ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ

 
Δυσοίωνη είναι η οικονομική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για το 2020, λόγω των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού. 

Το διεθνές εμπόριο έχει εξαντληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και θα μπορούσε να βιώσει καταστάσεις κατάρρευσης όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Σύμφωνα με τον Οργανισμό, φέτος η ύφεση στο εμπόριο ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα κυμανθεί γύρω στο 13%, πτώση μεγαλύτερη από αυτή που κατέγραψε στην οικονομική κρίση του 2008-2009. 

Τρομακτικό δε είναι το μέγεθος της ύφεσης που προβλέπεται στο απαισιόδοξο σενάριο, με την πτώση να φτάνει στο 32%, μέγεθος συγκρίσιμο με την κατρακύλα που παρατηρήθηκε μεταξύ 1929 και 1932. Φόβος για αύξηση των προστατευτικών μέτρων. 

Η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη δεκαετία του 1930 οφειλόταν εν μέρει στα προστατευτικά μέτρα που επέβαλαν οι ανεπτυγμένες χώρες, εξού και ο επικεφαλής του ΠΟΕ Roberto Azevêdo προειδοποίησε ότι ο προστατευτισμός και η δημιουργία φραγμών ως απάντηση στο Covid-19 θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. «Αυτοί οι αριθμοί είναι άσχημοι – δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά μια γρήγορη, έντονη ανάκαμψη είναι δυνατή. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα καθορίσουν τις μελλοντικές προοπτικές ανάκαμψης και παγκόσμιας ανάπτυξης» επισημαίνει με νόημα ο Azevędo. Χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ καθιστά σαφές ότι ο τερματισμός της εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την πανδημία. «Πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για μια ισχυρή, διατηρήσιμη και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάκαμψη. 

Το εμπόριο θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο σε αυτό, μαζί με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική» επισήμανε. «Η διατήρηση ανοικτών και προβλέψιμων αγορών, καθώς και ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των επενδύσεων που θα χρειαστούμε. Και αν οι χώρες συνεργαστούν, θα δούμε μια πολύ ταχύτερη ανάκαμψη από ότι εάν κάθε χώρα ενεργήσει μόνη της» πρόσθεσε. Από τη διάρκεια της πανδημίας και τα όπλα των χωρών θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι το εμπόριο είχε ήδη επιβραδυνθεί μπροστά στο ξέσπασμα του Covid-19. Σε ότι αφορά τις προοπτικές, ο ΠΟΕ δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη των εμπορικών συναλλαγών το επόμενο έτος, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο ισχυρή θα είναι. 

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών απαντήσεων. «Αυτή η κρίση είναι πρωτίστως μια κρίση για την υγεία, η οποία έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Azevédo και πρόσθεσε: «Οι αναπόφευκτες μειώσεις του εμπορίου και της παραγωγής θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πέραν του ανθρώπινου πόνου που προκαλείται από την ίδια την ασθένεια.» 

Ο άμεσος στόχος είναι να καταστεί η πανδημία υπό έλεγχο και να μετριαστούν οι οικονομικές ζημίες σε ανθρώπους, εταιρείες και χώρες. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό για το μετά». Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,9% για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης του κορoναϊού, αλλά ενίσχυσή του κατά 5,1% το 2021 και ανεργία 18,1% για το 2020 και 17% για το επόμενο έτος, προβλέπουν στην καθιερωμένη εαρινή έκθεσή τους τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας (Ifo, IfW, DIW, RWI,IWH-Χάλε). 

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η ανακοίνωση των προγράμματος στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού κατάφερε να σταματήσει την άνοδο των σπρεντ για τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, η οποία, όπως αναφέρεται, είχε ξεκινήσει ως αντίδραση λόγω της αναμονής μεγαλύτερων ελλειμμάτων από αυτές τις χώρες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις