Ευρωζώνη

Κυοφορείται η διάλυση της Ευρωζώνης, από πολλές χώρες-μέλη της μαζί

Η έξοδος της Βρετανίας απασχολεί από αρκετές ημέρες τα ΜΜΕ, ειδικά τα γερμανικά – τα οποία φοβούνται αφενός μεν τις ζημίες που θα υποστεί η χώρα τους, αφετέρου τη διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί για τη Γερμανία την κότα με τα χρυσά αυγά.
Η αιτία είναι το ότι, της εξασφαλίζει τεράστια πλεονεκτήματα τόσο εντός του ευρώ, αφού απομυζεί όλους τους εταίρους της, όσο και εκτός – επειδή η κρίση χρέους, με κορωνίδα την Ελλάδα, διατηρεί ανταγωνιστικά χαμηλή την ισοτιμία του ευρώ, στηρίζοντας τη συνεχή αύξηση των εξαγωγών της σε τρίτες χώρες και ειδικά στις Η.Π.Α.
Εν τούτοις, δεν είναι μόνο η Βρετανία αυτή που φλερτάρει με την έξοδο της από την ΕΕ – αφού πολλές άλλες χώρες αναρωτιούνται εάν είναι καλύτερα για την οικονομία τους μία ανάλογη έξοδος. Ειδικότερα, σε μία δημοσκόπηση από τον Απρίλιο του ινστιτούτου IPSOS MORI, τέθηκαν τα εξής ερωτήματα σε 11.000 Ευρωπαίους διαφορετικών χωρών:
(α)  Επιθυμείτε να διεξαχθεί στη χώρα σας ένα δημοψήφισμα, όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ΕΕ;
(β)  Εάν ναι, τότε θα ψηφίζατε υπέρ της εξόδου της;
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί – όπου οι Ιταλοί έρχονται πρώτοι με 58%, όσον αφορά αυτούς που θα ήθελαν ένα δημοψήφισμα (μπλε στήλες), ενώ το 48% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου (κίτρινες στήλες).
Κυοφορείται η διάλυση της Ευρωζώνης, από πολλές χώρες-μέλη της μαζί
Αμέσως μετά έρχονται οι Γάλλοι, με ελάχιστες διαφορές – το 55% θα ήθελε να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ το 41% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου. Ακολουθούν οι Σουηδοί, οι Βέλγοι, οι Πολωνοί, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και οι Ούγγροι – χώρες δηλαδή που, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχουν πράγματι τη δυνατότητα να αποχωρήσουν. Ειδικά η Ιταλία θεωρεί το ευρώ ως το νόμισμα των σκλάβων (άρθρο), πιστεύοντας τα εξής:
“Το ευρώ δεν είναι ένα νόμισμα, αλλά μία μορφή διακυβέρνησης, με στόχο την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών που το έχουν υιοθετήσει – καθώς επίσης την καταστροφή των κοινωνικών επιτευγμάτων. Αυτό που δεν κατάφερε η Γερμανία με τα τανκ πριν από 70 χρόνια, προσπαθεί να το επιτύχει σήμερα μέσω των δεσμών του ευρώ” (πηγή).  (26.05.16 / analyst team)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις