Τα επτασφράγιστα μυστικά του βυθού
Υποθαλάσσιες ανωμαλίες που εγείρουν ερωτήματα…
Ο εύτακτος κόσμος μας βάλλεται από μια σειρά μυστηρίων του πυθμένα που φαίνονται να ανθίστανται σε εύκολες ερμηνείες και βεβιασμένες εξηγήσεις.
Από αρχαίους παπύρους εξάλλου είναι ξεκάθαρο ότι ανέκαθεν υπήρχε η πεποίθηση ότι νέα εδάφη ξεπηδούσαν από τον ωκεανό, την ώρα που κομμάτια γης χάνονταν στα βάθη του βυθού, συμπαρασύροντας πολιτισμούς στον χαμό.
Την ώρα που ο μύθος της Ατλαντίδας, την οποία περιέγραψε ο Πλάτωνας με κάθε λεπτομέρεια κάπου 2.500 χρόνια πριν, παραμένει το διαπρεπέστερο υποθαλάσσιο μυστήριο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και η έλευση του σόναρ έχουν αποκαλύψει μια σειρά ακόμα από υποθαλάσσια μυστικά, με τόνους μελάνι να χύνονται για την εξήγησή τους.
Τα απροσμέτρητα βάθη συσκοτίζουν μάλιστα ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες έρευνας και παρατήρησης, την ίδια ώρα που όσα δείγματα έχουν συλλεχθεί από υποβρύχιες αποστολές περιπλέκουν το πράγμα αντί να ξεδιαλύνουν το τοπίο…
- Το ύψωμα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας
Το 2003 οι επιστήμονες ανακάλυψαν με μεγάλη έκπληξη μια τεράστια κυκλική πέτρινη κατασκευή 9 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Το οικοδόμημα αποτελείται από βασάλτη και έχει κωνικό σχήμα, την ώρα που το μέγεθός του είναι διπλάσιο από το Στόουνχεντζ της Βρετανίας. Οι αρχαιολογικές μελέτες αποκάλυψαν ομοιότητες της κατασκευής με αρχαίους χώρους μαζικής ταφής, την ίδια ώρα που εικασίες έχουν γίνει ακόμα και για τελετουργικό χώρο. Καθώς δεν έχουμε συναντήσει ποτέ κατασκευή τέτοιου μεγέθους, με τις συγκεκριμένες ιδιότητες, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την ηλικία της, τον τρόπο κατασκευής και τη χρήση της…
- Οι κυκλικές ανωμαλίες του Google Earth
Οι κυκλικές ανωμαλίες που έχουν εντοπιστεί από το Google Earth στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα, της Βόρειας Καρολίνα και του Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής έχουν τεθεί πρόσφατα στο στόχαστρο των επιστημόνων. Ο σκοπός της ύπαρξής τους παραμένει στο σκοτάδι, με τους αρχαιολόγους να εικάζουν ότι πρόκειται για αρχαίους τύμβους. Τα στρογγυλά αυτά οικοδομήματα παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες με πέτρινες κατασκευές που έχουν βρεθεί στη Σαουδική Αραβία, με τη χρονολόγησή τους να κάνει λόγο για το 8000 π.Χ., την ώρα που οι αντίστοιχες κατασκευές της Σαουδικής Αραβίας χρονολογούνται από το 7000 π.Χ.
- Η κατασκευή της Λίμνης ΜακΝτόναλντ του Οντάριο
Καταδυτική αποστολή του 2005 αποκάλυψε αδιάσειστες αποδείξεις για το αρχαίο παρελθόν του Ανατολικού Καναδά: σε βάθος 12 μέτρων εντοπίστηκε η εικονιζόμενη πέτρινη κατασκευή, η οποία αποτελείται από έναν τεράστιο επιμήκη βράχο βάρους 450 κιλών που συγκρατείται από 7 κολόνες, με την όλη κατασκευή να στέκεται πάνω σε μια κολοσσιαία πλάκα. Ο πέτρινος τύμβος είναι αναμφισβήτητα ανθρώπινη κατασκευή…
- Η ανωμαλία της Βαλτικής Θάλασσας
Η πρόσφατη ανακάλυψη (2012) της υποθαλάσσιας ανωμαλίας της Βαλτικής σε σχήμα δίσκου έχει πυροδοτήσει αναρίθμητες εξηγήσεις: από ΟΥΦΟ και αμυντικό μηχανισμό των Ναζί μέχρι και απλό βράχο! Παρά το γεγονός ότι η σουηδική καταδυτική αποστολή ορκίζεται ότι πρόκειται για παγετώδη βράχο, η έρευνά τους έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κι αυτό γιατί η έλλειψη στρώματος λάσπης και ιζήματος πάνω του -όπως συμβαίνει συνήθως σε θαλάσσιους βράχους- παραείναι εξοργιστική. Επιπλέον, ο πλάτους 60 μέτρων βράχος φαίνεται καλυμμένος από γραμμές και σχήματα, την ώρα που εμφανίζεται επιμελώς στημένος πάνω σε βάση 8 μέτρων…
- Το μυστήριο της Λίμνης Βαϊκάλης
Η Λίμνη Βαϊκάλη στη νότια Σιβηρία είναι μοναδική από πολλές απόψεις: είναι η αρχαιότερη, βαθύτερη και μεγαλύτερη λίμνη της Γης, με τον ιζηματογενή βυθό της να κατεβαίνει σε βάθος 7 χιλιομέτρων, την ώρα που τα περισσότερα είδη ψαριών της λίμνης δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2009 ωστόσο οι αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού εντόπισαν μια τεράστια κυκλική περιοχή λεπτού πάγου κοντά στη νότια πλευρά της λίμνης (με τον πυκνό πάγο να καλύπτει συνήθως τη λίμνη μέχρι τον Ιούνιο), την ίδια ώρα που ένα χαρακτηριστικό της υποθαλάσσιας κορυφογραμμής φαίνεται να χωρίζει τη λίμνη στα δυο. Παρά το γεγονός ότι η προέλευση των κυκλικών περιοχών παραμένει μυστήριο, έχει «ενοχοποιηθεί» η υδροθερμική δραστηριότητα της λίμνης, χωρίς να πειστούν ωστόσο όλοι οι ερευνητές…
- Το Στόουνχεντζ της Λίμνης Μίσιγκαν
Την ώρα που το περίφημο Στόουνχεντζ της Βρετανίας είναι το πλέον διάσημο πέτρινο μνημείο του κόσμου, δεν είναι βέβαια το μοναδικό. Παρόμοιες διατάξεις βράχων έχουν εντοπιστεί σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ακόμα και υποθαλάσσια. Ήταν το 2007 λοιπόν όταν καταδυτική αποστολή στη Λίμνη Μίσιγκαν έφερε στο φως μια σειρά από πέτρες ευθυγραμμισμένες σε κυκλικό σχήμα 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των νερών. Σε μια από τις πέτρες μάλιστα φαίνεται να είναι σκαλισμένο ένα ζώο που μοιάζει με τον μαστόδοντα, τον πρόγονο του ελέφαντα που εξαφανίστηκε στην περίοδο των παγετώνων!
- Η Υποθαλάσσια Πόλη της Κούβας
Μια σειρά από βυθισμένες κατασκευές που ανακαλύφθηκαν το 2001 στα ανοιχτά των ακτών της Κούβας άφησαν άφωνους τους ερευνητές, τους αρχαιολόγους και τους κυνηγούς της αρχαίας Ατλαντίδας φυσικά! Οι εικόνες από το σόναρ παρουσιάζουν γεωμετρικές και συμμετρικές κατασκευές που εκτείνονται σε μια έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου, σε βάθος 700 μέτρων. Οι υποθέσεις των σκεπτικιστών ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να είναι ανθρώπινα δημιουργήματα, καθώς το βάθος παραείναι μεγάλο και θα έπαιρνε τουλάχιστον 50.000 χρόνια για να βυθιστούν τα οικοδομήματα στα 700 μέτρα. Η τελεσιδικία πάντως της υπόθεσης εκκρεμεί, με τις αναφορές των Μάγια και τις ιστορίες των ντόπιων Yucatecos πάντως να κάνουν λόγο για ένα αρχαίο νησί που κατοικούταν από τους προγόνους τους και αποτραβήχτηκε κάποια στιγμή στον πυθμένα της θάλασσας…
- Το Μνημείο Yonaguni της Ιαπωνίας
Από την ανακάλυψή του το 1987, το τεράστιο μνημείο στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης αρχαιολόγων, ακαδημαϊκών και άλλων ερευνητών. Πολλοί βλέπουν τη Φύση πίσω από το μνημείο, παραδέχονται πάντως πως μπορεί να τροποποιήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Αν η υπόθεση της ανθρώπινης παρέμβασης αποδειχτεί βάσιμη, τότε μιλάμε για ανθρώπινη δράση στα 10000 χρόνια π.Χ.! Τα σχέδια και τα σκαλίσματα μπορεί βέβαια να έχουν φιλοτεχνηθεί εξολοκλήρου από φυσικούς παράγοντες, η υψηλή συγκέντρωση ωστόσο των σχηματισμών και των μορφών υποδεικνύει χειρισμό…
- Οι κατασκευές του Μπίμινι στις Μπαχάμες
Κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών στις Μπαχάμες το 2006 και 2007, τα βαθιά νερά στα δυτικά του Μπίμινι σαρώθηκαν από σόναρ αποκαλύπτοντας μια σειρά από ορθογώνιες κατασκευές σε βάθος 30 μέτρων. Ήταν μάλιστα όλες στοιχισμένες σε ευθείες και παράλληλες γραμμές, την ώρα που «κοιτούσαν» προς την ίδια κατεύθυνση. Σε νεότερη αποστολή του History Channel, οι πέτρινοι σχηματισμοί μελετήθηκαν εξονυχιστικά: 50 πέτρινοι σωροί, σε μέγεθος 3-13 μέτρων, εντοπίστηκαν σε βάθος που τοποθετεί την ηλικία τους γύρω στο 10000 π.Χ.
- Η ανακάλυψη του Κόλπου Khambhat
Τον Μάιο του 2001, ανακοινώθηκε με πάσα επισημότητα ότι τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια του σόναρ στον Κόλπο του Khambhat της Αραβικής Θάλασσας: η υποθαλάσσια περιοχή φερόταν να διαθέτει μια σειρά από σπίτια, αποχετευτικό σύστημα, λουτρά, ακόμα και σιταποθήκη. Κατά τη διάρκεια μάλιστα κατοπινών αποστολών, ανασύρθηκαν μια σειρά από τεχνουργήματα, αλλά και εργαλεία, απολιθωμένα οστά και διακοσμημένα όστρακα, που χρονολογήθηκαν στο 7000 π.Χ. Τα ευρήματα ωστόσο έχουν έκτοτε αμφισβητηθεί εκτεταμένα…
Πηγή: newsbeast.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου