«Πίστευε και μη ερεύνα».

Συχνά ακούμε τη φράση: «Πίστευε και μη ερεύνα». Όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε ποιος την πρωτοείπε, και αν πράγματι είναι αυτό ένα Χριστιανικό φρόνημα. Επίσης, κάποιοι προσπαθώντας να
δημιουργήσουν εντυπώσεις προσπαθούν να περάσουν μία διαφορετική ερμηνεία στην φράση χρησιμοποιώντας ένα κόμμα.

Κάποιοι, όταν ακούνε αυτή τη φράση με την οποία φυσικά δεν συμφωνούν, σκέφτοναι πονηρά: «Λες να υπάρχει πράγματι αυτή η φράση στην Ορθόδοξη γραμματεία, και να διαψευσθώ αν την αρνηθώ;» Προτιμούν λοιπόν, αντί να την αρνηθούν, να την αλλοιώσουν και να αντιστρέψουν το νόημά της. Λένε λοιπόν σε όσους τους κατηγορούν για το: «Πίστευε, και μη Ερεύνα»:

«-Βάζετε λάθος το κόμμα στη φράση. Το κόμμα πάει στο «μη», και όχι στο «πίστευε». Η φράση είναι: «Πίστευε και μη, ερεύνα». Δηλαδή: «Είτε πιστεύεις, είτε όχι, να ερευνάς». Έτσι και τη φράση κρατάνε, και αντιστρέφουν το νόημά της, νιώθοντας ασφαλείς! Αν όμως κάποιος τους ρωτήσει: «Πού το βρήκατε αυτό γραμμένο με το κόμμα έτσι;», φυσικά δεν ξέρουν να του απαντήσουν. Γιατί είναι και αυτή μια εντελώς αυθαίρετη θέση.

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνείτε μαζί μας, ότι το θέμα έχει «σασπένς»! Είναι πολύ ενδιαφέρον, το τι συμβαίνει γύρω από μια φράση, την οποία ουδείς γνωρίζει από πού προκύπτει, αλλά τόσοι πολλοί τη χρησιμοποιούν, ή αγωνίζονται με αλλοιώσεις να την αναιρέσουν!


dogma.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις