ΤΕΧΝΙΤΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ





Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος τα τελευταία 2.000 χρόνια, που οι μεταβολές της θερμοκρασίας να ήταν τόσο γρήγορες και τόσο εκτεταμένες, όσο τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα τριών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Nature and Nature Geoscience, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

«Εκτός από την πρόσφατη ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, τέτοιες εναλλαγές θερμών και κρύων περιόδων δεν έχουν συμβεί ποτέ σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονα τις τελευταίες δύο χιλιετίες», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές επιστήμονες, αντικρούοντας όσους ακόμη υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και τόσο γιατί η πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μεγάλη συλλογή δεδομένων του δικτύου Pages 2k, που εκτείνεται στις τελευταίες δύο χιλιετίες. Οι θερμοκρασίες εξήχθησαν από τους δακτυλίους των δένδρων, για παράδειγμα, επειδή το πάχος τους και η πυκνότητα ξύλου αλλάζουν με τη θερμοκρασία, ή από τους βραδέως αναπτυσσόμενους κοραλλιογενείς υφάλους, που δείχνουν αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού, από όλες τις ηπείρους και δεν βρήκαν καμιά άλλη ένδειξη τέτοιας εναλλαγής ψυχρής ή θερμής φάσης ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός από την πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Είχαν συμβεί και στο παρελθόν ακραία καιρικά φαινόμενα, και μάλιστα με δραματικές επιπτώσεις, όπως η λεγόμενη Μικρή Εποχή των Παγετώνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, ωστόσο όπως αναφέρουν οι επιστήμονες για παράδειγμα, τον 15ο αιώνα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επικράτησαν στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό, τον 17ο αιώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική και τον 19ο αιώνα σε άλλα μέρη του κόσμου. «Αντιθέτως, βλέπουμε ότι η πιο θερμή περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών στον 20ό αιώνα κάλυψε το 98% της γης  ταυτόχρονα», γράφουν. «Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου», προσθέτουν.

Ακόμα κι αν πάμε πίσω στις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να δούμε κανένα γεγονός που να προσεγγίζει το επίπεδο ή την έκταση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δεκαετιών, λένε οι μελετητές. «Το σημερινό κλίμα ξεχωρίζει ιστορικά». Οι σημαντικές μεταβολές θερμοκρασίας στο μακρινό παρελθόν πιθανότατα προκλήθηκαν από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες εξηγούν για παράδειγμα τις έντονες παγκόσμιες διακυμάνσεις στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα.

Οι συγγραφείς των μελετών ομόφωνα υπογραμμίζουν λοιπόν την ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών εκπομπών. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία - όπως έχει αποδειχθεί εκτενώς και σε πολλές άλλες μελέτες που ασχολούνται με τις πολλές διαφορετικές πτυχές του κλιματικού συστήματος, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και σύνολα δεδομένων», δήλωσε ο Stefan Brönnimann, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, σχολιάζοντας τις τρεις αυτές νέες μελέτες, άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την απόδεξη πώς η ανθρώπινη δράση έχει αλλάξει το κλίμα με τρόπο που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν. «Αυτές οι έρευνες θα πρέπει τελικά να σταματήσουν τους ισχυρισμούς των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ότι η πρόσφατη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι μέρος ενός φυσικού φαινομένου. Οι νέες μελέτες παρουσιάζουν την πραγματικά έντονη διαφορά μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αλλαγών στο κλίμα του παρελθόντος και της πραγματικά παγκόσμιας επίδρασης των ανθρωπογενών εκπομπών θερμοκηπίου σήμερα», δήλωσε ο Mark Maslin, καθηγητής κλιματολογίας στο University College του Λονδίνου.

Έτσι όλες οι μελέτες των επιστημόνων του κλίματος συγκλίνουν στο ότι υπεύθυνοι για την πρωτοφανή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι οι ανθρώπινοι παράγοντες - χρήση αυτοκινήτων, εκπομπές εργοστασίων, και άλλων πηγών αερίων θερμοκηπίου, αποψίλωση δασών, κ.ά.

Η ώθηση των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ήταν πολιτική και όχι επιστημονική. Στις ΗΠΑ, η συντηρητική πτέρυγα ασκεί πίεση στη Nasa να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της αναφορές στις μελέτες που αποδεικνύουν πως υπάρχει κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, όπως καταγγέλεται δέχονται χρηματοδότηση από τους αμερικανούς κατασκευαστές καυσίμων και πετροχημικών, οι οποίοι προφανώς έχουν πολλά να χάσουν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη



Εν τω μεταξύ, με νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ συνεχίζεται το κύμα καύσωνα αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Οι ήδη υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να αυξάνονται στη Δυτική Ευρώπη και ώθησαν κάποιες κυβερνήσεις να εκδώσουν προειδοποιήσεις, με τα χειρότερα να αναμένονται σε πολλές χώρες.

Στη Γερμανία, ειδικά στις δυτικές περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος έφθασε τους 41 βαθμούς. Μάλιστα τις τελευταίες δύο μέρες πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε λίμνες και ποτάμια, όπου είχαν καταφύγει αναζητώντας λίγη δροσιά. Το ρεκόρ της 5ης Ιουλίου του 2015, όταν η θερμοκρασία στο Κίτσινγκεν της Βαυαρίας είχε φθάσει στους 40,3 βαθμούς, καταρρίφθηκε ήδη στο Γκάιλενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς σε κάποια σημεία του δικτύου οι ράγες έχουν υποστεί αλλοιώσεις από τη ζέστη. Προβλήματα όμως διαπιστώνονται και στις συγκοινωνίες με τα ποταμόπλοια στην νότια Βαυαρία, όπου, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και του καύσωνα, η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Στη Γαλλία, σχεδόν το σύνολο της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα, ενώ το Παρίσι αναμένεται να καταρρίψει το δικό του ρεκόρ του 1947 (40,4 βαθμοί Κελσίου). Η Βρετανία ζει επίσης τις πιο ζεστές ημέρες στην ιστορία της σήμερα. Θερμοκρασία 40,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στη Λιέγη στο Βέλγιο σε έναν από τους σταθμούς του βασιλικού ινστιτούτου μετεωρολογίας (IRM), κάτι που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τη χώρα. Το απόλυτο ρεκόρ ζέστης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ολλανδία, οι 38,6 βαθμοί Κελσίου το 1944, επίσης καταρρίφθηκε.

Πηγή: tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις