Το νέο πακέτο σκληρών μέτρων!

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, με το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή (02/05), στις 9 το πρωί για να επικυρώσει τα σκληρά μέτρα και τον υπουργό οικονομικών -ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του δράματος- να κάνει αγώνα δρόμου για να ανακοινώσει τα μέτρα και να φύγει για Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει εκτάκτως στις 5 το απόγευμα, eurogroup, προμηνύουν το τι θα συμβεί.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η τελευταία πράξη του δράματος, να διαδραματιστεί το βράδυ της Κυριακής στη Bουλή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα λιτότητας, που θα ξεκλειδώσουν το μηχανισμό στήριξης των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και θα απελευθερώσουν τα 120- 150δισ. ευρώ , για την τριετία 2010-2012, σε Ελλάδα.

Πάντως το πιο πιθανό είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση, μέσα στην εβδομάδα και μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

"Η συμφωνία δεν έχει ακόμα υπογραφεί, αλλά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή", δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, έως την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση προσπαθούσε να διασώσει ένα ποσοστό του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, ενώ όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας πιθανότατα θα ενσωματωθούν στο μισθό. Αντίθετα οι συνταξιούχοι είναι μεγάλοι χαμένοι καθώς και του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα χάνουν τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ όσοι παίρνουν συντάξεις πάνω από 1400 ευρώ θα χάσουν και άλλα 900 ευρώ από την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ.

Το νέο πακέτο μέτρων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες , το πακέτο των μέτρων που κλείδωσε με στόχο το φετινό έλλειμμα να μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ, έχει ως εξής :

- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα.
- Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία, ενδεχομένως από ένα ύψος των 600 ευρώ και πάνω.
- Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια στον δημόσιο τομέα.
- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κατά 10% και
- Αύξηση κατά 2 μονάδες τουλάχιστον των συντελεστών του ΦΠΑ.


Διαβουλεύσεις και το βράδυ του Σαββάτου

Σε μια τελευταία προσπάθεια , των Ελλήνων υπουργών, να πείσουν την τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (01/05) μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Από ελληνικής πλευρά συμμετείχαν υπουργοί του οικονομικού επιτελείου όπως η Λούκα Κατσέλη, αλλά και ο υπουργός άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με την ιδιότητα του συνταγματολόγου όμως, καθώς φέρεται να είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου, που θα επικυρώσει τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας.

Πάντως η μάχη να υπάρχουν ελαφρύνσεις στους χαμηλουσυνταξιούχους χάνεται, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα περικοπεί τουλάχιστον ως εισόδημα ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, καθως τα επιχειρήματα του υπουργού εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία , θα χάσουν έσοδα 2 δισ. ευρώ, έπεισαν τους σκληρούς του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ, επίσης, φέρεται να ζητά τη δέσμευση της περιουσίας των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ζητά τη σύσταση υπηρεσίας ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων που τους έχει ασκηθεί δίωξη για κλοπή και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Το Eurogroup

Την Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να οριστικοποιήσει τα ποσά που θα διατεθούν στην Ελλάδα και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματισθεί για τις 19:00 (ώρα Ελλαδας).

Το τελικό σχέδιο στήριξης ενδεχομένως χρειαστεί επικύρωση σε επίπεδο Κορυφής και σε αυτήν την περίπτωση προγραμματίζεται Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (7 ή 8 Μαΐου) ή στις αρχές της μεθεπόμενης (10 Μαΐου).

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Τη Δευτέρα (03/05), στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για την τελική συμφωνία, ενώ στη συνέχεια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνεδριάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραστεί καθώς όπως δήλωσε η συνάντηση αυτή δεν έχει νόημα, εφόσον γίνει μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης. "Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό", επεσήμανε.

Την απόφαση να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, μετά την ανακοίνωση των μέτρων καταδικάζει και η Ν.Δ.

Σενάρια πολιτικής αστάθειας

Πάντως με δεδομένα οτι τα εργατικά συνδικάτα έχουν προαναγγείλει "πόλεμο" στην κυβερνητική πολιτική, με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και τη δυσαρέσκεια συνδικαλιστών των ΠΑΣΟΚ και μερίδας κυβερνητικών βουλευτών, καλλιεργούν σενάρια ακόμα και πολιτικής αστάθειας.

Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι θα αντέξουν το πολιτικό κόστος και εκφράζουν την αισιοδοξία τους. Πάντως στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά και της δημιουργία νέου κόμματος....

πηγή :www.cosmo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις