Πρωταθλήτρια κόσμου η Γερμανία

Γερμανία - Αργεντινή 1-0 παρ.

Δεν ήταν ο Αντρέας Μπρέμε, ήταν ο Μάριο Γκέτσε! Όπως το 1990 έτσι και το 2014 η Γερμανία επιβλήθηκε 1-0 της Αργεντινής στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο μετά από 24 χρόνια. Οι δύο αλλαγές του Λεβ έκαναν τη διαφορά στο 113', χωρίς γκολ για 322 λεπτά έμεινε η "αλμπισελέστε".
Το live του αγώνα
Οι αρχικές 11άδες των δύο ομάδων

 

Η εικόνα του αγώνα

Το αντικείμενο του πόθου διεκδικήθηκε με τρόπο διαφορετικό από των καθεμιά εκ των φιναλίστ. Η Γερμανία, πάντα άνετη με την μπάλα στα πόδια, πήρε αυτό που αντίστοιχα της έδωσε η Αργεντινή: την κατοχή. Η αναγκαστική χρησιμοποίηση του Κράμερ στο αρχικό σχήμα (αντί του τραυματία Κεντίρα) έφερε ανισορροπία στον άξονα, αλλά Σβαϊνστάιγκερ και Κρος επωμίστηκαν το βάρος της οργάνωσης. Μαζί με τον Λαμ που ανέβαινε διαρκώς με στόχο να προκαλεί ρήγματα από την πλευρά των Ρόχο-Πέρες. 
Αλήθεια είναι πως η "αλμπισελέστε" δεν προβληματίστηκε από το 70-30 των "πάντσερ", αφού ο Ντεμιτσέλις δεν έχασε μάχη ψηλά ή χαμηλά και ο Μπίγλια στήριξε όπως απαιτούσαν οι συνθήκες τον Μαστσεράνο. Την ίδια ώρα ο Μέσι, που γυρνούσε αρκετά πίσω για να πάρει πάσες, είχε τρομερά κέφια. Άφησε δυο φορές πίσω τον Χούμελς με ατομικές ενέργειες και συνεργαζόταν άψογα με τον Λαβέτσι που έπαιζε από δεξιά. Ο τελευταίος ήταν εξίσου δραστήριος, έφτιαξε στο 30' γκολ για τον Ιγκουαΐν, αλλά ο φορ της Νάπολι ήταν λίγο πιο μπροστά και δεν "εξιλεώθηκε" για τη χαμένη ευκαιρία του 21' όταν μετά το λάθος γύρισμα του Κρόος τελείωσε κάκιστα.
 
Αφού ο Λεβ χρειάστηκε ν' αλλάξει τον τραυματία Κράμερ με τον Σίρλε στο 32' και δεν έχασε τον Χέβεντες με κόκκινη κάρτα για μαρκάρισμα στο γόνατο του Σαμπαλέτα, η Γερμανία βρήκε περισσότερες συνεργασίες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Μόνο που αφενός το σουτ του Κρόος στο 43' ήταν εύκολο για τον Ρομέρο αφετέρου το αριστερό δοκάρι στο 45' δεν άφησε το Χέβεντες να πανηγυρίσει.
 
Το 0-0 θα μπορούσε να διαταραχθεί στη χαμένη ευκαιρία του Μέσι στο 47'. Το διαγώνιο σουτ ωστόσο που επιχείρησε από πλεονεκτική θέση ο κάπτεν των Αργεντινών έφυγε δίπλα από δοκάρι του Νόιερ. Στο μεταξύ ο Σαμπέγια είχε βάλει τον Αγουέρο αντί του Λαβέτσι και η Αργεντινή επιχείρησε, με δύο παίκτες στην περιοχή, να κρατήσει πίσω τη Γερμανία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, αφού ο άσος της Σίτι δεν συμμετείχε το ίδιο ενεργά με τον συμπαίκτη του, και τα "πάντσερ" δεν κινδύνευσαν.
 
Ούτε απείλησαν πάντως, καθώς όσο περνούσε ο χρόνος τόσο κυριαρχούσε η σκληράδα. Μετά την εναέρια σύγκρουση Νόιερ-Ιγκουαΐν, ακολούθησαν δυο κίτρινες κάρτες για την Αργεντινή για να κοπεί η φόρα των Γερμανών. Εξ ου και η "νασιοναλμάντσαφτ" δεν πάτησε περιοχή. Όταν το έκανε ο Σίρλε στο 71', άνοιξε το κοντρόλ, ενώ το σουτ του Κρόος στο 82' έγινε εκτός περιοχής. Η παράταση ήταν γεγονός, αφού ο Παλάσιο (που έβαλε ο Σαμπέγια αντί του Ιγκουαΐν) δεν έδωσε τίποτα στην Αργεντινή, ενώ ο Γκέτζε μπήκε αργά (στο 88') στο γήπεδο και δεν είχε χρόνο να αλλάξει τη μοίρα του τελικού.
 
Αμφότερες ήθελαν εξίσου τη νίκη - τίτλο, οι παίκτες αμφότερων έδωσαν ό,τι είχαν. Η Γερμανία το έδειξε πρώτη με την ευκαιρία του Σίρλε στο 91' (έδιωξε ο καλά τοποθετημένος Ρομέρο). Η Αργεντινή όμως έφτασε πιο κοντά στο γκολ με τη λόμπα του Παλάσιο στο 97', η οποία δεν ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή απέναντι στο θηριώδη Νόιερ που έκανε την έξοδο.
 
Ήταν η στιγμή της "αλμπισελέστε", άλλη δεν βρήκε. Και της κόστισε γιατί ο Γκέτσε δεν ήταν... Πάλασιο στο 113'. Αμαρκάριστος μετά τη σέντρα του Σίρλε ο επιθετικός της Μπάγερν στόπαρε και εκτέλεσε μεμιάς. Ο Ρομέρο απλώς μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του και αφότου η Αργεντινή δεν είχε τα κουράγια να παλέψει στο φινάλε, η Γερμανία επανήλθε στην παγκόσμια κορυφή μετά το 1990.

MVP

Είναι άδικο για τον απροσπέλαστο Μάνουελ Νόιερ ή τον βιονικό Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, αλλά ο άνθρωπος του ματς ήταν στο φινάλε ο Μάριο Γκέτσε. Μπήκε στον τελικό και όταν του δόθηκε η ευκαιρία δεν τη σπατάλησε. Σαν να 'ταν ο Ρούντι Φέλερ!
 

Αδύναμος κρίκος

Ο Κουν Αγουέρο και ο Ροδρίγο Παλάσιο ήταν απλές αναφορές στο φύλλο αγώνα. Ήρθαν αμφότεροι από τον πάγκο, απέτυχαν στο ρόλο τους, έκαναν μόνοι τους εύκολη τη δουλειά των μπακ της Γερμανίας. Ο Σαμπέγια αυτούς διάλεξε, αυτούς χρησιμοποίησε.

Σχόλιο

Η Γερμανία άντεξε περισσότερο σ' έναν τελικό που για 90 λεπτά η Αργεντινή είχε φέρει στα δικά της μέτρα. Το βάθος πάγκου, μπασκετικός όρος αλήθεια είναι, έκανε τη διαφορά στον τελικό που κρίθηκε για δεύτερη σερί διοργάνωση στο έξτρα 30λεπτο της παράτασης και η ιστορία επαναλήφθηκε 24 χρόνια μετά. Για τα "πάντσερ" ήταν ένας θρίαμβος, η ανταμοιβή των κόπων για τη δουλειά που άρχισε μετά την αποτυχία στο EURO 2004, για την "αλμπισελέστε" ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

Το vine του αγώνα

Συνήθως ο Λιονέλ Μέσι ευστοχεί από αυτήν τη θέση. Στον τελικό το έχασε.
 

Το γράφημα του αγώνα

Ο Αντρέ Σίρλε ήρθε από τον πάγκο αναγκαστικά, αλλά επέδρασε θετικά στην εικόνα της Γερμανίας.

Οι συνθέσεις
Γερμανία: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Χέβεντες, Σβαϊνστάιγκερ, Κράμερ (32' Σίρλε), Κρος, Εζίλ (120' Μερτεζάκερ), Μίλερ, Κλόζε (88' Γκέτσε)
Αργεντινή: Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμιτσέλι, Γκαράι, Ρόχο, Μαστσεράνο, Μπίγλια, Πέρες (86' Γκάγκο), Μέσι, Λαβέτσι (46' Ιγκουαΐν), Ιγκουαΐν (78' Παλάσιο)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις