THIN LIZZY live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


THIN LIZZY
+ special guests
9 Νοεμβρίου – Gagarin, Αθήνα
10 Νοεμβρίου – Principal Club, Θεσσαλονίκη
The Boys Are Back In Town! Οι θρυλικοί Thin Lizzy επιστρέφουν στην Ελλάδα για 2 εμφανίσεις, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στην Αθήνα στο Gagarin και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη στο Principal.

26 χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του Phil Lynott, ο μύθος του ως ενός από τους χαρισματικότερους δημιουργούς της ροκ μουσικής συνεχίζει να μεγαλώνει. Το όνομα Thin Lizzy έγινε συνώνυμο της χρυσής περιοδου της κλασικής και χαρντ ροκ μουσικής και τραγούδια όπως τα “The Boys Are Back In Town”, “Whiskey In The Jar”, “Jailbreak”, “Looking For An Alibi” συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών. 

Οι Thin Lizzy πάλεψαν πολύ για να πάρουν αυτό που άξιζαν: αεικίνητος ο Lynott, δοκίμασε τις δυνάμεις του σε όποιο είδος μουσικής μπορούσε να ικανοποιήσει τις μουσικές φιλοδοξίες του: ροκ, χάρντ ροκ, ψυχεδελικό ροκ, χέβι μέταλ, ποπ, φόλκ. Την επιτυχία την γνώρισαν όταν, μετά από αμέτρητες αλλαγές μελών, κατάφεραν να βρουν την κατάλληλη συνταγή: ταίριαξαν τους στίχους του Lynott (ιστορίες από τις εργατικές γειτονιές αλλά και τις παραδόσεις της Ιρλανδίας) με την χάρντ ροκ αισθητική που, τελικά, κυριάρχησε στα 70ς: από τις πρώτες μπάντες που έβαλαν δύο κιθάρες μαζί (o εμβληματικός Gorham με – κατά διαστήματα - τους Eric Bell, Gary Moore, Brian Robertson, Snowy White, κλπ), με έναν φοβερό ντράμερ (Downey) και τον χαρισματικό Lynott μπροστάρη, κέρδισαν τις καρδιές του κοινού σε Ευρώπη και Αμερική χάρη στα διαχρονικά, πλέον, riffs τους και τις εκπληκτικές συναυλίες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2004 το περιοδικό Classic Rock έβαλε το “Live And Dangerous” στην κορυφή της λίστας του με τα καλύτερα live άλμπουμς! 

Τα τραγούδια των Thin Lizzy παραμένουν σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Απόδειξη είναι η σταθερή παρουσιά τους στο playlist κάθε είδους ραδιοφωνικών σταθμών, αλλα και η αδιάκοπτη επιτυχία των περιοδειών του συγκροτήματος. 

Το σημερινό line-up των Thin Lizzy απαρτίζουν τρία original μέλη της μπάντας που έπαιζαν με τον Lynott: o Scott Gorham (κιθάρα), o Brian Downey (ντραμς) και o Darren Wharton (πλήκτρα). Μαζί τους, έχουν κορυφαίους μουσικούς με σημαντικό παρελθόν: ο Marco Mendoza (Whitesnake, Ted Nugent) στο μπάσο, ο Ricky Warwick (The Allmighty) στα φωνητικά και ο Damon Johnson (Alice Cooper) στην κιθάρα.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τα εισιτήρια κοστίζουν 25 Ευρώ και πωλούνται στο www.ticketarena.gr και στο Tickethouse και τα Public.

Τις ημέρες των συναυλιών, θα πωλούνται μόνο από τα ταμεία των συναυλιακών χώρων προς 30 Ευρώ.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
 

Η ιστορία των THINLIZZY αρχίζει στα τέλη του 1969 όταν ο Ιρλανδός ηγέτης του συγκροτήματος Phil Lynott (συνθέτης, μπασίστας και τραγουδιστής) εγκαταλείπει τους Black Eagles αρχικά και ύστερα τους Skidrow και ιδρύει το δικό του γκρουπ, παρέα με τους Eric Bell στην κιθάρα και Brian Downey στα ντραμς.
Το μίγμα ιρλανδέζικης φολκ και σκληρού ροκ ήταν έντονο στα τρία πρώτα albums.
Η αρχή έγινε το 1971 με το ομώνυμο δίσκο και ακολούθησαν το "Shades of a blue orphanage" το 1972 ,και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το συμπαθητικό "Vagabonds of the western world".

Το 1973 γνώρισαν την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία με τη διασκευή ενός ιρλανδέζικου παραδοσιακού τραγουδιού "Whiskey in the jar" χάρη στον γνωστό dj της εποχής Kid Jensen που έπαιζε μουσική στο Ράδιο Λουξεμβούργο.

Στη συνέχεια ο κιθαρίστας Eric Bell αποχωρεί για λόγους υγείας και την θέση του πέρνει προσωρινά ο Gary Moore (Skidrow) ο οποίος φεύγει κι αυτός μετά την κυκλοφορία του single "Little Darling".

Τότε ο Phil Lynnott αποφασίζει να προσλάβει δύο κιθαρίστες τον Aμερικανό Scott Gorham και τον Σκωτσέζο Brian Robertson με συνέπεια η συνεργασία αυτή να δώσει το σήμα κατατεθέν στον ήχο του γκρουπ αρχίζοντας από τον δίσκο "Nightlife" σε παραγωγή του Ron Nevison.

Το 1975 κυκλοφορούν το "Fighting" με χαρακτηριστικές τις jazz και funk επιρροές ενώ οι στίχοι του PHIL LYNOTT μιλούσαν για τον έρωτα, την θρησκεία, την άγρια δύση(!!!), την ιστορία και όλα αυτά δοσμένα μέσα από μια ρομαντική αλλά και συνάμα επαναστατική άποψη.

Το 1976 ακολουθεί η εξαιρετική κυκλοφορία του "Jailbreak" και το τραγούδι "The boys are back in town" μένει για πάντα στην ιστορία του πάνθεον των καλύτερων ροκ τραγουδιών.

Η δημοτικότητα του συγκροτήματος φτάνει στα ύψη όμως η περιοδεία που ακολουθεί διακόπτεται ξαφνικά από τα προβλήματα υγείας που είχε με το συκώτι του (ηπατίτιδα) ο P. Lynott.

Αφού ο Ιρλανδός καλλιτέχνης ξεπερνά τα προβλήματα υγείας, οι THINLIZZY ηχογραφούν το καταπληκτικό δίσκο "Johnny the Fox" που περιλαμβάνει το φοβερό ομώνυμο τραγούδι και αποκτούν με τις συναυλίες τους όλο και περισσότερους οπαδούς.


Όλος ο δίσκος αποτελείται από μικρούς ροκ ύμνους όπως τα τραγούδια "Dont believe in world", "Massacre" και "Johny".

'Ομως έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα συνεργασίας με τον κιθαρίστα Brian Robertson κάτι που φάνηκε στο επόμενο δίσκο το "Bad Reputation" όπου η συμμετοχή του είναι μικρή.

Η κατάσταση ηρέμησε προσωρινά με την ιστορική κυκλοφορία του ζωντανού δίσκου "LIVE and DANGEROUS" αλλά δυστυχώς η αποχώρηση του Robertson ήταν γεγονός.
Αντικαταστάτης γίνεται ένας παλιός γνώριμος από τους Skidrow, ο Gary Moore με τον οποίο κυκλοφορούν το album "Black Rose" και δίνει έμπνευση και νέα δυναμική στους Thinlizzy κάτι που φαίνεται και στο dvd "Live in Sidney".

Σε αυτό τον δίσκο κάνει παραγωγή για τελευταία φορά από τότε που ξεκίνησαν, ο Tony Visconti.

Τα προβλήματα όμως με τους κιθαρίστες δεν λένε να εγκαταλείψουν το γκρουπ αφού και ο Gary Moore φεύγει λίγο πριν ξεκινήσει η αμερικάνικη περιοδεία και την θέση του πέρνει ο μελλοντικός τραγουδιστής και κιθαρίστας των Ultravox, Midge Ure.

Το 1980 οι Thinlizzy προσλαμβάνουν για δεύτερη κιθάρα τον Snowy White ο οποίος έπαιζε session στους Pink Floyd και στη συνέχεια κυκλοφορούν τον δίσκο "Chinatown" με έντονες τις μπλουζ αναφορές ενώ το τραγούδι που ξεχώρισε στην Μ. Βρεττανία ήταν το "Killer on the Loose".

Την επόμενη χρονιά ηχογραφούν το μέτριο "Renegade" ενώ στα πλήκτρα ήδη βρίσκεται ο δεκαεξάχρονος Darren Wharton.

Πάλι όμως παρουσιάζονται προβλήματα με τον κιθαρίστα και την θέση του S.White καταλαμβάνει ο ταλαντούχος John Sykes που έπαιζε πρώτα στους Tygers of Pang Tang και μετέπειτα Whitesnake και Blue Murder.

Ακολουθεί το πολύ καλό album "Thunder and Lighting" που περιλαμβάνει το εκπληκτικό τραγούδι "Cold Sweat", οι κριτικοί αποθέωσαν τον δίσκο αλλά αυτή την φορά αποχωρεί από το γκρουπ ο S. Gorham.

Απογοητευμένος ο P.LYNOTT από τις συνεχείς αλλαγές του γκρουπ αποφασίζει να σταματήσει την δραστηριότητα των THINLIZZY και το 1983 κυκλοφορεί το αποχαιρεστήριο ζωντανό δίσκο "Life", όπου συμμετέχουν όλοι οι κιθαρίστες που πέρασαν από το συγκρότημα.

Στη συνέχεια ο Phil Lynott συνεργάστηκε με τον Gary Moore στον δίσκο του δεύτερου "Run for Cover" και έκαναν επιτυχία το εκπληκτικό τραγούδι "Out in the Fields".

Δυστυχώς τον Ιανουάριο του 1986 ο P.Lynott έφυγε από την ζωή από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών.





Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιρλανδός ρόκερ κυλκοφόρησε δύο προσωπικούς δίσκους το "Solo in Soho" (1980) και το "PHIL LYNOTT ALBUM" (1982) με την συμμετοχή σπουδαίων μουσικών όπως του Phil Collins, Mark Knopfler, Jimmy Bain, Huey Lewis και πολλών άλλων ενώ στη συνέχεια έφτιαξε και τους Grand Slam χωρίς να παρουσιάσουν τίποτα το ιδιαίτερο.

Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν πολλές συλλογές με τραγούδια των THINLIZZY και υπήρξαν και αρκετές tribute παραγωγές από χαρντ ροκ καλλιτέχνες ειδικά από την Σκανδιναυία .

Την τελευταία δεκαετία ο John Sykes με πρώην μέλη του γκρουπ ηχογραφεί και παίζει ζωντανά τραγούδια των THINLIZZY χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς οπαδούς του συγκροτήματος.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις