10 προϊστορικά τέρατα που προκαλούν δέος!

Το πιο τρομακτικό απ’ όλα είναι ότι πράγματι υπήρξαν, έζησαν όμως σε εποχές που δεν συναντήθηκαν με τον άνθρωπο, γι’ αυτό και το είδος μας επιβίωσε στους αιώνες.

Κι έτσι υπάρχουν στιγμές που απλά κάθεσαι πίσω και εμπιστεύεσαι τη φύση. Γιατί ο φυσικός μας κόσμος ξέρει ακριβώς τι πλάσματα μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο περιβάλλον την ίδια χρονική στιγμή.
Η φύση κατάλαβε δηλαδή -ευτυχώς έγκαιρα για μας- ότι ο Τυραννόσαυρος δεν θα μπορούσε να ζήσει παρέα με τον Homo Sapiens, γι’ αυτό και έβαλε μερικά εκατομμύρια χρόνια να χωρίζουν τους δυο τους.
Ειδάλλως ένα καλό κομμάτι της ανθρωπότητας θα λειτουργούσε απλώς ως πιάτο για τους δεινόσαυρους, οι οποίοι θα δειπνούσαν ανενόχλητοι με τη σάρκα μας.
Και οι δεινόσαυροι δεν ήταν καν ό,τι τρομακτικότερο πάτησε ποτέ το πόδι του στον πολύπαθο πλανήτη μας.
Αυτά τα προϊστορικά τέρατα θα έσπερναν τον όλεθρο στην ανθρωπότητα αν κάποιος κακός άνεμος τα έφερνε στην εποχή μας…
  • Titanis
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (2)
Τα συνήθως καλοήθη πουλάκια δεν αποτελούν άμεση απειλή για τον άνθρωπο. Τι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μακροημέρευσή μας στην οικουμένη; Μα το Titanis φυσικά, το πτηνό που τρομοκράτησε τις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής στο Πλειόκαινο και το Πλειστόκαινο, κάπου 5-2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Με ύψος που άγγιζε τα 2,5-3 μέτρα και με μέσο βάρος στα 130 κιλά, το πουλί που δεν πετούσε έτρεχε και έτρεχε γρήγορα, με ταχύτητα κάπου στα 65 χλμ/ώρα. Και βέβαια τρεφόταν με σάρκα, παραμένοντας ένας από τους ικανότερους θηρευτές της περιόδου. Και σε περίπτωση που διερωτάστε, όχι, δεν θα είχαμε καμία τύχη αν δεν είχε εξαφανιστεί…
  • Τιτανοβόας
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (3)
Ξέρεις ότι όταν η λέξη «τιτανό-» προηγείται του ονόματος κάποιου έμβιου όντος, τότε τα πράγματα μόνο φιλικά δεν θα είναι. Πόσο μάλλον όταν το δεύτερο συνθετικό είναι το «βόας»! Καλωσορίσατε λοιπόν στον κόσμο του τιτανοβόα, του απόλυτου ιστορικού βασιλιά των φιδιών. Με φυσικό περιβάλλον τη Λατινική Αμερική, ήταν στο Παλαιόκαινο όταν έσπειρε την καταστροφή στο πέρασμά του, κάπου 60 εκατομμύρια χρόνια πριν δηλαδή. Με μήκος στα 13 μέτρα και βάρος στα 1.200 κιλά, ο τιτανοβόας δεν έπαιζε, τρώγοντας κροκόδειλους για πρωινό. Και για να βάλουμε τα πράγματα στην προοπτική τους, το μεγαλύτερο φίδι που έχει εντοπιστεί στις μέρες μας είχε μήκος 7,5 μέτρων και βάρος 140 κιλών…
  • Entelodon
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (4)
Δεν μας έφταναν τα πουλιά, τώρα έχουμε και τα γουρούνια. Και μάλιστα μιλάμε για τον χοίρο που θα αποτελούσε αιτία εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους! Με επιστημονικό ψευδώνυμο «φονικό γουρούνι», ο Entelodon μάστισε την Ευρασία κάπου 27-30 εκατομμύρια χρόνια πριν, φτάνοντας σε μήκος 3 μέτρων και βάρος 450 κιλών. Όσο για το ύψος του, ήταν σαν μέσος άνθρωπος, με τη δεξιοτεχνία του στο κυνήγι να φέρνει στο προϊστορικό παμφάγο το ζοφερό παρατσούκλι του. Και όταν δεν έβρισκε να φάει κάτι, δεν είχε κανένα πρόβλημα να στραφεί στο είδος του και να γίνει κανίβαλος…
  • Σπινόσαυρος
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (5)
Τον έχουν αποκαλέσει τον μεγαλύτερο σαρκοβόρο δεινόσαυρο που έζησε ποτέ και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή στην επικράτεια των γιγαντιαίων προϊστορικών ερπετών! Ποιος Τυραννόσαυρος Ρεξ δηλαδή και ποιος Γιγαντόσαυρος, εδώ μιλάμε για προδιαγραφές που κόβουν την ανάσα (και το νήμα της ζωής φυσικά, αν τύχαινε να τον συναντούσες): με βάρος 23 τόνων και μήκος 18 μέτρων, ο βασιλιάς της Κρητιδικής Περιόδου τρομοκράτησε τη Βόρεια Αφρική κάπου 112-97 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, το τρομακτικό λοφίο στη ράχη του, πρέπει να είχε να κάνει με αναπαραγωγικούς σκοπούς, καθώς ο Σπινόσαυρος δεν είχε και πολλούς γνωστούς εχθρούς που να χρειάζονται τρομοκράτηση. Και παρά το γεγονός ότι τα πεπλατυσμένα δόντια του υποδεικνύουν ότι πρέπει να ήταν πτωματοφάγος, μια συνάντηση μαζί του δεν θα ήταν καθόλου μα καθόλου ευχάριστη…
  • Megalania
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (6)
Τον Δράκο του Κόμοντο τον ξέρουμε όλοι, το τρομακτικότατο και μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των σαυροειδών. Ε λοιπόν, δεν είναι τίποτα μπροστά στον πραγματικό δράκο της προϊστορίας, το Megalania! Το τέρας που ζούσε 2 και πλέον εκατομμύρια χρόνια πριν, στο Πλειστόκαινο, είχε μήκος 7 μέτρων και έφτανε σε βάρος 600 κιλών. Τι να μας πει ο Δράκος του Κόμοντο λοιπόν με τα 3 μέτρα μήκος και τα 70 κιλά βάρος; Το Megalania είναι πράγματι το μεγαλύτερο σαυροειδές που έχει περάσει ποτέ από τη Γη και για να καταλάβουμε λίγο το μέγεθος της απειλής που συνιστούσε για τον έμβιο κόσμο, αρκεί να αναφερθεί ότι η διατροφή του αποτελούταν κυρίως από τον Diprotodon, το μεγαλύτερο μαρσιποφόρο που έζησε ποτέ (μήκος 3 μέτρα, ύψος 2 μέτρα και βάρος 2,8 τόνους!). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τέρας ήταν και δηλητηριώδες. Ο άνθρωπος θα ήταν ορεκτική λιχουδιά…
  • Hatzegopteryx
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (7)
Εδώ ο τρόμος γίνεται ιπτάμενος, κι αυτό γιατί το Hatzegopteryx είναι το μεγαλύτερο ιπτάμενο ον που ευτύχησε ποτέ να δει ο πλανήτης μας. Η ιπτάμενη απειλή έφερε τον τρόμο πάνω από την Ευρώπη κάπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, ζυγίζοντας πάνω από 115 κιλά, ενώ το άνοιγμα των φτερών του έφτανε στα 12 μέτρα! Απίστευτο, αλλά έχει κι άλλο. Όταν ακουμπούσε στο έδαφος, είχε το ύψος της σημερινής καμηλοπάρδαλης, ενώ το κρανίο του και μόνο άγγιζε τα 3 μέτρα (το ράμφος του ήταν 1 μέτρο μακρύ). Και βέβαια η ιπτάμενη μηχανή του θανάτου τρεφόταν κυρίως με δεινόσαυρους…
  • Μαπούσαυρος
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (8)
Ο Μαπούσαυρος, γνωστός και ως «Σαύρα της Γης», ήταν ένα πελώριο σαρκοβόρο που ζούσε στα εδάφη της σημερινής Αργεντινής κατά την Κρητιδική Περίοδο. Με διαστάσεις παρόμοιες με του Γιγαντόσαυρου και σαφώς μεγαλύτερος από τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, ζύγιζε κάπου 6 τόνους και έφτανε σε μήκος πάνω από 12 μέτρα. Και για να το δούμε κάπως ανάγλυφα, το κρανίο του ήταν στο μέγεθος του ανθρώπου…
  • Γιγαντόσαυρος
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (9)
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας το θηριώδες θηρίο των 12-14 μέτρων! Με μέσο βάρος στους 8 τόνους και με δόντια που έφταναν τα 20 εκατοστά, ο πελώριος δεινόσαυρος έζησε και σκότωσε ό,τι κινούνταν στη Λατινική Αμερική πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια. Από τα πρώτα απολιθωμένα σκελετικά του τμήματα που βρέθηκαν στην Παταγονία της Αργεντινής, έγινε κατανοητό όμως ότι παρά το μεγαλύτερό του μέγεθος από τον T-Rex, έχανε σε έναν πολύ «ευαίσθητο» τομέα: τη δύναμη του δαγκώματος! Τα σαγόνια του Τυραννόσαυρου ήταν τρεις φορές πιο δυνατά, κάτι που δεν σημαίνει φυσικά ότι η δύναμη του στόματος του Γιγαντόσαυρου δεν έφτανε για να κομματιάσει έναν άνθρωπο χωρίς κόπο…
  • Αλλόσαυρος
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (10)
Άλλος ένας ξακουστός δεινόσαυρος, ο ξάδελφος του T-Rex έζησε στη Βόρεια Αμερική κατά την Ιουρασική Περίοδο, κάπου 150 εκατομμύρια χρόνια πριν. Με ύψος στα 12 μέτρα και βάρος στους 3 τόνους, ο «ελαφρύς Τυραννόσαυρος» -όπως τον έχουν ονομάσει γλυκά- δεν ήταν βέβαια λιγότερο φονικός. Και μάλιστα η λεία του αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από τεράστια τέρατα όπως Στεγόσαυροι και άλλα σαυρόποδα, την ίδια ώρα που ο μοναχικός αυτός θηρευτής (όπως υποδεικνύουν οι πιο πρόσφατες παλαιοντολογικές μελέτες) δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να επιτεθεί και σε μέλη του είδους του. Και πιθανότατα έτρωγε και πτώματα, με την πλέον θανάσιμη πάντως τακτική του να είναι η φονική ενέδρα που έστηνε στα γιγαντόσωμα θύματά του…
  • Ακροκανθόσαυρος
Όταν το Jurassic Park φαντάζει παιδική χαρά (11)
Το θηριόποδο δεινοσαυροειδές της Κρητιδικής Περιόδου, κάπου 125 εκατομμύρια χρόνια πριν, στεκόταν στα δυο του πόδια για να φέρει όλεθρο και θάνατο στο πέρασμά του. Με βάρος 6 τόνων και μήκος στα 12 μέτρα, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των δασών της Βόρειας Αμερικής και μόνο το γεγονός ότι δεν έζησε στην ίδια περίοδο με τον T-Rex διασφάλισε την -εύθραυστη- ειρήνη στον κόσμο των δεινοσαύρων…
Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις