Ημέρα του Πατέρα

Την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα, γνωστή και ως η Γιορτή του Πατέρα. Αν και είναι λίγο "ριγμένη" σε σχέση με την Ημέρα της Μητέρας, αυτό δεν σημαίνει πως οι μπαμπάδες μας δεν θέλουν να ακούσουν ένα γλυκό "Χρόνια πολλά" ή να δεχτούν μία ζεστή αγκαλιά...
Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε πρώτη φορά, στις 19 Ιουνίου του 1910. Εμπνεύστρια της γιορτής ήταν η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, η οποία καθιέρωσε αυτήν την ημέρα ως αντίστοιχη της Ημέρας της Μητέρας, για χάρη του πατέρα της, Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, ο οποίος πολέμησε στον Αμερικανικό Εμφύλιο και ανέθρεψε μόνος του 6 παιδιά.
Από τότε, η γιορτή έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι τόσο γνωστή ούτε προωθείται όσο η Ημέρα της Μητέρας. Πιο λιγομίλητοι, παραδοσιακά λιγότερο εκφραστικοί και όπως και να το κάνουμε, πιο αποστασιοποιημένοι από τέτοιου είδους γιορτές και πανηγύρια, οι μπαμπάδες δεν παραπονιούνται. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν θα έλεγαν όχι σε ένα απλό, ειλικρινές "Σε αγαπώ".
Λίγο πιο αυστηροί, σίγουρα πιο καλοφαγάδες, αλλά πάντα με μία περίεργη, κρυφή ευαισθησία η οποία τους κάνει να έχουν βρεγμένα μάτια (όσο κι αν τα κρύβουν) σε περιστάσεις όπως ορκωμοσίες, γάμοι και βαφτίσια, οι μπαμπάδες μας είναι οι βράχοι της ζωής μας και αξίζουν να ακούνε ότι τους αγαπάμε, πολύ περισσότερες από μία φορά κάθε χρόνο.
Έτσι, φέτος, μαζί με το "σ' αγαπάω, μπαμπά", δώρισε κάτι ακόμα, στον άνδρα που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα σε βλέπει πάντα ως το “μωρό του”, χωρίς την έκφραση των συναισθημάτων του με υπερβολές στον λόγο. Και να θυμάσαι: 
Υποτίθεται πως κάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει μπαμπάς"

Για τον καλοφαγά μπαμπά: φτιάχνουμε το αγαπημένο του φαγητό

Αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι μπαμπάδες εκτιμούν το καλομαγειρεμένο φαγητό, εκείνο που νοστιμεύεται με μπαχάρια και σερβίρεται σε μεγάλα πιάτα. Μπες στην κουζίνα (μην γκρινιάζεις, για τον μπαμπά σου το κάνεις) και στρώσου στη μαγειρική. Αν δεν πιάνουν τα χέρια σου, η μαμά σου μπορεί πάντα να βοηθήσει.
Ημέρα του Πατέρα: 5 τρόποι να δείξεις το "σ' αγαπάω μπαμπά"
Σέρβιρε το "σ' αγαπώ" στον πατέρα σου, με ένα πιάτο από το αγαπημένο του φαγητό και μην ξεχάσεις ένα ποτηράκι από το ποτό της αρεσκείας του, από την πιο βαριά ρετσίνα μέχρι έναν αφρώδη οίνο σερβιρισμένο σε ένα elegant ποτήρι, για να του φτιάξεις τη διάθεση. Εξάλλου, από πότε έχετε να φάτε παρέα; Μήπως είναι μία καλή ευκαιρία;

Για τον αγρότη μπαμπά: του δωρίζουμε σπόρους ή λουλούδια

Και στα αγόρια αρέσουν τα λουλούδια. Μπορεί να μην το δείχνουν, αλλά ένα μπουκέτο γεμάτο άνθη που φέρνει χρώμα και αρώματα στο σπίτι, πάντα φτιάχνει τη διάθεση. Ειδικά, αν έχεις έναν ρομαντικό μπαμπά ο οποίος είναι και λάτρης της φύσης και φροντίζει τον κηπάκο του, την αυλή του και τις γλάστρες του, με τα λουλούδια θα του φωτίσεις τη μέρα.
Ημέρα του Πατέρα: 5 τρόποι να δείξεις το "σ' αγαπάω μπαμπά"
Ακόμη καλύτερο δώρο για τον μπαμπά αγρότη -επαγγελματία ή ερασιτέχνη-, είναι οι σπόροι οι οποίοι μπορούν να φυτευθούν και να καρποφορήσουν ανάλογα το μέρος και να είναι η συντροφιά του ιδίως αν εσύ έχεις φύγει από το σπίτι.

Για τον tech curious μπαμπά: του κάνουμε ιδιαίτερα μαθήματα

Σε περίπτωση που ο μπαμπάς σου είναι περίεργος για τις νέες τεχνολογίες και δεν συμβιβάζεται με τις γνώσεις της δικής του εποχής, η ημέρα είναι ιδανική για να καθίσεις πλάι του και να του κάνεις αυτά τα ιδιαίτερα μαθήματα για τα οποία πάντα δεσμεύεσαι, αλλά ποτέ δεν βρίσκεις χρόνο.
Ημέρα του Πατέρα: 5 τρόποι να δείξεις το "σ' αγαπάω μπαμπά"
Ευκαιρία να ανακαλύψεις πόσο διασκεδαστικό είναι στην πραγματικότητα να μαθαίνεις σε έναν άνθρωπο που ξέρεις και σε ξέρει όσο κανείς, πώς να κάνει βιντεοκλήσεις από το κινητό ή να βγάζει φωτογραφίες και να τις ανεβάζει στο Instagram. Πίστεψέ μας, εκείνος χρειάστηκε να σου μάθει πολύ περισσότερα σε χειρότερες συνθήκες!

Για τον αθλητικό μπαμπά: του δίνουμε ιδέες για μία δραστηριότητα

Σε περίπτωση που ο μπαμπάς σου είναι φίλος της γυμναστικής ή οι γιατροί έχουν αρχίσει να του λένε πως η κίνηση επιβάλλεται, συζήτα μαζί του για να εξερευνήσεις την πιθανότητα να κάνεις χώρο στο πρόγραμμά σου για να συμμετέχετε παρέα σε μία σωματική δραστηριότητα: τρέξιμο, ποδόσφαιρο, περπάτημα κι ό,τι χωράει ο νους.
Ημέρα του Πατέρα: 5 τρόποι να δείξεις το "σ' αγαπάω μπαμπά"
Αν δεν ταιριάζουν τα προγράμματά σας, μπορείς απλά την ημέρα της γιορτής του να του δείξεις πόσο τον νοιάζεσαι, δίνοντας του ιδέες για πράγματα που μπορεί να κάνει μόνος. Πες του για το νέο γυμναστήριο και πώς να πάει, μίλα μαζί του για τα καλά του περπατήματος στο πάρκο. Όπως εκείνος μας έτρεχε στα γήπεδα και στις σχολές χορού, έτσι και εμείς οφείλουμε να τον φροντίσουμε, έτσι δεν είναι;

Για τον φιλότεχνο μπαμπά: τι λες για θερινό cinema;

Αν ο μπαμπάς σου είναι εκείνος ο τύπος που στα νιάτα του μας έπαιρνε από το χέρι και προσπαθούσε να γεμίσει τον εγκέφαλό μας με 1002 ερεθίσματα, "κουβαλώντας σε" σε μουσεία, θέατρα και αξιοθέατα, μήπως ήρθε η στιγμή να του ανταποδώσεις τη βόλτα;
Ημέρα του Πατέρα: 5 τρόποι να δείξεις το "σ' αγαπάω μπαμπά"
Ενδεχομένως μία βόλτα μέχρι ένα θερινό cinema να του φτιάξει τη βραδιά. Ή απλά, ένα βράδυ με καλό κρασί, χαλάρωση, μουσική από τα παλιά και συζήτηση περί ανέμων και υδάτων μέχρι πρωίας. Αργία είναι η επομένη. Και η σοφία του μπαμπά είναι κάτι που ποτέ δεν περισσεύει...

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις