Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Ένα από τα σημαντικότερα και ομολογουμένως ισχυρά επιχειρήματα που επισείονται ενάντια στην προοπτική επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα είναι ότι, με δεδομένη την υποτίμηση της δραχμής σε επίπεδα της τάξης του 25% περίπου,υπάρχει φόβος να μειωθεί η αγοραστική μας δύναμη λόγω του πληθωρισμού. Η απότομη αύξηση των τιμών των εισαγομένων υποστηρίζεται πως θα έχει τεράστια επίπτωση στις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα την εκτόξευσή τους στα ύψη. Επιπλέον, σύμφωνα με τη φοβική αυτή προσέγγιση, ύστερα από την αρχική υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ, θα πρέπει να αναμένονται συνεχείς περαιτέρω υποτιμήσεις, έτσι που το εθνικό μας νόμισμα θα χάνει συνεχώς την αξία του. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η ελληνική οικονομία να περιπέσει σε ένα διαρκές σπιράλ εφιαλτικού  υπερπληθωρισμού, με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των τιμών των προϊόντων και μεγάλη υποτίμηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, των συντάξεων και των εισοδημάτων γενικότερα. 

Η απάντηση

Απέναντι στους φόβους αυτούς θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπομνησθεί ότι, αμέσως μετά την ένταξή μας στο ευρώ και τις μετέπειτα εξελίξεις, η αγοραστική μας δύναμη συρρικνώθηκε κατακόρυφα λόγω της απότομης εκτίναξης των τιμών και της βουτιάς των εισοδημάτων. Oι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν στα ύψη αμέσως με την ένταξή μας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2002. Πολλοί συμπολίτες μας σήμερα τρέφονται σε συσίτια ή ψάχνουν τρόφιμα στα σκουπίδια, η φτώχεια απλώνεται βαριά στη χώρα σε  επίπεδα που ποτέ δεν είχαμε ζήσει στο παρελθόν με τη δραχμή. Η Ελλάδα αναγορεύεται σε πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη. Από 7,8% το 2008, η ανεργία εκτοξεύθηκε στ 23-26 %, ενώ στους νέους ξεπερνά το 50%. Τα τελευταία έξι χρόνια περισσότεροι από 500.000 συμπολίτες μας, οι περισσότεροι νέοι, μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας.

Σήμερα η οικονομία πάσχει από αρνητικό πληθωρισμό που περιορίζει την κυκλοφορία του χρήματος, οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, στεγνώνει τις επιχειρήσεις από ρευστότητα, βάζει φρένο στην ανάπτυξη και αυξάνει τα βάρη των δημόσιων και ιδιωτικών χρεών. Με δεδομένο ότι, μόλις το 50-60% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας χρησιμοποιείται, ένας ελεγχόμενος πληθωρισμός όχι μόνο δεν αποτελεί φόβητρο αλλά είναι και αναγκαίος. Η θέρμανση της οικονομίας για να βγεί η οικονομία από το πολικό ψύχος και να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία είναι το ζητούμενο σήμερα.

Βέβαια, για να αποφευχθεί η οικονομική υπερθέρμανση και μην ξεπεράσει ο πληθωρισμός ορισμένα επιτρεπτά όρια, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του μεγέθους της κυκλοφορίας του χρήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνει ένα όριο του γνωστού στα οικονομικά δείκτη Μ2. Ο δείκτης αυτός με τις σημερινές συνθήκες αποπληθωρισμού, ανενεργού οικονομικού δυναμικού και εκτεταμένης ανεργίας, μπορεί να αντιστοιχεί περίπου σε 20% του ΑΕΠ,  δηλ. σε 37 δις ευρώ ετησίως.

Φυσικά μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την υποταγή σε πιέσεις συνδικάτων και ομάδων πίεσης, καταφεύγοντας  σε άμεσες παροχές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ., των οποίων η αύξηση θα πρέπει να ακολουθεί και όχι να προηγείται των αυξήσεων του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ελέγχει κερδοσκοπικές καταστάσεις, να αντισταθεί σε πιέσεις συντεχνιών, επιχειρηματιών και ομάδων πίεσης, να δώσει την εικόνα σοβαρού διαχειριστή και όχι εύπλαστου πολιτικάντη. Έτσι θα αποφύγει και τη δημιουργία κλίματος πληθωριστικής ψυχολογίας που αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό κίνδυνο.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι, οι εισαγωγές αποτελούν το 25% περίπου του συνολικού παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας, έχουμε εκτιμήσει και με μαθηματικούς υπολογισμούς πως ο πληθωρισμός στην αρχική φάση της μετάβασης ενός χρόνου περίπου, θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 10% και αργότερα κάτω του 5-6%. Παράλληλα, η οικονομία και τα εισοδήματα γενικότερα, εκτιμάται ότι θα αυξάνουν με ρυθμούς 4-6% ετησίως, ενώ η ανεργία θα πέσει σταδιακά κάτω του 10% με τη δημιουργία άνω του 1,3 εκ. θέσεων εργασίας.

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζονται από σοβαρές μελέτες και θέσεις  δικές μας, όπως και  πολλών, αν όχι των περισσότερων διαπρεπών διεθνών οικονομολόγων,οι οποίοι δυστυχώς ελάχιστα εισακούνται εδώ όπου η ενημέρωση σκιάζεται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που λένε ψέματα,εκπέμπουν φόβο και πουλάνε ελπίδα στους παραζαλισμένους Έλληνες πολίτες.Οι οποίοι όμως έχουν και αυτοί χρέος να ξεφύγουν από τη μέγγενη της παραπληροφόρησης  των κατοχικών  ΜΜΕ, να αναζητήσουν και να ενημερωθούν από κείμενα και εκλαϊκευμένες τεκμηριωμένες αναλύσεις όπως αυτές που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα μας. Τότε μπορούν να δώσουν καλύτερα τον αγώνα της αλήθειας για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

 https://odosdrachmis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις