Ενδιαφέροντα αξιοθέατα κάτω από την επιφάνεια της γης
Κι όμως, υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μέρη που ίσως να μην έχετε ξανακούσει…
Κι όμως, υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μέρη που ίσως να μην ξέρατε ότι υπάρχουν: υπόγειες πόλεις, κατακόμβες, παλιές πολεμικές αποθήκες και τούνελ, αποτελούν πλέον αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ρίχνουν φως στην… υπόγεια ιστορία του κόσμου, είτε αποτελούν μοντέρνα μέρη αναψυχής.
Σοβιετική αποθήκη 42 – Μόσχα, Ρωσία (μετρό Taganga)
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τη δεκαετία του ’50 και του ’60, η ΕΣΣΔ φοβόταν μια επίθεση από τις ΗΠΑ και κατασκεύασε μυστικά υπόγεια καταφύγια. Το Bunker 42 ( www.bunker42.com ) είναι ένα τέτοιο καταφύγιο που προοριζόταν για την στρατιωτική μονάδα επικοινωνίας. Βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή κάτω από μια πολυκατοικία, στα 60 μέτρα κάτω από τη γη. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και την πτώση της ΕΣΣΔ, η αποθήκη βγήκε σε πλειστηριασμό και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο του Ψυχρού Πολέμου, όπου θα περπατήσετε μέσα σε τεθωρακισμένους σωλήνες και αίθουσες.
Coober Pedy – Νότια Αυστραλία
Το Coober Pedy είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα μέρη στον κόσμο. Είναι μια πόλη όπου (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας) περίπου το 80% του πληθυσμού της, ζει και εργάζεται υπόγεια. Πρόκειται για μια πόλη ορυχείων εξόρυξης οπαλίου, όπου υπήρξε μια τεράστια εισροή μεταλλωρύχων από το 1915. Υπάρχουν πολλές σήραγγες και σημεία εισόδου και η εξόρυξη συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Άλλες υπόγειες κατασκευές που λειτουργούν όπως και οι υπέργειες, συμπεριλαμβάνουν μια εκκλησία, καταστήματα, γκαλερί τέχνης, ένα ξενοδοχείο και διάφορα γραφεία και επιχειρήσεις. Το πιο ασυνήθιστο όμως είναι το γήπεδο του γκολφ, όπου δεν υπάρχει καθόλου γρασίδι.
Κατακόμβες – Παρίσι, Γαλλία
Ο υπερπληθυσμός στα μεσαιωνικά νεκροταφεία στο κέντρο του Παρισιού, στα τέλη του 18ου αιώνα, οδήγησε την κυβέρνηση στη δημιουργία υπόγειων μαζικών τάφων. Κατά τη διάρκεια 18 μηνών, από το 1785, τα οστά και τα σώματα 6 εκατ. ανθρώπων, μετακινήθηκαν από όλη την πόλη τη νύχτα σε ένα νέο μέρος. Στις κατακόμβες είναι διατεταγμένα σε τεράστιες σωρούς. Το δίκτυο των περίπου 320 χλμ. υπόγειων γαλαριών, περιέχει εκατομμύρια οστών και το μικρό μέρος που είναι ανοικτό για το κοινό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Τα ανθρώπινα οστά -συμπεριλαμβανομένων αμέτρητων κρανίων- είναι διατεταγμένα σχηματίζοντας διάφορα σχέδια, όπως σταυρούς, πρόσωπα κ.ά.
Τούνελ Greenwich Foot – Λονδίνο, Αγγλία
Η σήραγγα κάτω από τον Τάμεση, μεταξύ Greenwich και Isle of Dogs, άνοιξε για πρώτη φορά το 1902. Κατασκευάστηκε έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που ζουν στη νότια πλευρά του Τάμεση, να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους στις αποβάθρες και στα ναυπηγεία στη βόρεια πλευρά. Η σήραγγα μήκους 300 μ. εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη και είναι ίσως ο πιο ασυνήθιστος τρόπος να διασχίσει κανείς τον Τάμεση.
London Dungeon – Λονδίνο, Αγγλία
Το London Dungeon ( www.the-dungeons.co.uk ) είναι η μεγαλύτερη «σκοτεινή» τουριστική ατραξιόν στην Ευρώπη και βρίσκεται κάτω από τις καμάρες της γέφυρας του Λονδίνου. Δε συστήνεται για όσους έχουν προβλήματα καρδιάς και για τους ιδιαίτερα ευαίσθητους, καθώς οι επισκέπτες βλέπουν βασανιστήρια, εκτελέσεις και μακάβριες μεσαιωνικές σκηνές. Πρόκειται για μια τρομακτική διαδρομή μέσα από τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας. Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, μια βόλτα με βάρκα στην κόλαση και ο λαβύρινθος του Lost, αποτελούν μερικές από τις ατραξιόν που προσφέρονται, ενώ ηθοποιοί, προσθέτουν τρόμο και αγωνία στις σκηνές.
Σπήλαια Batu – Kuala Lumpur, Mαλαισία
Για να φτάσετε στην είσοδο των σπηλαίων Batu, θα πρέπει να ανεβείτε 272 σκαλοπάτια σε έναν βράχο, συνήθως σε υψηλές θερμοκρασίες και με πιθήκους να συναγωνίζονται για την προσοχή σας. Αλλά αυτό κάνει πάνω από ένα εκατομμύριο πιστών, κάθε Ιανουάριο, για τον εορτασμό του ινδουιστικού φεστιβάλ Thaipusam. Μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς το να βλέπουν άτομα με άγκιστρα χάλυβα στο στήθος, την πλάτη και το πρόσωπό τους, αλλά αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο πολλοί μετανοούντες εκφράζουν την αφοσίωσή τους. Λέγεται ότι επειδή βρίσκονται σε έκσταση, δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο.
Τα τούνελ του Μάο – Πεκίνο, Κίνα
Κάτω από τις μεγάλες λεωφόρους του Πεκίνου υπάρχει ένα σύστημα σηράγγων, την κατασκευή των οποίων είχε διατάξει ο Μάο στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 σε περίπτωση ρωσικής πυρηνικής επίθεσης. Το όλο σύστημα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το Σινικό Τείχος (5000 χλμ.) και αρκετά φαρδύ. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η υπόγεια πόλη του Πεκίνου, έχει σχεδόν ξεχαστεί από τους πολίτες του, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστή στους ξένους και άνοιξε επίσημα το 2000. Γνωστές είσοδοι περιλαμβάνουν την 62 West Damochang Street στην Qianmen, την Beijing Qianmen Carpet Factory στο 44 Xingfu Dajie στο Chongwen District και την 18 Dazhalan Jie στο Qianmen.
Αλατωρυχείο Wieliczka – Kρακοβία, Πολωνία
Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι αξιοσημείωτο και είναι βέβαιο ότι θα σας εκπλήξει καθώς δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος στον κόσμο. Το αλατωρυχείο Wieliczka ( www.kopalnia.pl ) είναι ενεργό συνεχώς από τον Μεσαίωνα και οι ανθρακωρύχοι έχουν σκαλίσει περίτεχνα υπόγειες αίθουσες και γλυπτά. Υπάρχει επίσης ένας υπόγειος, τεράστιος καθεδρικός ναός σκαλισμένος εξ’ ολοκλήρου από αλάτι -ακόμη και οι λαμπεροί πολυέλαιοι είναι κατασκευασμένοι από κρυστάλλους άλατος. Το αλατωρυχείο Wieliczka ήταν εξαιρετικά δημοφιλές, από τον 14ο αιώνα κιόλας και σήμερα το επισκέπτονται ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.
Υποθαλάσσιο εστιατόριο Ithaa – Νησί Rangali, Mαλδίβες
Το υποθαλάσσιο εστιατόριο Ithaa ( http://bit.ly/Ithaa_rest ), είναι το πρώτο γυάλινο υποθαλάσσιο εστιατόριο στον κόσμο και χαρακτηριστικό του είναι τα καμπύλα τοιχώματα και η ακρυλική οροφή 125 χιλιοστών πάχους. Υπάρχουν 5 τέτοιες ακρυλικές καμάρες, οι οποίες σφραγίζονται η μία με την άλλη και όλη η κατασκευή δημιουργήθηκε στη Σιγκαπούρη, προτού αποσταλεί στο νησί με μια τεράστια φορτηγίδα, η οποία ήταν εξοπλισμένη με ένα γιγαντιαίο γερανό. Το έργο κόστισε 5 εκατ. δολάρια. Το υποθαλάσσιο εστιατόριο προσφέρει απίστευτες υποβρύχιες εικόνες του Ινδικού Ωκεανού στους πελάτες του, καθώς τρώνε.
Κατακόμβες των Καπουτσίνων – Σικελία, Ιταλία
Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορούμε να δούμε ταριχευμένα σώματα, αλλά οι κατακόμβες των Καπουτσίνων είναι χωρίς αμφιβολία το πιο φρικιαστικό μέρος στον κόσμο για το σκοπό αυτό. Συχνά καλούνται ως το «Μουσείο του Θανάτου» -και όχι άδικα, καθώς εκεί υπάρχουν πάνω από 8.000 μούμιες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα- και είναι ένα μέρος απόκοσμο, μελαγχολικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Οι στοίβες των νεκρών –πολλά σώμα είναι ντυμένα με κομψά κοστούμια που έχουν αποσυντεθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων- αποτελούνται κυρίως από σκελετούς, αν και ορισμένοι έχουν ακόμα μουμιοποιημένη σάρκα, μαλλιά, ακόμη και τα μάτια. Ο νόμος που ψηφίστηκε από την ιταλική κυβέρνηση το 1881, απαγόρεψε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία μουμιοποίησης.
Πηγή: clickatlife.gr, της Πόπης Αθανασοπούλου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου