Ο ρόλος γονέων και φίλων στην εξάρτηση εφήβων από H/Y και Internet

Όλοι θα θέλαμε να μην συμβαίνει τίποτα από όλα όσα τεκμηριώνει με την έρευνά του το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής για τις συνέπειες της χρήσης υπολογιστή και Διαδικτύου στους έφηβους για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα. Κάτι έχει να μας διδάξει η συσχέτιση με τη συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά ηλικίας 11, 13 και 15 ετών.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές των εφήβων που συνδέονται με την υγεία των μαθητών» συνεχίζεται με το πρώτο τεύχος για το 2012, το 8ο κατά σειρά, με τίτλο «Χρήση Η/Υ και ίντερνετ από τους εφήβους».

Στο 8ο τεύχος περιγράφεται εκτενώς για πρώτη φορά στη χώρα μας η ενασχόληση των εφήβων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως και η πιθανή εξάρτησή τους από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα ευρήματα για τη σχέση της υπερβολικής χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή (τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα) και διαφόρων συνθηκών της ζωής των εφήβων που αφορούν τους γονείς, τους φίλους και την ψυχοκοινωνική τους υγεία.

Η έρευνα HBSC διεξάγεται στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) από το 1998 και εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια πάνω από 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

O ηλεκτρονικός υπολογιστής, το Ίντερνετ και οι Έλληνες έφηβοι το 2010

  • Ένας στους 4 εφήβους (24,3%) ασχολείται για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα τις καθημερινές με τον Η/Υ και το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα (41%).
  • Από το 2006 έως το 2010 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των εφήβων που ασχολούνται με τον Η/Υ και το ίντερνετ για τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα (από 5,7% σε 21,7% αντίστοιχα).

Ηλεκτρονικά παιχνίδια και έφηβοι το 2010


  • Το 47,8% των εφήβων, κυρίως τα αγόρια και οι μαθητές ηλικίας 13 και 15 ετών, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια από μισή έως και 2 ώρες τις καθημερινές και το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα.

Ενδείξεις εξάρτησης από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια


  • Σχεδόν ένας στους έξι 15χρονους (15,5%) εμφανίζει συμπεριφορές εξάρτησης από τη χρήση του ίντερνετ.
  • Το 5,5% του συνόλου των εφήβων αναφέρουν συμπτώματα εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κυρίως τα αγόρια.

Yπερβολική χρήση Η/Υ και η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους


  • Υπερβολική χρήση του Η/Υ και του ίντερνετ καθημερινά (για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα) κάνει 1 στους 3 εφήβους (38,4%), μεταξύ εκείνων που οι γονείς δεν γνωρίζουν επαρκώς τις δραστηριότητές τους,
  • 1 στους 5 εφήβους (26,2%) μεταξύ εκείνων που έχουν περιορισμένη συναισθηματική στήριξη από τους γονείς τους και
  • 1 στους 3 (35,5%) μεταξύ εκείνων που δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τις σχέσεις στην οικογένεια.

Φίλοι και υπερβολική χρήση Η/Υ


  • Συγκριτικά με όσους μαθητές έχουν 1 ή 2 στενούς φίλους, υπερβολική χρήση του Η/Υ και του ίντερνετ κάνουν περισσότεροι έφηβοι που έχουν τουλάχιστον 3 στενούς φίλους.
  • Επίσης, υπερβολική χρήση κάνουν σε υψηλότερο ποσοστό οι μαθητές που συναντούν τους φίλους τους πολύ συχνά είτε αμέσως μετά το σχολείο είτε τα βράδια σε σύγκριση με εκείνους που τους συναντούν λιγότερο συχνά.

Ψυχοκοινωνική υγεία και υπερβολική χρήση Η/Υ


  • Οι έφηβοι που ασχολούνται τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα με τον Η/Υ και το ίντερνετ παρουσιάζουν σε υψηλότερα ποσοστά συμπτώματα διαταραχής συναισθήματος, διαγωγής ή υπερκινητικότητας-ελλειμματικής προσοχής, ενώ συνολικά φαίνεται να έχουν σε διπλάσιο ποσοστό ψυχοκοινωνικές δυσκολίες συγκριτικά με εκείνους που ασχολούνται με τον Η/Υ λιγότερο συχνά.
  • Σχεδόν 3 στους 5 μαθητές που κάνουν υπερβολική χρήση του Η/Υ έχουν συχνά τουλάχιστον 2 ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούν τον Η/Υ λιγότερο.
Τα αποτελέσματα είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ (http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/hbscgr.php)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις