BEATLES (διαλογισμός και ψυχεδέλεια)
Τα τέσσερα παιδιά από το Λίβερπουλ οι Beatles, υπήρξαν το φαινόμενο της δεκαετίας του ’60 που επηρέασε εκατομμύρια θαυμαστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά στη μόδα,το στυλ αλλά και τη μουσική.Ο ήχος τους ήταν καινοτόμος για την εποχή εκείνη και είχαν επηρεαστεί από αρκετά είδη μουσικής όπως η folk,η rock’ n’ roll,τα blues,η country αλλά κι ένα νέο μουσικό ιδίωμα (επηρεασμένο από τα παραισθησιογόνα) που ονομαζόταν ψυχεδέλεια.
Το μεγαλύτερο συγκρότημα της ‘’βρετανικής εισβολής’’( british invasion) στην αμερικανική αγορά, βρέθηκε εκεί τον Φεβρουάριο του 1964 όπου εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Ed Sullivan που φιλοξενούσε δημοφιλείς καλλιτέχνες.Κατά την διάρκεια της δεύτερής τους επίσκεψης στην Αμερική έξι μήνες αργότερα, γνώρισαν τον Bob Dylan και μαζί του κάπνισαν για πρώτη φορά μαριχουάνα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι πειραματισμοί με τα ψυχεδελικά ναρκωτικά που σταδιακά άλλαξαν τις αντιλήψεις αλλά και την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Οσο περισσότερα χρήματα έβγαζαν και μεγάλωνε η φήμη τους, η χρήση των ναρκωτικών γινόταν ολοένα και πιο σκληρή. Η πίεση που ένιωθαν ήταν αφόρητη. Ο John Lennon είχε πει σε μια συνέντευξη ότι ήταν δεσμευμένος με συμβόλαιο από τα είκοσι δυο και υποχρεωμένος να γράφει καμιά εκατοστή τραγούδια την Παρασκευή και να βγάζει ένα single το Σάββατο. Είχε πει ακόμη ότι είχε γίνει καλλιτέχνης επειδή αγαπούσε την ελευθερία όμως τελικά δεν ήταν καθόλου ελεύθερος αφού ήταν δεσμευμένος στη δισκογραφική εταιρία, στον κόσμο και στα μέσα ενημέρωσης.
Σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν πήγαιναν, ο κόσμος τους αποθέωνε. Σε συνέντευξη προς την δημοσιογράφο της ‘’Evening Standard’’ του Λονδίνου Maureen Cleave στις 4 Μαρτίου του 1966 ο ίδιος είχε πει ότι ‘’ οι Beatles είναι δημοφιλέστεροι από τον Ιησού Χριστό’’. Αυτή του η δήλωση όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όπως και το γεγονός της δημόσιας παραδοχής του Paul McCartney σε τηλεοπτικό κανάλι ότι έχει πάρει LSD. O Παγκόσμιος Τύπος τότε τους γύρισε την πλάτη, oι ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να παίζουν τα τραγούδια τους, οι δίσκοι τους απαγορεύτηκαν και κάηκαν σε ολόκληρη την Αμερική όπως και σε άλλες χώρες.
Ένα χρόνο νωρίτερα το 1965 ο George Harrison είχε ανακαλύψει το ινδικό μουσικό όργανο sitar και την ανατολίτικη φιλοσοφία στην οποία μύησε σταδιακά και τους υπόλοιπους. Αλλά και ο Paul McCartney είχε παραδεχτεί ότι όσο μεγάλωνε η φήμη τους άρχισαν να συνειδητοποιούν την πνευματική τους πείνα και να ψάχνουν για απαντήσεις στη ζωή.
Eτσι, στις 25 Αυγούστου του 1967 οι Beatles παρακολουθούν στην Β. Ουαλία τη διάλεξη ενός γκουρού, του Maharishi Mahesh Yogi για τον υπερβατικό διαλογισμό και την δύναμη της γιόγκα (joga). Ο μάνατζέρ τους ο Brian Epstein θα τους συναντούσε εκεί. Δεν πρόλαβε όμως γιατί δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου από υπερβολική δόση ναρκωτικών με αλκοόλ.Ο θάνατός του ήταν η αρχή του τέλος για τους Beatles. Εκατομμύρια οπαδοί μιμήθηκαν την ενασχόλησή τους με τον διαλογισμό και την γιόγκα που είχε αρχίσει να κάνει την είσοδό της σε σχολεία κολλέγια και πανεπιστήμια και στις αρχές της επόμενης χρονιάς (1968) ο John Lennon δήλωνε στον Τύπο ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο Rishikesh της Ινδίας, στο σπίτι του Maharishi για να μελετήσουν σωστά τον διαλογισμό και να μεταδώσουν αυτή την ιδέα στον καθένα ως τεχνική χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους.
O μόνος από τους τέσσερεις που συνέχισε τις αναζητήσεις του στον μυστικισμό, ήταν ο George Harrison. Εγκατέλειψε τον Maharishi και τον υπερβατικό διαλογισμό, για να γίνει ένα αφοσιωμένο μέλος της κίνησης Hare Krishna του Swami Prabhupada. Στο πολυεπιτυχημένο του τραγούδι ‘’ My Sweet Lord’’ (1970) δηλαδή ‘’Γλυκέ μου Κύριε’’ ανέμειξε την ανατολική θρησκεία με την δυτική μουσική, εναλλάσσοντας ονόματα θεοτήτων όπως ο Krishna ή ο Rama με λατρευτικούς τύπους όπως‘’Allelujah’’.
Oλα αυτά όμως είχαν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη δεκαετία του ’70. Η πνευματική και κοινωνική αναστάτωση των 60’s ήταν ήδη στον δρόμο της με τους Beatles να έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν.
http://www.southernrock.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου