ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Δεσπόζουν στο κέντρο των πόλεων όπου βρίσκονται, αποτελούν σημείο συνάντησης αλλά και δίνουν το έναυσμα κάθε φορά που πρόκειται να γίνει κάποιο σημαντικό γεγονός. Στις πλατείες ξεκινούν οι επαναστάσεις, γίνονται οι διαμαρτυρίες, συνθέτουν το πολιτικό γίγνεσθαι ενός τόπου ενώ μερικές είναι ονομαστές ανά την υφήλιο για λόγους πολιτικούς και πολιτιστικούς. Δείτε στη συνέχεια τις πιο ιστορικές πλατείες στον κόσμο και ακούστε τους ψιθύρους πίσω από τα παγκάκια, τα δέντρα αλλά και κάτω από τα πλακάκια…

Piazza San Marco, Βενετία, Ιταλία
perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Πλατεία – σύμβολο της Γαληνοτάτης. Ο Ναπολέων την είχε αποκαλέσει το «δωμάτιο ζωγραφικής της Ευρώπης». Η μόνη πραγματική πλατεία της πόλης και η πρώτη που πλημμυρίζει σε περίπτωση βροχής. Δεν μένει ποτέ μονάχη. Κατακλύζεται από πλήθος κόσμου, αλλά είναι κάθε φορά διαφορετική, πάντα γοητευτική.

Times Square, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Εκεί που διασταυρώνεται η Βroadway και η 7th Αvenue., που κυριαρχεί ο 25 ορόφων ουρανοξύστης των «Νew Υork Τimes». Εδώ που αλλάζει και ο χρόνος. Καθημερινά. Μια πλατεία-μικρογραφία της μόνης πραγματικής πόλης, όπως έλεγε και ο Τρούμαν Καπότε. Παλιά η πλατεία αυτή υπήρξε κέντρο εμπορίου αλόγων, σιδηρουργείων και στάβλων. Η πλατεία Times έγινε η καρδιά της συνοικίας θεάτρου, παίρνοντας το όνομα της το 1904 από το 25ώροφο πύργο της εφημερίδας New York Times.

Plaza Mayor, Μαδρίτη, Ισπανία
perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Ένα τεράστιο τετράγωνο στο κέντρο της Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το μέρος ήταν απλά μια αγορά έξω από τα τείχη της πόλης. Το 1560 ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Juan de Herrera να μετατρέψει την αγορά σε πραγματική πλατεία.

Plaza De Mayo, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Το κέντρο της πολιτικής ζωής στο Μπουένος Άιρες. Μια πλατεία φορτισμένη, ποτισμένη από επανάσταση και εξέγερση. Πλατεία ιστορική μιας και αποτέλεσε το σκηνικό της εξέγερσης της 25ης Μαΐου 1810 που οδήγησε στην ανεξαρτησία του κράτους της Αργεντινής. Στο κέντρο της δεσπόζει η Pirámide de Mayo (Πυραμίδα του Μάιου), το παλαιότερο μνημείο του Μπουένος Άιρες που κατασκευάστηκε το 1811 για τον εορτασμό ενός έτους από την εξέγερση του Μάιου. Επίσης, γύρω της βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης.

Tian’anmen, Πεκίνο, Κίνα
perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Η μεγαλύτερη πλατεία κόσμου είναι αυτή της Ουράνιας Γαλήνης, όπου τον Απρίλιο του 1976 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν να γιορτάσουν την Ημέρα των Νεκρών, αλλά η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας που καταστάλθηκε από την αστυνομία. Τον Ιούνιο του 1989 μια επίσης μεγάλη διαδήλωση έχει τραγικό τέλος, με την επάμβαση των τανκσ και αποτελεσμα πολλές εκατοντάδες νεκρούς.

Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα, Ρωσία
perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Εδώ που ο Στάλιν συνήθιζε να εκφωνεί τις ομιλίες του, δίπλα στο Κρεμλίνο και τον ναό του Αγίου Βασιλείου, τώρα σε απόσταση αναπνοής λάμπουν τα φώτα από τις μπουτίκ των Cartier και Gucci. H ιστορική πλατεία είναι σημείο αναφοράς για την πόλη της Μόσχας και ο τόπος που γίνονται οι σημαντικότερες εθνικές εκδηλώσεις.

Grand Place, Βρυξέλλες, Βέλγιο
perierga.gr - Οι πιο ιστορικές πλατείες του κόσμου!
Η Αρχιδούκισσα Isabella, η κόρη του βασιλιά Φίλιππου II της Ισπανίας έχει γράψει το 1599 κατά την επίσκεψή της στης Βρυξέλλες: «δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου κάτι τόσο όμορφο, όπως την πλατεία της πόλης που το δημαρχείο αγγίζει τον ουρανό». Κέντρο της πόλης. Κέντρο και της Ευρώπης. Μέσα στο χρόνο εκτός από οικονομικό και πολιτικό κέντρο της, έχει υπάρξει τόπος εκτελέσεων, αγορά, αρένα θεαμάτων και πανηγυριών, αλλά και πεδίο μάχης, όταν τα γαλλικά στρατεύματα του Marshal de Villeroy κατέλαβαν την πόλη.


https://perierga.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις