Οι πιο ανιστόρητες ταινίες
Σίγουρα δεν περιμένουμε να
μάθουμε ιστορία από το σινεμά. Θα ήταν βαρετό να βλέπουμε ταινίες που
είναι ιστορικά ακριβείς κατά γράμμα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι
ανακρίβειες είναι τρανταχτές και αξίζει να τις αναφέρουμε για να
διαχωρίζουμε την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία.
Προφανώς και η «Ποκαχόντας» είναι ταινία της Disney οπότε το να προσπαθείς να αναζητήσεις τυχόν ιστορικές ανακρίβειες δεν έχει νόημα αφού σε αυτή την έλλειψη λογικής στηρίζεται η μαγεία τους. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πραγματικότητα όταν ο John Smith γνώρισε την Ποκαχόντας αυτή ήταν 10 χρονών και φυσικά δεν έγινε τίποτα μεταξύ τους. Αργότερα παντρεύτηκε τον Άγγλο John Rolfe και πέθανε σε ηλικία 21 ετών από μια άγνωστη ασθένεια.
Braveheart
Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό, ότι δηλαδή οι Σκωτσέζοι ξεκίνησαν να φοράνε κιλτ 300 χρόνια μετά από την εποχή του William Wallace. Και για να το συνεχίσουμε, ο ίδιος ο William Wallace δεν ήταν ένας φτωχός που έγινε σπουδαίος απελευθερωτής, αλλά ένας κάτοχος γης και ιππότης ήσσονος σημασίας. Για να μην αναφέρουμε ότι η βασίλισσα Isabella με την οποία εμπλέκεται ερωτικά ήταν τότε 3 χρονών.
Ο χαρακτήρας του Mel Gibson στην ταινία έχει στηριχτεί στον Francis Marion ο οποίος ήταν κάτοχος σκλάβων και υπάρχουν ενδείξεις πως ήταν βιαστής και δολοφονούσε Ινδιάνους απλά για να τη διασκέδασή του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην τελική μάχη που ο Gibson βοηθά σε μια νίκη απέναντι στους Βρετανούς, στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί έχασαν αυτή τη μάχη. Όχι ακριβώς και η πιο ιστορικά ακριβής ταινία δηλαδή. Ο Μονομάχος
Πώς παρουσιάζεται ο αυτοκράτορας Κόμμοδος στην ταινία; Καμία σχέση. Καταρχάς ο πατέρας του πέθανε από ανεμοβλογιά και δεν τον σκότωσε ο ίδιος. Έπειτα ήταν ένας αξιοσέβαστος πολιτικός και δεν έτρεφε αιμομικτικά αισθήματα για την αδερφή του και τέλος δεν πέθανε στην αρένα αλλά δολοφονήθηκε στο μπάνιο του. Αυτές οι ανακρίβειες δεν εμπόδισαν πάντως τον «Μονομάχο» να σαρώσει στα Όσκαρ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ιστορική ανακρίβεια δεν είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση όταν μιλάμε για το σινεμά.
Οι «300» είναι μεταφορά ενός graphic novel του Frank Miller το οποίο δεν ενδιαφέρεται καν να είναι ιστορικά ακριβές, συνεπώς το ίδιο ισχύει και με την ταινία και για αυτό έχει αδικηθεί από πολλούς που θεωρούν ότι προσπαθεί να αναπαραστήσει τα γεγονότα όπως συνέβησαν. Να πούμε πάντως ότι οι Σπαρτιάτες δεν πολεμούσαν γυμνοί αλλά φορούσαν χάλκινη πανοπλία, ο Ξέρξης δεν ήταν γίγαντας και φυσικά ο Εφιάλτης δεν ήταν το Gollum. Η ταινία όπως και το graphic novel προτιμά το στυλ από την ουσία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
http://www.clickatlife.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου