ηφαίστειο Eyjafjallajokul

Οι εκρήξεις μειώνονται λέει η ΙσλανδίαΟι εκρήξεις στο ηφαίστειο Eyjafjallajokul "μειώνονται σε ένταση", ανακοινώθηκε από την Ισλανδία, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει.
"Σύντομα, αναμένουμε να παρατηρήσουμε μείωση της έντασης των εκρήξεων" στον ηφαιστειακό κρατήρα, σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, κ.Σίγκρουν Χράϊνσντοτιρ, που όμως δεν απέκλεισε, "μεταγενέστερα", το φαινόμενο των "ενεργών" εκρήξεων στον κρατήρα του ηφαιστείου "να επαναληφθεί με δριμύτητα".

Στο μεταξύ, η γεωφυσικός Καρολίνα Πάγκλι του βρετανικού πανεπιστημίου του Ληντς μιλώντας στο πρακτορείο Ρόϊτερ σχολίασε ότι, "πιθανόν το φαινόμενο του θερμοκηπίου να προκαλέσει κι άλλες ενεργοποιήσεις ηφαιστείων ανά τον πλανήτη".

Αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, στα ηφαίστεια στις Αλεούτιες νήσους κοντά στην Αλάσκα, στην περιοχή της Παταγωνίας(Αργεντινή), ή στο ηφαίστειο Ερέμπους στην Ανταρκτική αναδεικνύοντας τις επιδράσεις του φαινομένου αυτού γιά την μαζική παραγωγή μάγματος ηφαιστείων, "καλυμμένων" από παγετώνες, όπως ακριβώς συμβαίνει με το ισλανδικό, τώρα.
Ρεπορτάζ του ΙΤΝ

πηγή:www.newsit.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις