Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ

Ο πύργος Μούρτζινου στην Παλιά Καρδαμύλη και η σημαντική ιστορία του

Στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί πύργοι με μεγάλη κι ένδοξη ιστορία, οι περισσότεροι συνυφασμένοι με τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Ένας από αυτούς βρίσκεται στην Καρδαμύλη και δεν είναι άλλος από τον Πύργο Μούρτζινου, ο οποίος άνηκε στον καπετάνιο του 1821, Τρουπάκη Μούρτζινο και χτίστηκε το 1807.
Ο Πύργος του Μούρτζινου στην ουσία είναι ένα οχυρό συγκρότημα, που περιλαμβάνει διάφορα κτίσματα. Στην είσοδο υπάρχει ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, που ήταν η οικογενειακή εκκλησία των Μούρτζινων και που υποδήλωνε και την οικονομική και κοινωνική ισχύ τους. Ο ναός υπολογίζεται ότι είναι αρκετά παλιότερος από τα υπόλοιπα κτίσματα, ενώ διαθέτει κι ένα τετραώροφο καμπαναριό.
Επίσης, υπάρχει το πυργόσπιτο, ο οποίος είχε αμυντικό χαρακτήρα, καθώς και ο κυρίως πύργος, που ήταν το ύστατο καταφύγιο σε περίπτωση πολιορκίας.
Ο πύργος του Μούρτζινου φιλοξένησε για κάποιους μήνες τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όταν στις 6 Ιανουαρίου 1821 κατέφτασε από τη Ζάκυνθο. Από εδώ στη συνέχεια, μαζί με άλλους αγωνιστές, ξεκίνησαν για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα.







 

https://www.newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις