ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
Η συσσώρευση στον πλανήτη ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά: από τους 47 εκατομμύρια τόνους το 2012 στους περίπου 65 εκατομμύρια τόνους το 2017 και προβλέπεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς παραγωγής, το 2021 θα υπερβούν τα 52,2 εκατ. τόνους!
Παραδόξως, η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται στην ελεύθερη ανάπτυξη της δήθεν «άυλης» και «φιλικής προς το περιβάλλον» ψηφιακής-διαδικτυακής τεχνολογίας.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν στην ετήσια έκθεση «Global E-waster Monitor 2017» που μόλις δημοσιεύτηκε από την International Telecommunication Union (ITU) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Ενωμένων Εθνών (UNU) και την International Solid Waste Association (ISWA).
Και μολονότι όλες αυτές οι «άχρηστες» συσκευές περιέχουν υλικά κάποιας αξίας (κυρίως διάφορα μέταλλα), από τον τεράστιο αριθμό των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών απορριμμάτων μόνο ένα πολύ μικρό μέρος -της τάξης του 20%- συγκεντρώνεται και ανακυκλώνεται με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο.
Συγκρίνοντας τα στατιστικά δεδομένα για το 2016 με τα αντίστοιχα του 2014 προκύπτει ότι υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή απορριμμάτων που, κατά μέσο όρο, φτάνει τα 17,3 κιλά κατά κεφαλήν σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ακολουθεί η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) με 16,6 κιλά ηλεκτρονικών απορριμμάτων, ενώ η Αφρική έχει 1,9 κιλό κατά κεφαλήν.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλεκτρονικών σκουπιδιών εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Οσο για τις πρακτικές ανακύκλωσης, τα πρωτεία παγκοσμίως έχει η Ευρώπη με ποσοστό 35%, ακολουθούν η Αμερική (συνολικά) με ποσοστό 17%, η Ασία με ποσοστό 15% και Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία με ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 6%.
Η συλλογή στατιστικών δεδομένων για τα ηλεκτρονικά απορρίμματα αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για να αποτυπωθεί πλανητικά η ετήσια διάδοση της ψηφιακής επικοινωνίας.
Προκύπτει λοιπόν ότι σε έναν πληθυσμό 7,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων καταμετρήθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια ενεργές κάρτες SIM κινητών τηλεφώνων.
Σήμερα, υπάρχουν 3,6 δισ. ατόμων, δηλαδή το 45,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ το 2007 το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου έφτανε μόλις στο 20,5%!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου