ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Polar Vortex ( ΠΟΛΙΚΗ ΔΙΝΗ )



ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ…. Αυτή τη στιγμή… 100 βαθμοί Κελσίου διαφορά από ΗΠΑ σε Αυστραλία…!!!
Στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας ο υδράργυρος έδειξε 49,5 βαθμούς ενώ στο Σικάγο -50
Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός μήνας στα χρονικά της Αυστραλίας καθώς ο υδράργυρος έφτασε στους 49,5 βαθμούς. Ωστόσο το αντίθετο φαινόμενο συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι οποίες πλήττονται από σφοδρό πολικό ψύχος. Διαβάστε πώς εξηγεί ο Γιάννης Καλλιάνος το φαινόμενο Polar Vortex (Πολική Δίνη).
Ενδεικτικό είναι ότι στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας ο υδράργυρος έδειξε 49,5 βαθμούς ενώ στις ΗΠΑ -50. Στη Νότια Ουαλία της Αυστραλίας έλιωσε η άσφαλτος στους δρόμους ενώ στην Τασμανία ξέσπασαν πυρκαγιές. Μάλιστα στο Κουίσλαντ εκατοντάδες νυχτερίδες πέθαναν λόγω καύσωνα ενώ πύθωνες κατέφυγαν σε… μπάνια σπιτιών για να δροσιστούν.

21 νεκροί στις ΗΠΑ από το πολικό ψύχος
Από την άλλη πλευρά 21 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από το πολικό ψύχος που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι ο υδράργυρος από τη νότια Νέα Αγγλία μέχρι το βόρειο τμήμα των Μεσοδυτικών πολιτειών αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 7 και 10 βαθμών κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα. Στο μεταξύ η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών των ΗΠΑ (Fema) εξέδωσε προειδοποιητικό δελτίο για τον κίνδυνο πλημμυρών λόγω της ταχείας τήξης του χιονιού.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ το πρωί του Σαββάτου η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -37 βαθμοί στο Στόνιγκτον του Μίσιγκαν. Παράλληλα οι επιστήμονες αποδίδουν την ένταση του φαινομένου στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί αλλαγές στον πολικό «αεροχείμαρρο», ωθώντας ψυχρές αέριες μάζες προς χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Ο μετεωρολόγος και επιστημονικός συντάκτης της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, Πάτρικ Ίλινγκ, γράφει αναλυτικότερα για το συγκεκριμένο φαινόμενο.
«Φανταστείτε την εναέρια μάζα πάνω από την Αρκτική. Το χειμώνα, στροβιλίζεται ιδιαίτερα βίαια σε έναν κύκλο. Ο αέρας κινείται συνεχώς σαν να θέλει να σπάσει το περίβλημά του. Ο περιστρεφόμενος ψυχρός αέρας προσπαθεί να διεισδύσει βίαια σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη. Συγκρατείται όμως από ένα φυσικό φράχτη. Αυτή αποτελείται από ένα είδος ιμάντα από ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αρκετά χιλιόμετρα και τυλίγονται γύρω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της γης, το λεγόμενο «jetstream».
Εάν ο πολικός αέρας σπάσει αυτό το όριο ή το Jestream χάσει ισχύ, τότε ο πολικός αέρας εισβάλει σε θερμότερες περιοχές. Και μερικές φορές οι πολικές αέριες μάζες επικρατούν. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, το βόρειο τμήμα της οποίας έχει μετατραπεί σε ένα τραχύ, ψυχρό Αρκτικό τοπίο. Όταν το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά ο ανόητος όρος «ρωσικό μαστίγιο».
«Σε αντίθεση με όσα έγραψε ο ιδεολογικά πεισματάρης για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες, το κύμα ψύχους γύρω από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Όσο θερμότερη γίνεται η Αρκτική, τόσο θα εξασθενίζει το jet stream το οποίο λειτουργεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις πολικές δίνες μεγάλης κλίμακας και τις θερμότερες αέριες μάζες στη νότια κλίματα. Με την κλιματική αλλαγή το jet stream χάνει τη δύναμή του και την ικανότητά του να συγκρατήσει τον πολικό άνεμο».

makeleio.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις