάπη ή αν απλώς θέλω να το ανανεώσω επειδή έληξε;

Σε περίπτωση έκδοσης νέου διαβατηρίου λόγω κλοπής ή απώλειας, υποβάλλονται τα παραπάνω δικαιολογητικά και επιπλέον μία πρόσφατη βεβαίωση ελληνικής αρχής (αστυνομικής ή προξενικής), όπου δηλώθηκε η κλοπή ή η απώλεια, στην οποία αναφέρεται το αποτέλεσμα της διενεργηθείσας έρευνας. Τα ίδια δικαιολογητικά χρειάζονται και σε περίπτωση ανανέωσης ή αντικατάστασης, αλλά θυμηθείτε να κρατάτε μαζί σας και το παλιό διαβατήριο. Προσοχή, όμως, γιατί αυτή τη διαδικασία πρέπει να την κάνετε οχτώ μήνες πριν λήξει το παλιό διαβατήριό σας.

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την έκδοση διαβατηρίου ενός ανηλίκου άνω των 12 ετών;

Όταν είναι άνω των 12 ετών και έχει εφοδιαστεί με ταυτότητα, τότε απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά που θα κατέθετε και ένας ενήλικος, αλλά αυτά κατατίθενται υποχρεωτικά όχι από τον ανήλικο αλλά από τους γονείς του. Στην κατάθεση πρέπει να παρευρίσκεται και ο ανήλικος για να υπογράψει μαζί με τους γονείς του την αίτηση. Εάν παρίσταται μόνο ο ένας γονέας, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του άλλου, με θεωρημένο το ιδιόχειρο της υπογραφής του (π.χ. από το ΚΕΠ).

Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την έκδοση διαβατηρίου ενός ανηλίκου κάτω των 12 ετών;

Αν ο ανήλικος είναι κάτω των 12 ετών, αντί για φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς του, απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης. Στο πιστοποιητικό επικολλάται πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία του ανήλικου. Τέλος, πρέπει να γίνει βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τη δημοτική αρχή που είναι εγγεγραμμένος ο ανήλικος, από οποιαδήποτε αστυνομική αρχή καθώς και από τα ΚΕΠ.

Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας ελληνικού διαβατηρίου;

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας ελληνικού διαβατηρίου δεν χορηγείται διαβατήριο πριν την ολοκλήρωση των ερευνών, οι οποίες διαρκούν μέχρι τρεις μήνες. Αν δηλωθεί νέα απώλεια - κλοπή μέσα σε πέντε χρόνια από τη δήλωση της προηγούμενης, οι έρευνες διαρκούν μέχρι ένα έτος.

Μπορούν τα ταξιδιωτικά γραφεία να υποβάλουν δικαιολογητικά για την έκδοση διαβατηρίων;

Αυτό απαγορεύεται. Τα δικαιολογητικά και η αίτηση πρέπει να κατατίθενται αυτοπροσώπως από εσάς τους ίδιους.

Πού καταθέτω τα δικαιολογητικά για την αίτηση διαβατηρίου; Μπορώ να τα καταθέσω σε ΚΕΠ ή OΤΑ;

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται αυτοπροσώπως από εσάς τους ίδιους αποκλειστικά στα Γραφεία Διαβατηρίων της ελληνικής αστυνομίας καθώς και σε συγκεκριμένες έμμισθες προξενικές αρχές στην Ελλάδα. Αναζήτηση αυτών των γραφείων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικώς στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διαβατηρίων http://www.passport.gov.gr ή τηλεφωνικώς στη Διεύθυνση Διαβατηρίων στο +30-210-7298000 begin_of_the_skype_highlighting +30-210-7298000 end_of_the_skype_highlighting.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να βγάλω διαβατήριο μέσα σε μία εργάσιμη μέρα;

Σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να γίνει έκδοση του διαβατηρίου κατά προτεραιότητα, δηλαδή εντός μίας (1) εργάσιμης ημέρας από την παραλαβή της αίτησης από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων, εφόσον υπάρχει ένας από τους παρακάτω λόγους:
1) Προσωπικοί σοβαροί λόγοι υγείας που επιβάλλουν νοσηλεία στο εξωτερικό και αποδεικνύονται με ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τους συγγενείς του ασθενούς μέχρι β΄ βαθμού καθώς και για τον ιατρό ή νοσηλευτή που πρόκειται να συνοδεύσουν τον ασθενή στο εξωτερικό.
2) Θάνατος συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.
3) Τραυματισμός ή σοβαρός λόγος υγείας, που αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό αλλοδαπού κρατικού νοσοκομείου, ή εξαφάνιση συγγενούς μέχρι β΄ βαθμού του ενδιαφερομένου που διαμένει στο εξωτερικό ή πρόκληση καταστροφής στην περιουσία του ενδιαφερομένου ως συνέπεια φυσικών καταστροφών ή άλλων γεγονότων ανωτέρας βίας.

Τι είναι το διαβατήριο νέου τύπου; Είναι ασφαλές;

Το διαβατήριο νέου τύπου είναι το διαβατήριο που άρχισε να εκδίδεται από το 2007 και ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα του ICAO (International Civil Aviation Organisation). Η βασική του διαφορά από το παλιό έγκειται στο γεγονός ότι είναι βιομετρικό, δηλαδή περιέχει χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά, μετρήσιμα, φυσικά γνωρίσματα που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της ταυτότητας ενός ατόμου (για παράδειγμα, το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα) και έχει ένα chip που διασφαλίζει ότι το διαβατήριο είναι γνήσιο και βοηθά ώστε να συνδεθεί ο κάτοχος του διαβατηρίου με το έγγραφο αυτό. Τα αποθηκευμένα δεδομένα που βρίσκονται στο chip προστατεύονται με τη χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνικών κρυπτογράφησης. Πρακτικά, η βιομετρική εξακρίβωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σύνορα για να ελεγχθεί και εξακριβωθεί η εικόνα που εμφαίνεται στο διαβατήριο με αυτή που κρατείται στο αρχείο της υπηρεσίας.

Εάν διαθέτω διαβατήριο που εκδόθηκε το 2006, πρέπει να το αντικαταστήσω με νέου τύπου διαβατήριο;

Ναι, από τον Ιανουάριο του 2007 ισχύουν μόνο τα διαβατήρια νέου τύπου και πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία αντικατάστασης του διαβατηρίου σας, όπως την περιγράψαμε παραπάνω. Διαφορετικά δεν θα έχετε έγκυρο διαβατήριο.

Πόσο διαρκεί το διαβατήριό μου;

Εφόσον είστε άνω των 14 ετών, το διαβατήριο ισχύει για 5 χρόνια από την ημέρα έκδοσής του. Για τους ανήλικους έως 14 ετών ισχύει για 3 χρόνια από την έκδοσή του.

Χρειάζομαι διαβατήριο για τις χώρες της Ευρωπαïκής Ένωσης;

Σε όλες τις χώρες της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης που είναι μέλη του Σένγκεν μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα, χωρίς έλεγχο στα σύνορα (π.χ. εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο). Απλώς χρειάζεται να έχετε μαζί σας, σε περίπτωση που σας ζητηθεί, την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας. Βέβαια, όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιδεικνύετε ένα από τα δύο έγγραφα, δηλαδή ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σε ποιες χώρες της Ε.Ε. ταξιδεύω χωρίς έλεγχο στα σύνορα;

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. είναι μέλη του Σένγκεν, ακόμη και η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Όταν ταξιδεύετε σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ιρλανδία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει οπωσδήποτε να επιδεικνύεται διαβατήριο (ή ταυτότητα) στα σύνορα, αφού γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος.

Χρειάζομαι βίζα για να ταξιδέψω στις ΗΠΑ;

Όχι, πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας για την είσοδο των πολιτών της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών μεγίστης διάρκειας 90 ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για οικογενειακούς, τουριστικούς, εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Τι απαιτείται για να ταξιδέψω στις ΗΠΑ μετά την κατάργηση της βίζας;

Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής: 1. Διαβατήριο νέο τύπου (με το ενσωματωμένο chip). Όσοι όμως διαθέτετε παλαιότερα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί πριν από τις 26 Αυγούστου 2006, θα πρέπει να εφοδιαστείτε υποχρεωτικά με το διαβατήριο νέου τύπου. 2. Έγκυρο εισιτήριο μετ’ επιστροφής ή που συνεχίζει σε άλλο προορισμό εκτός των ΗΠΑ και θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρεία που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας (Visa Waiver Program). 3. Έγκριση ή άδεια από το ηλεκτρονικό σύστημα για την έγκριση ταξιδιού «ESTA» (Electronic System for Travel Authorization) τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρησή σας.

Τι είναι το «ESTA»;

Είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την έγκριση ταξιδιού «ESTA» (Electronic System for Travel Authorization). Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov θα βρείτε έντυπο που συμπληρώνεται ηλεκτρονικά on-line πριν από το ταξίδι σας και πρόκειται για κάτι ανάλογο της φόρμας που συμπληρώνουν οι επισκέπτες στο αεροδρόμιο εισόδου των ΗΠΑ. Πλην εξαιρέσεων, η έγκριση ταξιδιού από το σύστημα αυτό γίνεται ταχύτατα και πρέπει να την εκτυπώσετε και να την προσκομίσετε στο αεροδρόμιο κατά των έλεγχο εισιτηρίων και διαβατηρίων. Η έγκριση ισχύει συνήθως για 2 χρόνια, αλλά, σε περίπτωση που το διαβατήριό σας λήγει μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία στο ηλεκτρονικό σύστημα. Το «ESTA» είναι απαραίτητο για την είσοδό σας στις ΗΠΑ. Όμως, όσοι διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα τύπου Β1/Β2 μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση ταξιδιού «ESTA».

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για την απαλλαγή βίζας;

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας (Visa Waiver Program) μπορείτε να επισκεφτείτε τα γραφεία της αμερικανικής πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 91 στην Αθήνα, την ιστοσελίδα της στο http://athens.usembassy.gov ή, τέλος, να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 30-210-7212951 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο AthensAmEmb@state. gov.

Ασφαλίσεις

Η ταξιδιωτική ασφάλιση

Τι αφορά μια ταξιδιωτική ασφάλιση και τι μου παρέχει; Είναι ακριβή;

Η ταξιδιωτική ασφάλιση συνήθως αφορά τόσο μικροατυχήματα όσο και πιο σοβαρά θέματα. Oρισμένες από τις παροχές μπορεί να σχετίζονται με απώλεια ζωής από ατύχημα, μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες από ατύχημα ή ασθένεια, δαπάνες μεταφοράς λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, πρόωρη επιστροφή λόγω απώλειας ζωής συγγενικού προσώπου ή ζημίας στην κατοικία, αποζημίωση λόγω διακοπής του ταξιδιού από ατύχημα ή ασθένεια, δαπάνες λόγω καθυστέρησης άφιξης αποσκευών, δαπάνες λόγω καθυστέρησης αναχώρησης, παροχή φροντίδας σε ανήλικα παιδιά και απώλεια αποσκευών. Το κόστος μιας ταξιδιωτικής ασφάλισης ποικίλλει, αλλά συνήθως είναι αρκετά χαμηλό.

Τι πρέπει να κάνω για να αγοράσω μια ταξιδιωτική ασφάλιση;

Η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποκτηθεί ποικιλοτρόπως, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Εάν κλείσατε τα εισιτήρια μέσω τουριστικού γραφείου, είναι πιθανό να σας παρέχει και την απαραίτητη ταξιδιωτική ασφάλιση. Αυτό όμως θα πρέπει να σας διευκρινιστεί και να ενημερωθείτε για το τι ακριβώς σας παρέχει και αν σας δίνεται η δυνατότητα να βάλετε περισσότερες παροχές ή να αυξήσετε τα ποσά για τις καλύψεις. Σε περίπτωση που πληρώσετε το εισιτήριο μέσω πιστωτικής κάρτας, ενδεχομένως αυτή η ίδια η κάρτα να σας παρέχει και ταξιδιωτική ασφάλιση, κάτι που βέβαια πρέπει να μάθετε από την τράπεζά σας. Σε περίπτωση όμως που ταξιδεύετε μόνοι και κλείνετε τα εισιτήριά σας π.χ. ηλεκτρονικά, συνιστάται να καλύψετε το ταξίδι σας με ταξιδιωτική ασφάλιση από κάποια ασφαλιστική εταιρεία. Συχνά αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράσετε ασφάλιση κατά την αγορά αεροπορικού εισητηρίου, αλλάπρέπει να ελέγχετε τι μπορεί αυτή να καλύψει. Καλό είναι να επιλέγετε εσείς την ασφαλιστική εταιρεία που προτιμάτε καθώς και το είδος της προσωπικής ασφάλισής σας, που μπορεί να ισχύει μόνο για ένα ταξίδι ή για περισσότερα. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε το δικό σας «πακέτο» ασφάλισης στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τις ιστοσελίδες γνωστών ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ηλεκτρονικά.

Σχετίζεται η ταξιδιωτική ασφάλιση με τη σύμβαση ταξιδιού που συνάπτω με το ταξιδιωτικό πρακτορείο;

Όχι, άλλο η σύμβαση ταξιδιού και άλλο η ταξιδιωτική ασφάλιση. Η σύμβαση ταξιδιού προβλέπεται από την Κοινοτική Oδηγία 90/314 (ΕΕL/59) και το Π.Δ. 339 περί οργανωμένων ταξιδιών, είναι υποχρεωτική όταν αγοράζετε «πακέτο διακοπών» και αφορά κατά κύριο λόγο την επαγγελματική και αστική ευθύνη των οργανωτών ενός ταξιδιού, καλύπτοντας, για παράδειγμα, έξοδα επαναπατρισμού σε περίπτωση πτώχευσης. Αντιθέτως, η ταξιδιωτική ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική και εναπόκειται σε εσάς τους ίδιους να την αγοράσετε για να καλυφθείτε από πιθανά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας

Πώς μπορώ να αποκτήσω αυτή την κάρτα και ποια τα οφέλη;

Την κάρτα μπορεί να αποκτήσει κάθε Έλληνας εργαζόμενος που είναι ήδη ασφαλισμένος σε κάποιο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, κάνοντας απλώς μια αίτηση στο ταμείο του και χωρίς να καταβάλει κανένα αντίτιμο. Μέχρι να εκδοθεί η επίσημη κάρτα από το ταμείο, σας χορηγείται υποχρεωτικώς ένα έγγραφο πιστοποιητικό, το οποίο χρησιμοποιείτε προσωρινά αντί της κάρτας. Αυτή η κάρτα σας εξασφαλίζει ιατρική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. και αν ταξιδεύετε ακόμη και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτεστάιν και την Ισλανδία. Τα μόνα στοιχεία που περιέχει είναι το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και ένας λογικός αριθμός – συνεπώς δεν περιέχει κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο σχετικά με την υγεία σας.

Πόση είναι η χρονική ισχύς της κάρτας; Ποιοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν;

Η διάρκειά της συνήθως είναι ένας χρόνος, ισχύει για παραπάνω από ένα ταξίδια και πρέπει να ανανεώνεται, αλλά αυτό μπορεί να αλλάζει, γι’ αυτό ενημερώνεστε από τα ταμεία σας. Η κάρτα είναι αυστηρώς προσωπική και το κάθε μέλος μιας οικογένειας πρέπει να εφοδιάζεται με τη δική του.

Τι καλύπτει η ιατρική περίθαλψη της ευρωπαϊκής κάρτας; Είναι δωρεάν;

Καλύπτει κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει, ακόμη και χρόνιες ασθένειες, εγκυμοσύνη ή επείγουσες καταστάσεις. Ανάλογα με τη χώρα, μπορεί η περίθαλψη να είναι δωρεάν ή, εάν χρειαστεί, να καταβάλετε κάποιο ποσό. Αυτό θα σας επιστραφεί είτε στην ίδια τη χώρα που βρίσκεστε για διακοπές ή με το γυρισμό σας στην Ελλάδα. Για λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσά που καλύπτονται απευθυνθείτε στα ταμεία σας.

Διαμονή - φαγητό

Στο ξενοδοχείο

Τι ποσό μπορεί να είναι η νόμιμη προκαταβολή για την κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία;

Η προκαταβολή ορίζεται μέχρι του ποσοστού 25% του συνολικού ποσού, έτσι όπως καθορίζεται από το νόμο 1652/1986 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 «περί κανονισμού σχέσεων ξενοδόχων και πελατών αυτών». Για παραβάσεις αυτών των διατάξεων από ξενοδοχεία, που σας ζητούν μεγαλύτερη προκαταβολή, απευθυνθείτε στον ΕOΤ ή στην τουριστική αστυνομία της περιοχής του ξενοδοχείου και, αν δεν υπάρχει τουριστική αστυνομία, στα αστυνομικά τμήματα. Η προκαταβολή επιστρέφεται ολόκληρη σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αθετήσει τη συμφωνία.

Τι δικαιώματα έχω εάν, φτάνοντας στο ξενοδοχείο, το δωμάτιο που έχω κλείσει έχει δοθεί σε άλλον και δεν υπάρχει κανένα ελεύθερο για τη διαμονή μου;

Σε αυτή την περίπτωση ο ξενοδόχος υποχρεούται να εξασφαλίσει τη διαμονή των πελατών του σε άλλο ξενοδοχείο ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, καταβάλλοντας τα έξοδα μεταφοράς και τη διαφορά της τιμής. Διαφορετικά, υποχρεούται να αποζημιώσει τον πελάτη.

Είναι νόμιμο ένας ξενοδόχος να αρνείται την είσοδο και τη διαμονή σε πελάτες;

O ξενοδόχος κατ’ αρχήν οφείλει να μην αρνείται σε κανένα πελάτη τη διαμονή στο ξενοδοχείο και δεν μπορεί να κάνει κανενός είδους διάκριση με βάση το χρώμα, τη φυλή κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, προβλέπεται από το νόμο η άρνηση του ξενοδόχου σε περίπτωση που ο πελάτης είναι ολοφάνερα ασθενής, σε κατάσταση μέθης ή υπερβολικά ρυπαρός.

Σε περίπτωση ζημιάς ή κλοπής αντικειμένων μου από το δωμάτιο ευθύνεται ο ξενοδόχος;

Εκτός από χρήματα και τιμαλφή, ο ξενοδόχος ευθύνεται για τη βλάβη, την καταστροφή και την κλοπή όλων των υπόλοιπων αντικειμένων που φέρατε μαζί σας στο ξενοδοχείο. Αυτό δεν ισχύει βέβαια εάν η ζημιά οφείλεται σε εσάς τον ίδιο ή σε επισκέπτη φίλο σας ή άλλο πρόσωπο που ήρθε στο ξενοδοχείο μαζί σας, καθώς και εάν οφείλεται σε λόγους πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις, π.χ. πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Για τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα πότε υπάρχει ευθύνη του ξενοδόχου;

Κατ’ αρχήν, για χρήματα, χρεόγραφα και πολύτιμα αντικείμενα ο ξενοδόχος ευθύνεται, ούτως ή άλλως, μέχρι 88 ευρώ για κάθε πελάτη. Μπορεί όμως να φέρει μεγαλύτερη ευθύνη και συνεπώς να υποχρεούται να σας αποζημιώσει με μεγαλύτερο ποσό, εφόσον του τα έχετε παραδώσει προς φύλαξη και τον έχετε ενημερώσει ότι πρόκειται για πράγματα αξίας. Επίσης, ευθύνεται όταν η ζημιά σε αυτά τα αντικείμενα προήλθε από πταίσμα (λάθος) του ίδιου του ξενοδόχου, του προσωπικού του ή της οικογένειάς του. Εάν ο ξενοδόχος έχει ενημερωθεί για την αξία των πραγμάτων και αποποιήθηκε κάθε ευθύνη ενώπιόν σας, τότε δεν ευθύνεται καθόλου.

Εάν ακυρώσω την κράτηση του δωματίου, μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματά μου;

Ναι, αυτό είναι δυνατόν, εφόσον ειδοποιήσετε το ξενοδοχείο για την ακύρωση 21 ημέρες πριν από την έναρξη της ενοικίασης. Συχνά το κάθε ξενοδοχείο ακολουθεί τη δική του πολιτική. Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν να ακυρώσετε την κράτηση και μία μέρα πριν την έναρξη της ενοικίασης, αρκεί αυτό να επιτρέπεται από το ίδιο το ξενοδοχείο. Oρισμένα ξενοδοχεία, μάλιστα, μπορεί να σας επιστρέψουν και ολόκληρο το ποσό που καταβάλατε. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να ελέγχετε κάθε φορά.

Τι ισχύει σχετικά με τις τιμές των δωματίων;

Oι τιμές στα ξενοδοχεία μπορούν να διαμορφώνονται ελεύθερα. Παρ’ όλα αυτά, οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να αναρτούν θεωρημένους από τον ΕOΤ τιμοκαταλόγους σε κάθε δωμάτιο, στους οποίους πρέπει να αναγράφεται η τιμή του δωματίου με τις σχετικές προσαυξήσεις. Επίσης, η χρέωση των τηλεφωνημάτων στο ξενοδοχείο διαμορφώνεται ελεύθερα.

Τι πρέπει να προσέξω;

Το ξενοδοχείο πρέπει να φέρει το ειδικό σήμα του ΕOΤ, που σημαίνει ότι έχει λάβει άδεια επειδή πληροί τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν ισχύουν οι παραπάνω κανόνες, εκτός αν φέρουν και αυτά το σήμα του ΕOΤ.

Στο κάμπινγκ

Απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ;

Η ελεύθερη κατασκήνωση, δηλαδή η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε εξωτερικούς χώρους, απαγορεύεται συγκεκριμένα σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους. Απαγορεύεται επίσης η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες. Πάντως, ολοένα και περισσότεροι αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του νόμου 2160/1993 με πειστικά επιχειρήματα.

Υπάρχουν κυρώσεις για παράνομο ελεύθερο κάμπινγκ;

Ναι, σύμφωνα με το νόμο 2160/1993, όσοι κατασκηνώνουν σε παραλίες και άλλους κοινόχρηστους χώρους καταβάλλουν διοικητικό πρόστιμο ύψους περίπου 150 ευρώ κατ’ άτομο, το οποίο, κατ’ εξαίρεση, επιβάλλεται και εισπράττεται από τον Oργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα διοικητικά όρια του οποίου πραγματοποιείται η παράβαση. Επίσης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη. Στην πράξη έχει καθιερωθεί η αστυνομία να αντιμετωπίζει τους παραβάτες πρώτα με απλές συστάσεις.

Τι προσφέρει το οργανωμένο κάμπινγκ και τι πρέπει να προσέξω;

Το οργανωμένο κάμπινγκ είναι εγκαταστάσεις που διαθέτουν σειρά από υπηρεσίες, προσφέροντας χώρους για τροχόσπιτα και σκηνές, αλλά και εξυπηρέτηση στον τομέα της εστίασης και των βασικών αναγκών καθαριότητας, π.χ. τουαλέτες και ντους. Oρισμένες κατασκηνώσεις παρέχουν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, π.χ. χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου ή και σκάφους, ταχυδρομείο, μίνι μάρκετ, εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης, ακόμη και πισίνα. Oι νόμιμες εγκαταστάσεις έχουν άδεια του ΕOΤ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με το ελεύθερο κάμπινγκ, το οργανωμένο θεωρείται ασφαλέστερο.

Στην παιδική κατασκήνωση

Πώς θα ελέγξω εάν μια παιδική κατασκήνωση είναι ασφαλής για το παιδί μου;

Oι παιδικές κατασκηνώσεις, προκειμένου να λειτουργούν νόμιμα, πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η στελέχωσή τους με συντονιστή, γιατρό, νοσοκόμο, έναν επιμελητή ανά 60 παιδιά και έναν ομαδάρχη ανά 10 παιδιά. Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπονται διαφορετικοί κοιτώνες για τα αγόρια και για τα κορίτσια. Εάν η κατασκήνωση διαθέτει πισίνα, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ναυαγοσώστη.

Μπορεί ο τετράχρονος γιος μου να πάει στην παιδική κατασκήνωση;

Όχι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει τα έξι χρόνια. Κατασκηνωτές γίνονται δεκτοί στις ιδιωτικές και δημόσιες κατασκηνώσεις μόνο εφόσον είναι από 6 έως 16 ετών.

Η κόρη μου έχει κινητικά προβλήματα, παρ’ όλα αυτά έχει εκφράσει την επιθυμία να πάει κατασκήνωση. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Βεβαίως και υπάρχει. Oρισμένες κατασκηνώσεις δέχονται άτομα με κινητικές δυσκολίες, ενώ παράλληλα μπορείτε να βρείτε και κατασκηνώσεις που φιλοξενούν αποκλειστικά και μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο εστιατόριο

Είναι νόμιμο να μου ζητείται παραγγελία χωρίς να μου έχει δοθεί τιμοκατάλογος;

Όχι, όλα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν τιμοκαταλόγους και να τους δίνουν στους πελάτες τους πριν από κάθε παραγγελία. Μάλιστα, ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι αναρτημένος στην είσοδο του καταστήματος. Η συνηθισμένη πρακτική να έρχεται ο σερβιτόρος και να απαριθμεί προφορικά τα διαθέσιμα «πιάτα» του μαγαζιού, χωρίς φυσικά αναφορά της τιμής κάθε πιάτου, είναι παράνομη.

Μπορεί ένα εστιατόριο να επιβάλει ελάχιστη κατανάλωση κατ’ άτομο;

Όχι, κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Έχετε δικαίωμα να παραγγείλετε φαγητά ή ποτά συνολικού κόστους που υπολείπεται της αναγραφόμενης «ελάχιστης κατανάλωσης».

Αρκετές φορές υπάρχουν στο λογαριασμό χρεώσεις που δεν είχα υπολογίσει, συνήθως το γνωστό «κουβέρ». Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο;

Όχι, πρόκειται για παράνομη πρακτική, καθώς απαγορεύεται κάθε πρόσθετη (δηλαδή μη περιλαμβανόμενη στις τιμές των προϊόντων του τιμοκαταλόγου) επιβάρυνση στην τελική τιμή. Ειδικά όσον αφορά το λεγόμενο «κουβέρ», δηλαδή τη χρέωση του σέρβις, από το 2007 ισχύει σχετική αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους «κουβέρ» (σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες κ.λπ.). Η τελική χρέωση του λογαριασμού πρέπει να ισούται με το άθροισμα των χρεώσεων κάθε επιμέρους φαγητού ή ποτού που παραγγείλατε.

Στο λογαριασμό πρόσεξα ότι μου είχαν χρεώσει ψωμί που δεν είχα παραγγείλει και μάλιστα 1,50 ευρώ το άτομο. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μου απάντησαν ότι το ψωμί αντικατέστησε το κουβέρ και η χρέωσή του σε κάθε παραγγελία είναι «πολιτική της επιχείρησης». Είναι νόμιμο αυτό;

Από τη στιγμή που καταργήθηκε το κουβέρ, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να χρεώνονται υποχρεωτικά αντ’ αυτού ορισμένα είδη, όπως ιδίως το ψωμί (σκέτο ή συνοδευόμενο με βούτυρο, πάστα ελιάς κ.λπ.) και το εμφιαλωμένο νερό, ακόμη και αν ο πελάτης δεν τα έχει παραγγείλει. Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις για τα καταστήματα εστίασης, όπως είναι τα εστιατόρια, όλα τα προσφερόμενα είδη, επομένως και τα παραπάνω, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους με τις αντίστοιχες τιμές τους και να δίνεται στον πελάτη η δυνατότητα να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ενέργεια του εστιάτορα να σας χρεώσει είδη, όπως ψωμί, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που δεν έχετε παραγγείλει, είναι παράνομη και σας δίνει το δικαίωμα να αρνηθείτε την καταβολή του αντίστοιχου τιμήματος, ακυρώνοντας τις «παραγγελίες» που έγιναν ερήμην σας.

Στο εστιατόριο που γευμάτιζα χθες παρήγγειλα καλαμαράκια τηγανητά, τα οποία εύλογα θεώρησα ότι θα ήταν φρέσκα και όχι κατεψυγμένα, αφού επρόκειτο για παραθαλάσσια ψαροταβέρνα και στον κατάλογο δεν αναγραφόταν κάτι σχετικό. Με δυσαρέσκεια, όμως, πληροφορήθηκα μετά ότι ήταν κατεψυγμένα. Μπορούσα να ζητήσω ακύρωση της παραγγελίας;

Στην περίπτωση αυτή έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την ακύρωση της παραγγελίας σας, αφού η μη αναγραφή στο μενού ότι πρόκειται για κατεψυγμένα καλαμαράκια είναι παράνομη. Σύμφωνα με το νόμο το μενού πρέπει να έχει αναλυτική κατάσταση με χαρακτηρισμό κάθε πιάτου, π.χ. αν για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή κατεψυγμένα προϊόντα, από τι είδους κρέας φτιάχνεται (αν πρόκειται για μπιφτέκι), αν είναι προτηγανισμένες οι πατάτες κ.λπ.

Στο εστιατόριο, όταν ζήτησα νερό, μου έφεραν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο, το οποίο μου χρέωσαν 2 ευρώ. Όταν τους είπα ότι δεν παρήγγειλα εμφιαλωμένο, αλλά ήθελα μια κανάτα νερό της βρύσης, αρνήθηκαν και μου απάντησαν ότι σερβίρεται μόνο εμφιαλωμένο στο μαγαζί. Είχαν δίκιο;

Όχι, κακώς αρνήθηκαν το αίτημά σας. Σε κάθε εστιατόριο δικαιούστε άφθονο νερό της βρύσης, ενώ δεν επιτρέπεται να σας χρεώσουν εμφιαλωμένο νερό εάν δεν το έχετε παραγγείλει. Εάν σας φέρουν εμφιαλωμένο νερό και δεν το θέλετε, ζητήστε τους να το πάρουν πίσω και να σας φέρουν νερό της βρύσης.

Σε περίπτωση που παραγγείλω εμφιαλωμένο νερό, πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το νερό που μου έφεραν είναι όντως εμφιαλωμένο και δεν έχουν απλώς ξαναγεμίσει το μπουκάλι με νερό της βρύσης;

Σύμφωνα με τις σχετικές αγορανομικές διατάξεις, το μπουκάλι με το εμφιαλωμένο νερό πρέπει να ανοίγεται μπροστά σας, ώστε να μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ήταν σφραγισμένο. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα εμφιαλωμένα ποτά (π.χ. μπίρες, κρασί από μπουκάλι, αναψυκτικά). Εάν το μπουκάλι που σας φέρνουν είναι ήδη ανοιγμένο, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε άλλο, το οποίο θα ανοιχθεί μπροστά σας.

Χθες επισκέφθηκα με τη φίλη μου ένα εστιατόριο για δείπνο. Αφότου καθίσαμε και μας έφεραν τον τιμοκατάλογο, σκέφτηκα να σηκωθώ και να φύγω, καθώς οι τιμές τους ήταν εξωφρενικές, αλλά τελικά ντράπηκα και έκατσα. Μπορούσα να φύγω ή μήπως, από τη στιγμή που έκατσα, κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν;

Βεβαίως και μπορείτε να φύγετε, εάν δεν σας αρέσουν οι τιμές, το σέρβις ή η καθαριότητα του χώρου, έστω και αν έχετε ήδη καθίσει, εφόσον βέβαια δεν έχετε ακόμη παραγγείλει. Εννοείται ότι μπορείτε να φύγετε ακόμη και αν σας έχουν φέρει τα σερβίτσια ή και το ψωμί που δεν έχετε παραγγείλει.

Βρήκα μια μύγα στο φαγητό μου. Τι μπορώ να κάνω;

Σε περίπτωση που βρείτε στο πιάτο σας ξένα σώματα (π.χ. τρίχες, υπολείμματα συσκευασίας ή, ακόμη χειρότερα, έντομα), καθώς και αν το φαγητό σας είναι χαλασμένο ή αλλοιωμένο ή μυρίζει ύποπτα, έχετε δικαίωμα να μην το πληρώσετε ή να ζητήσετε αντικατάσταση. Επίσης, καταγγείλετε το περιστατικό στην κατά τόπον αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της νομαρχίας, το γνωστό «Υγειονομικό» (για την Αττική στα τηλ. 213-2063501 begin_of_the_skype_highlighting 213-2063501 end_of_the_skype_highlighting, 213-2063505 begin_of_the_skype_highlighting 213-2063505 end_of_the_skype_highlighting και 210-6993404 begin_of_the_skype_highlighting 210-6993404 end_of_the_skype_highlighting). Μπορείτε επίσης να αποστείλετε μέσω e-mail την καταγγελία σας στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο info@efet.gr.

Μπορεί ένα κέντρο διασκέδασης να επιβάλει ελάχιστη κατανάλωση κατ’ άτομο;

Σε αντίθεση με τα εστιατόρια, στα κέντρα διασκέδασης (μπαρ, κλαμπ, μουσικά κέντρα κ.λπ.) επιτρέπεται η καθιέρωση ελάχιστης κατανάλωσης κατ’ άτομο.

Γνωρίζατε ότι...

  • Επιβάλλεται σε όλα τα εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και κέντρα διασκέδασης να έχουν σε ευδιάκριτο σημείο (π.χ. στην είσοδο) ειδικό κουτί παραπόνων που να περιέχει τριπλότυπα έντυπα (ένα αντίτυπο κρατάτε εσείς, ένα υποβάλλεται στο κατάστημα και ένα αποστέλλεται στη νομαρχία), τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για οποιαδήποτε καταγγελία σας.
  • Επιβάλλεται επίσης σε όλα τα παραπάνω καταστήματα να εκδίδουν απόδειξη λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα.
  • Oι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στα ελληνικά και προαιρετικά σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Στους καταλόγους πρέπει να αναγράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.

Προσοχή!

  • Να ελέγχετε πάντοτε τις αποδείξεις στα εστιατόρια για τον εντοπισμό ενδεχόμενων «λαθών» ή πρόσθετων (παράνομων) χρεώσεων.
  • Εάν στο νυχτερινό κέντρο που διασκεδάζετε διαπιστώσετε ότι τα ποτά είναι νοθευμένα (μπόμπες), καταγγείλετε το περιστατικό στην κατά τόπον αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της νομαρχίας.

    Ειδικές συμβάσεις

Πακέτα διακοπών

Τι μπορεί να θεωρηθεί πακέτο διακοπών;

Όταν αναφερόμαστε σε πακέτα διακοπών, εννοούμε τα οργανωμένα ταξίδια, δηλαδή αυτά που προσφέρονται από τουριστικά γραφεία και υπερβαίνουν τις 24 ώρες ή περιλαμβάνουν διανυκτέρευση. Για παράδειγμα, πακέτο διακοπών είναι ένα ταξίδι 10 ημερών στην Κούβα με πληρωμένα τα αεροπορικά εισιτήρια και το ξενοδοχείο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο για να θεωρηθεί οργανωμένο ταξίδι;

Τα πακέτα διακοπών συνήθως περιλαμβάνουν μεταφορά, διαμονή και άλλες τουριστικές υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με μεταφορά ή διαμονή, αντιπροσωπεύουν όμως σημαντικό τμήμα της τιμής του οργανωμένου ταξιδιού. Πακέτο μπορεί να υπάρχει ακόμη κι αν ένα από τα τρία παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνεται. Αρκεί να περιλαμβάνει δύο από τα τρία παραπάνω στοιχεία. Για παράδειγμα, ένα πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει τη μεταφορά, αλλά μόνο τη διαμονή και άλλες υπηρεσίες, όπως ξενάγηση.

Πώς μπορεί να κοστολογηθεί ένα πακέτο διακοπών;

Η τιμή του πακέτου μπορεί να είναι ενιαία ή ακόμη οι διάφορες παροχές του πακέτου να προσφέρονται με ξεχωριστή τιμολόγηση.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φυλλάδιο διαφήμισης και η ενημέρωση (προφορική ή γραπτή) που ζητάτε από τον διοργανωτή, πριν αγοράσετε το πακέτο;

Τόσο στην ενημέρωση πριν την αγορά του πακέτου όσο και στα διαφημιστικά φυλλάδια που μπορεί να προσφέρονται θα πρέπει να αναφέρονται η τιμή και οι πληροφορίες για τον προορισμό, τα μέσα μεταφοράς (χαρακτηριστικά και κατηγορίες), ο τύπος του καταλύματος (ανέσεις και χαρακτηριστικά), τα παρεχόμενα γεύματα, το δρομολόγιο, πληροφορίες σχετικά με τα διαβατήρια, η προκαταβολή που πρέπει να καταβάλετε, ο ελάχιστος αριθμός ατόμων που μπορεί να απαιτεί η πραγματοποίηση του οργανωμένου ταξιδιού και, τέλος, η προθεσμία μέσα στην οποία θα ενημερωθείτε αν ματαιωθεί το ταξίδι.

Oφείλει ο διοργανωτής να παρέχει διαφημιστικά φυλλάδια; Δεσμεύεται ο διοργανωτής από ό,τι αναφέρει σε αυτά;

O διοργανωτής του πακέτου δεν έχει βέβαια υποχρέωση να προσφέρει διαφημιστικά φυλλάδια, όμως, πριν αγοράσετε το πακέτο, έχει υποχρέωση να σας δώσει σαφή και λεπτομερή περιγραφή του ταξιδιού και φυσικά της συνολικής τιμής του, χωρίς να προσπαθεί να σας παρουσιάσει ψευδή και απατηλά στοιχεία. O διοργανωτής δεσμεύεται από αυτά που διαφημίζει ή ισχυρίζεται ότι προσφέρει με το πακέτο της προσφοράς του.

Η τιμή του πακέτου περιλαμβάνει οπωσδήποτε και ξενάγηση;

Όχι απαραίτητα. Στις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στη συνολική τιμή μπορεί να είναι και οι επισκέψεις, περιηγήσεις και εκδρομές σε αξιοθέατα ενός τόπου, αλλά θα πρέπει να αναγράφεται στη συμφωνία που υπογράψατε με το ταξιδιωτικό γραφείο. Εάν πάντως στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και οι υπηρεσίες ξεναγού (tourist guide), αυτό θα πρέπει να αναφέρεται με ξεκάθαρο τρόπο στη σύμβαση. Έτσι, σας δίνεται το δικαίωμα από τη σύμβαση να απαιτήσετε ξεναγό και να αρνηθείτε τυχόν αντικατάστασή του από τον αρχηγό εκδρομής, του οποίου μόνη αρμοδιότητα είναι να σας συνοδεύει στο ταξίδι, δίνοντας πληροφορίες και βοηθώντας σας σε διαδικαστικές πράξεις (π.χ. στην αλλαγή συναλλάγματος, στην παροχή χάρτη της πόλης).

Πώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο ξεναγός είναι διπλωματούχος;

O ξεναγός, εφόσον είναι Έλληνας, είναι υποχρεωμένος να φέρει και να επιδεικνύει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, έλεγχος μπορεί να του ζητηθεί και από τα αρμόδια για έλεγχο όργανα (τουριστική αστυνομία κ.λπ.).

Μπορώ να αγοράσω τηλεφωνικά ένα πακέτο διακοπών;

Όχι, πρέπει να συμφωνήσετε εγγράφως με τον πωλητή του πακέτου, δηλαδή να υπογράψετε σύμβαση που να περιλαμβάνει και όλες τις βασικές λεπτομέρειες που αναφέραμε παραπάνω. Είναι άκυρη οποιαδήποτε άλλη προφορική συμφωνία αγοράς.

Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που ακυρωθεί το ταξίδι εξαιτίας υπαιτιότητας του διοργανωτή;

Αν αυτό συμβεί, έχετε δύο επιλογές: είτε να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας είτε να απαιτήσετε ένα άλλο οργανωμένο ταξίδι ίδιας ή ανώτερης ποιότητας. O διοργανωτής είναι υποχρεωμένος να σας επιστρέψει τα χρήματα ή να σας προσφέρει άλλο πακέτο ταξιδιού.

Μπορώ, αν αλλάξω γνώμη, να δώσω το πακέτο σε έναν φίλο μου και να ταξιδέψει αυτός;

Ναι, υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αρκεί να το κάνετε τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την αναχώρηση.

Τι μπορώ να κάνω αν τροποποιηθεί μέρος του πακέτου που αγόρασα, π.χ. αν αλλάξει το μεταφορικό μέσο ή η κατηγορία ξενοδοχείου που θα διαμείνω;

Σε περίπτωση που ο διοργανωτής αλλάξει κάποιο σημαντικό στοιχείο του πακέτου, έχετε δύο δυνατότητες: είτε να καταγγείλετε τη σύμβαση, χωρίς να υποστείτε κυρώσεις, δηλαδή χωρίς να πληρώσετε κάτι, είτε να αποδεχθείτε την αναγκαία αλλαγή στο πακέτο και να τη συμπεριλάβετε με μια τροποποιητική πράξη στη σύμβαση, καθορίζοντας ποιες είναι ακριβώς οι τροποποιήσεις και ποιες οι επιπτώσεις τους στις τιμές. Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι ο διοργανωτής οφείλει να σας ενημερώσει για την αλλαγή το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί να αυξηθεί η τιμή του πακέτου αφότου το αγόρασα κι έτσι να υποχρεωθώ να πληρώσω παραπάνω;

Oι τιμές κατ’ αρχήν παραμένουν ως έχουν καθοριστεί στη σύμβαση και δεν μπορούν να μεταβληθούν σε βάρος σας. Μεταβολή της τιμής μπορεί να είναι ανεκτή μόνο εάν μεταβληθούν το κόστος μεταφοράς, τα τέλη και οι φόροι που οφείλονται για ορισμένες υπηρεσίες, καθώς και οι τιμές συναλλάγματος. Η μεταβολή της τιμής του πακέτου δεν επιτρέπεται να γίνει τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από την αναχώρησή σας.

Τι πρέπει να προσέξω, όταν αγοράζω πακέτα, για να μην εξαπατηθώ;

Κατά καιρούς έχει σημειωθεί το φαινόμενο ορισμένοι επιτήδειοι να παρουσιάζονται ως ταξιδιωτικοί πράκτορες και να πωλούν πακέτα διακοπών, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ψεύτικα και έτσι ο αγοραστής/καταναλωτής να διαπιστώνει, αφού έχει καταβάλει όλο το τίμημα, ότι ούτε εισιτήρια ούτε διαμονή έχουν εξασφαλιστεί με τα χρήματα που έδωσε. Γι’ αυτό πρέπει να επιβεβαιώνετε πάντα ότι το τουριστικό πρακτορείο είναι αναγνωρισμένο από τον ΕOΤ, αλλιώς σημαίνει ότι λειτουργεί παράνομα. Συνήθως το σήμα του ΕOΤ είναι σε εμφανές σημείο στο τουριστικό πρακτορείο. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγετε να αγοράζετε πακέτα τηλεφωνικώς. Σας υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι, σύμφωνα με το νόμο, για να είναι έγκυρη η αγορά πακέτου διακοπών, πρέπει να υπογράψετε σύμβαση.

Τι πρέπει να περιέχει υποχρεωτικά η σύμβαση που θα υπογράψω για να αγοράσω το πακέτο;

Στη σύμβαση πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του διοργανωτή/πωλητή και της ασφάλισης, η τιμή του οργανωμένου ταξιδιού, κάθε ενδεχόμενη αναθεώρησή της, τα τέλη και οι φόροι, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στη συνολική τιμή, και τέλος το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες πληρωμής. Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε προσεκτικά τη σύμβαση πακέτου διακοπών πριν την υπογράψετε και ζητήστε αντίγραφό της, καθώς και απόδειξη για το ποσό που τυχόν προκαταβάλατε ή εξοφλήσατε.

Εάν πτωχεύσει το τουριστικό πρακτορείο, πριν προλάβω να κάνω το ταξίδι που αγόρασα, θα πάρω τα λεφτά μου πίσω; Τι γίνεται εάν πτωχεύσει όσο βρίσκομαι στο ταξίδι μου;

Το τουριστικό πρακτορείο υποχρεούται να επιστρέψει αμέσως ό,τι έχετε καταβάλει για τις υπηρεσίες που τελικά δεν προσφέρθηκαν, σε περίπτωση πτώχευσης ή παύσης πληρωμών του (αφερεγγυότητας). Oμοίως, εάν βρίσκεστε ήδη στις διακοπές σας, οφείλει να έχει προβλέψει την επιστροφή σας, με άλλα λόγια, εσείς δεν πρέπει να πληρώσετε τίποτα επιπλέον εξαιτίας της πτώχευσης του πρακτορείου.

Χρονομεριστικές μισθώσεις (χρονομερίδια)

Τι είναι ένα χρονομερίδιο;

Είναι η σύμβαση με την οποία σας δίνεται το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε ένα διαμέρισμα μία φορά το χρόνο για ελάχιστο διάστημα μία εβδομάδας σε μια περιοχή της επιλογής σας. Η χρονομεριστική αυτή μίσθωση διαρκεί και σας δεσμεύει τουλάχιστον τρία χρόνια και μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα του ενός διαμερίσματα σε διαφορετικές περιοχές.

Έχω δεσμευτεί εάν συμφωνήσω προφορικά για μια χρονομεριστική μίσθωση;

Όχι, δεν δεσμεύεστε σε καμία περίπτωση με προφορική υπόσχεση, γι’ αυτό και δεν μπορεί να σας απαιτηθεί κανένα αντίτιμο σε αυτή την περίπτωση. Απαιτείται υποχρεωτικά υπογραφή συμβολαιογραφικού εγγράφου, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να μετεγγραφεί.

Ύστερα από αφόρητη πίεση, υπέγραψα ένα συμβόλαιο χρονομεριδίου που ήταν γραμμένο στα ισπανικά και, όταν διαμαρτυρήθηκα στη συμβολαιογράφο ότι δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα, αυτή με καθησύχασε ότι όλα όσα χρειάζεται να ξέρω μου τα είχαν εξηγήσει ήδη προφορικά. Όταν έφυγα, δεν μου έδωσαν κανένα αντίγραφο του συμβολαίου και δεν με ενημέρωσαν, εάν αλλάξω γνώμη, μέχρι πότε μπορώ να τους ειδοποιήσω.Έχω τελικά τη δυνατότητα να αποδεσμευθώ από το συμβόλαιο αυτό και μέχρι πότε;

Η σύμβαση αλλά και το δεσμευτικό προσύμφωνο πρέπει να συντάσσονται είτε στη γλώσσα του κράτους-μέλους που κατοικείτε εσείς ο αγοραστής είτε στη γλώσσα του κράτους-μέλους που είστε υπήκοος, ανάλογα με το ποια θα δηλώσετε εσείς ότι επιθυμείτε. Εάν η σύμβαση δεν έχει συνταχθεί στη γλώσσα σας, εν προκειμένω στα ελληνικά, εάν δεν σας δοθεί κανένα αντίγραφο στα ελληνικά, αλλά ούτε και πληροφορίες για το πώς και πότε μπορείτε να υπαναχωρήσετε, δηλαδή να αποδεσμευτείτε από τη σύμβαση, τότε η σύμβαση αυτή είναι άκυρη, δηλαδή δεν σας δεσμεύει, διότι ο πωλητής δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, όπως προβλέπονται από το Π.Δ. 182/99 για τις χρονομεριστικές μισθώσεις.

Μπορώ να αποδεσμευτώ από τη σύμβαση χρονομεριδίου που έχω ήδη υπογράψει, εάν μετάνιωσα για την επιλογή μου;

Ναι, έχετε το δικαίωμα αυτό, αλλά πρέπει να το ασκήσετε εντός δέκα ημερών από την παράδοση του αντιγράφου της σύμβασης ή του προσυμφώνου. Εάν η δέκατη μέρα είναι αργία, παρατείνεται η προθεσμία μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Αυτή η δεκαήμερη προθεσμία ισχύει μόνο όταν η σύμβαση είναι καθ’ όλα έγκυρη. Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία μπορεί να σας χρεώσει με ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% επί της αξίας της ακυρωθείσας σύμβασης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης χρονομεριδίου, μου έδωσαν αντίγραφο, αλλά δεν με ενημέρωσαν εάν και πώς μπορώ να αποδεσμευτώ από αυτή. Μπορώ να κάνω κάτι τώρα που άλλαξα γνώμη;

Εφόσον δεν σας ενημέρωσαν για την προθεσμία και τον τρόπο υπαναχώρησής σας, έχετε το δικαίωμα να καταγγείλετε τη σύμβαση μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από την παράδοση του αντιγράφου της σύμβασης. Εάν ωστόσο σας δώσουν γραπτώς αυτές τις πληροφορίες πριν περάσουν οι τρεις μήνες, θα πρέπει να βιαστείτε διότι από την παράδοση αυτών των πληροφοριών θα έχετε μόνο 10 ημέρες για υπαναχώρηση.

Προστατεύομαι από τις διατάξεις του Π.Δ. 182/99 εάν το ακίνητο του χρονομεριδίου βρίσκεται εκτός Ελλάδας;

Ναι, αρκεί το ακίνητο να βρίσκεται σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Τι πρέπει να προσέξω πριν υπογράψω σύμβαση χρονομεριδίου;

Συνήθως η προσέγγιση των πελατών γίνεται με τηλεφωνήματα, με τα οποία σας ενημερώνουν ότι έχετε κερδίσει ένα ταξίδι ή κάτι ανάλογο. Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν παρουσίασης των χρονομεριδίων, πολλές φορές ασκείται ιδιαίτερη πίεση, ιδίως λέγοντάς σας ότι θα χάσετε την προσφορά, εάν δεν υπογράψετε άμεσα. Επειδή, όμως, οι χρονομεριστικές μισθώσεις θα σας δεσμεύουν για πολλά χρόνια, θα ήταν καλύτερο να ζητήσετε λίγες μέρες για να το σκεφθείτε, χωρίς να υποκύψετε στην πίεση της στιγμής. Άλλωστε, μια χρονομεριστική μίσθωση μπορεί να συνεπάγεται και «κρυφά» έξοδα που δεν τα έχετε υπολογίσει και αυτά συνήθως θα είναι τα κοινόχρηστα και λοιπά έξοδα συντήρησης, που ίσως να μην αναφέρονται καθόλου στη σύμβασή σας.

Κολύμπι - χόμπι

Στην παραλία

Επιτρέπεται να περιφράσσονται οι παραλίες και να πληρώνουμε αντίτιμο για να μας επιτραπεί η είσοδος;

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με το νόμο 2971/2001, ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται. O κύριος προορισμός τους είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης του καθενός προς αυτές. Ωστόσο, σωρεία υπουργικών αποφάσεων αμφίβολης νομιμότητας προβλέπουν τη δυνατότητα παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας στους δήμους και τις κοινότητες, οι οποίοι μπορούν με τη σειρά τους να παραχωρήσουν το δικαίωμα χρήσης σε ιδιώτες έναντι ανταλλάγματος, εφόσον βέβαια από τη χρήση αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία τους. Με βάση τις διατάξεις αυτές, επιτρέπεται στους εκμεταλλευόμενους τις παραλίες να εισπράττουν αντίτιμο από το κοινό που κάνει χρήση των υπηρεσιών τους. Εν τούτοις, η νομιμότητα της περίφραξης και της απαγόρευσης της ελεύθερης πρόσβασης αμφισβητείται εντόνως, καθώς παλαιότεροι νόμοι (όπως το άρθρο 23 του ν. 1337/1983) απαγορεύουν κάθε περίφραξη σε περιοχές που απέχουν μέχρι και 500 μέτρα από την ακτή. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χωρίς αμφιβολία, πάντως, ο αποκλεισμός κάθε δυνατότητας πρόσβασης σε μια παραλία είναι παράνομος, αφού, σύμφωνα με το νόμο 2971/2001, η αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας με την παραχώρηση πρέπει να εξασφαλίζει και να μην εμποδίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στην παραλία και τον αιγιαλό, εκτός αν τούτο επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων, του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας.

Επιτρέπεται μια επιχείρηση να νοικιάζει ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία;

Ναι, εφόσον βέβαια έχει παραχωρηθεί, έναντι ανταλλάγματος, στη συγκεκριμένη επιχείρηση η απλή χρήση της παραλίας από τον οικείο δήμο ή κοινότητα. O νόμος ορίζει ότι είναι δυνατή η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση ομπρελών, καθισμάτων, θαλάσσιων μέσων αναψυχής κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, η χρέωση για τη ενοικίαση ομπρέλας και ξαπλώστρας πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, ενώ επιβάλλεται στον επιχειρηματία να εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Επιτρέπεται οι επιχειρηματίες να γεμίζουν τις παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, εμποδίζοντας εμάς τους υπόλοιπους που δεν επιθυμούμε να νοικιάσουμε ομπρέλα ή ξαπλώστρα;

Εφόσον παραχωρηθεί από το δήμο σε επιχειρηματία, έναντι ανταλλάγματος, η χρήση αιγιαλού για την ενοικίαση καθισμάτων και ομπρελών, η έκταση αιγιαλού κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Πρέπει δηλαδή ο επιχειρηματίας να αφήνει χώρο και σε όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν ομπρέλα ή ξαπλώστρα. Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες (συνεχόμενες) παραχωρήσεις για την ενοικίαση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει μεταξύ των διάφορων χώρων του αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον 100 μέτρων μήκους, ώστε να μπορούν να απλώσουν την πετσέτα τους όσοι δεν επιθυμούν να νοικιάσουν ομπρέλα ή ξαπλώστρα.

Υποχρεούνται οι οργανωμένες πλαζ να έχουν ανά πάσα στιγμή κάποιον διαθέσιμο ναυαγοσώστη;

Πράγματι, σύμφωνα με το νόμο, οι εκμεταλλευόμενοι οργανωμένες παραλίες, στις οποίες οι λουόμενοι εισέρχονται με καταβολή αντιτίμου, υποχρεούνται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και ώρες από 10:30 έως 17:30 να προσλαμβάνουν και να θέτουν σε επιφυλακή ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, δηλαδή ειδικά εκπαιδευμένων προσώπων (αποφοίτων της Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης και εφοδιασμένων με άδεια της οικείας λιμενικής αρχής), καθώς και να διαθέτουν ειδικά ναυαγοσωστικά παρατηρητήρια, η θέση των οποίων να είναι τέτοια ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η τέλεια κατόπτευση της παραλίας, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντες λουόμενους. Επιβάλλεται, μάλιστα, ο ναυαγοσώστης να είναι εφοδιασμένος με μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, φορητό φαρμακείο και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

Επιτρέπεται να κινούνται μηχανοκίνητα σκάφη κοντά στους λουόμενους;

Σε περίπτωση που υπάρχουν λουόμενοι σε μια παραλία, απαγορεύεται να κινούνται οποιαδήποτε μηχανοκίνητα σκάφη και θαλάσσια μέσα αναψυχής σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τις σημαδούρες που δηλώνουν το σύνηθες σημείο, μέχρι το οποίο φτάνουν οι κολυμβητές ή, αν δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το σύνηθες αυτό σημείο. Εάν στην παραλία δεν βρίσκονται λουόμενοι, η κίνηση τέτοιων σκαφών επιτρέπεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από την ακτή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ταχύτητά τους δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τους 5 κόμβους. Η εκκίνηση και η επιστροφή των νοικιασμένων μηχανοκίνητων μέσων αναψυχής επιτρέπεται από και προς τον αιγιαλό, μόνο εφόσον δεν υπάρχουν λουόμενοι σε απόσταση 100 μέτρων. Εάν διαπιστώσετε κάποιο σκάφος να κινείται σε απόσταση μικρότερη από την επιτρεπόμενη, μπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στην αρμόδια λιμενική αρχή.

Ισχύουν τα ίδια όρια και για τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (τζετ-σκι);

Ειδικά για τα τζετ-σκι ισχύουν ακόμη αυστηρότερα όρια, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί. Τα ελάχιστα επιτρεπόμενα όρια είναι 300 μέτρα από το σύνηθες σημείο, μέχρι το οποίο φτάνουν οι κολυμβητές, και 500 μέτρα από την ακτή, αν δεν υπάρχουν κολυμβητές. Επίσης, η κυκλοφορία τζετ-σκι απαγορεύεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Σε κάθε περίπτωση, τα τζετ-σκι απαγορεύεται να φέρουν εξωτερικούς έλικες.

Γνωρίζατε ότι...

  • Oι δήμοι και οι κοινότητες είναι αυτοί που υποχρεούνται να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό καθώς και για την εξασφάλιση της αισθητικής του περιβάλλοντος χώρου των ακτών που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας. Στις υποχρεώσεις των Oργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντάσσεται επίσης η χρησιμοποίηση στις παραλίες υλικών εναρμονιζόμενων με το περιβάλλον, όπως ξύλο και ύφασμα.
  • Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας και απονέμεται με συγκεκριμένα κριτήρια σε οργανωμένες ακτές. Τα κριτήρια αυτά σχετίζονται με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, την καθαριότητα της ακτής, την περιβαλλοντική διαχείριση, την πληροφόρηση και την ασφάλεια των λουομένων (ναυαγοσωστικές υπηρεσίες και πρώτες βοήθειες).

Το ψάρεμα

Επιτρέπεται ελεύθερα το ψάρεμα από την ξηρά ή με σκάφος ή χρειάζομαι κάποια άδεια;

Σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις για την ερασιτεχνική αλιεία, το ψάρεμα που γίνεται για ψυχαγωγία και όχι για βιοπορισμό επιτρέπεται ελεύθερα για όσους ψαρεύουν από την ξηρά. Oι αλιείς που ψαρεύουν με σκάφος ή ψαροντούφεκο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας, που εκδίδεται από την κατά τόπον αρμόδια λιμενική αρχή. Ωστόσο, απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με τη χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμό διχτυών βυθού, καθώς και με χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη. Απαγορεύεται επίσης η ερασιτεχνική αλιεία με τη βοήθεια φωτεινού προβολέα (με εξαίρεση την περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού) ή με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία (μισθωμένα ή μη), καθώς και η ερασιτεχνική αλιεία οστράκων, σπόγγων και κοραλλιών.

Υπάρχει περιορισμός ως προς τη συνολική ποσότητα αλιευμάτων που μπορώ να ψαρέψω;

Ναι, κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά μέχρι πέντε κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια) ανά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία (δηλαδή με απόχη, καμάκι χεριού, καθετή, συρτή, πεταχτάρι, τσαπαρί, παρακόλα, καλάμι, πετονιά, παγίδες), εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα κιλά. Εξαιρείται φυσικά η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος.

Μπορώ να πουλήσω τα ψάρια που έπιασα ψαρεύοντας;

Όχι, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευμάτων που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία. O παραβάτης τιμωρείται με τσουχτερά πρόστιμα.

Τα κατοικίδα στις διακοπές

Μπορώ να πάρω το σκυλάκι μου στην παραλία;

Επιτρέπεται να πάρετε το κατοικίδιό σας στην παραλία, αρκεί να το έχετε δεμένο και να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του. Επίσης, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του, ώστε να αποδείξετε ότι είναι εμβολιασμένο, εφόσον σας ζητηθεί. Στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες, πάντως, η παρουσία σκύλων απαγορεύεται.

Μπορώ να κάνω το σκυλάκι μου μπάνιο στη θάλασσα;

Δυστυχώς, απαγορεύεται το λούσιμο κατοικίδιων ζώων σε χώρους που προορίζονται για λουόμενους. Η παράβαση της απαγόρευσης αυτής τιμωρείται μάλιστα με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από το αρμόδιο λιμεναρχείο. Επιτρέπεται, πάντως, να πάτε για μπάνιο το σκυλάκι σας σε απομακρυσμένη τοποθεσία, ακόμη και αν εκεί τύχει να συχνάζουν κάποιοι λουόμενοι.

Επιτρέπεται το σκυλάκι μου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου;

Τούτο εξαρτάται κατ’ αρχήν από το εάν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο επιτρέπει κατοικίδια ζώα. Στα περισσότερα ξενοδοχεία απαγορεύεται η παρουσία ζώων. Ωστόσο, ακόμη και αν βρείτε κάποιο ξενοδοχείο που επιτρέπει τα κατοικίδια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα, καθώς υπάρχει ένας νόμος του 1938 που απαγορεύει να γίνονται δεκτοί στα ξενοδοχεία πελάτες συνοδευόμενοι από κατοικίδια ζώα, εκτός εάν το ξενοδοχείο διαθέτει ειδικό διαμέρισμα για αυτά. Επομένως, αν κάποιος άλλος ένοικος διαμαρτυρηθεί για το σκυλάκι σας, ο ξενοδόχος θα υποχρεούται να σας ζητήσει να το απομακρύνετε από το ξενοδοχείο.

Μπορώ να πάρω το σκυλάκι μου στο πλοίο;

Επιτρέπεται η μεταφορά του κατοικιδίου σας με το πλοίο, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για ζωάκια που επιβάλλεται να διαθέτουν όλα τα σκάφη άνω των 25 μέτρων. Απαγορεύεται όμως η παρουσία του κατοικιδίου στις καμπίνες των επιβατηγών πλοίων, εκτός αν πρόκειται για μικρόσωμο ζωάκι.

Μπορεί το σκυλάκι μου να ταξιδέψει με το αεροπλάνο;

Εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία, καθώς άλλες επιτρέπουν τη μεταφορά κατοικιδίων (υπό όρους), ενώ άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, το ζωάκι θα πρέπει να είναι μέσα σε ένα ταξιδιωτικό κλουβί μεταφοράς και να έχει πρόσφατα πιστοποιητικά εμβολιασμού από κτηνίατρο.

Μπορώ να ταξιδέψω μαζί με το σκυλάκι μου στο εξωτερικό;

Για να ταξιδέψει στο εξωτερικό το κατοικίδιό σας, πρέπει να εφοδιαστείτε με το ειδικό «Διαβατήριο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τους εμβολιασμούς του ζώου (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον κτηνίατρο).

ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις