10 τραγούδια που έγιναν γνωστά από διασκευές τους...

Είναι συχνό φαινόμενο μια διασκευή να ακούει διφορούμενα σχόλια. Είτε κάποιοι είναι αιωνίως ερωτευμένοι με το αρχικό κομμάτι, είτε άλλοι προτιμούν την καινούργια –συνήθως πιο «δυνατή»- εκδοχή του. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, τραγούδια έγιναν γνωστά με τη νέα τους μορφή… Ποια είναι τα 10 πιο γνωστά από αυτά;


All Along The Watchtower
Αρχικά γραμμένο από τον Bob Dylan, το 1967, γράφτηκε μετά από ένα ατύχημα που είχε ο μουσικός με την μοτοσυκλέτα του. Κάποιοι λένε ότι στους στίχους φαίνεται το ενδιαφέρον του για τη Βίβλο. Διασκευάστηκε από τον Jimi Hendrix, στο album «Electric Ladyland», σε μια πιο ψυχεδελική εκδοχή. Αποτελεί παράδειγμα του psychedelic rock και κατέχει την 47η θέση στη λίστα με τα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
I Shot The Sheriff
Ο Bob Marley έγραψε και κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο κομμάτι το 1972. Ο Eric Clapton το συμπεριέλαβε στο δεύτερο album του «461 Ocean Boulevard». Αν και δεν ήταν στα αρχικά του σχέδια, πείστηκε από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας του και δεν έχασε, αφού είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα του τραγούδια και το μοναδικό που έχει φτάσει στο Νο 1 του Billboard.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
Oye Come Va
Ο Tito Puente έγραψε το τραγούδι και το ηχογράφησε το 1963. Ανάμεσα στις δεκάδες διασκευές του, αυτή που ξεχώρισε ήταν του Carlos Santana, στο album του «Abraxas» και ήταν ένα από τα κομμάτια που του χάρισαν τεράστια επιτυχία.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
Respect

Τραγούδι συνδεδεμένο με τη φωνή της Aretha Franklin, της χάρισε ένα Grammy και έγινε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια του φεμινιστικού κινήματος. Το Rolling Stone το έχει κατατάξει στην 5η θέση με τα σπουδαιότερα κομμάτια όλων των εποχών. Η αρχική του εκδοχή όμως, ήταν γραμμένη και ερμηνευμένη από έναν άντρα, τον Otis Redding και είναι ουσιαστικά, η παράκληση ενός ερωτευμένου προς την αγαπημένη του, δείχνοντάς της ότι είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να την ικανοποιήσει. Η Franklin ουσιαστικά, ανέτρεψε το τραγούδι, ερμηνεύοντάς το από τη γυναικεία πλευρά.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
Cocaine
Ένα ακόμη τραγούδι που έγινε γνωστό χάρη στον Eric Clapton. Παρ’ ότι έχει δεχτεί δριμεία κριτική, δηλώνει ότι πρόκειται για ένα τραγούδι κατά των ναρκωτικών. Η αυθεντική εκδοχή ήταν του μπλουζίστα JJ Cale, που κατάφερε να γίνει γνωστή, μόνο στη Νέα Ζηλανδία.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
Hound Dog
Η πρώτη ηχογράφηση του κομματιού έγινε από τη Willie «Big Mama» Thornton, το 1952. Ο Elvis Presley όμως, το έκανε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του τραγούδια, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές του.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
You’ve Got A Friend
Η Carole King συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο τραγούδι στο album της «Tapestry». Ο φίλος και συνεργάτης της James Taylor πήρε το κομμάτι, το διασκεύασε και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των charts, κερδίζοντας και ένα Grammy.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
I Will Always Love You

Ποιος δεν ξέρει το πιο γνωστό ίσως τραγούδι της Houston; Aφότου ακούστηκε στην ταινία «O Σωματοφύλακας», σφράγισε το όνομα του μαζί της. Κάποια άλλη ντίβα όμως, το είχε τραγουδήσει πρώτα και δεν είναι άλλη από την Dolly Parton, που παρότι και η δική της εκδοχή στέφθηκε με επιτυχία, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση φυσικά, με αυτή της Houston.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
Blinded By The Light
Ο Bruce Springsteen έγραψε το τραγούδι για το ντεμπούτο του album «Greetings From Asbury Park N.J.». Το τραγούδι πέρασε απαρατήρητο, μέχρι οι Manfred Mann’s Earth Band να το διασκευάσουν το 1976. Έφτασε στο Νο 1 του Bilboard και έγινε το πρώτο και μεγαλύτερο hit τους.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή
Hurt
Από τη φωνή του Johnny Cash, μπορεί αυτό το συγκλονιστικό τραγούδι να δημιουργεί ανατριχίλες, αλλά ο υπεύθυνος για αυτό δεν είναι άλλος από τον Trent Reznor και τους Nine Inch Nails. Μία από τις πιο ιδιαίτερες διασκευές, μιας και ο Cash με τη συνοδεία μιας κιθάρας, κατάφερε να το κάνει ακόμα πιο δυνατό και από την industrial εκδοχή των Nails. Ήταν ένα από τα τελευταία του hits πριν πεθάνει το 2003.
Ακούστε την πρώτη εκτέλεση και τη διασκευή 

  http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις