Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε από το Ίντερνετ

Η ESET, εταιρεία ανάπτυξης λύσεων για την προστασία από τις απειλές της ασφάλειας των υπολογιστών, εξέδωσε μια ενδιαφέρουσα λίστα συμβουλών για τις χριστουγεννιάτικες αγορές:

  • Αναβαθμίστε λειτουργικό, πρόγραμμα πλοήγησης και λογισμικό προστασίας
Ελέγξτε τη συσκευή από όπου θα πραγματοποιήσετε αγορές: Όπως το αμάξι σας χρειάζεται έναν έλεγχο πριν κάνει το μακρύ ταξίδι, ο υπολογιστής σας ίσως χρειαστεί λίγη προσοχή πριν συνδεθείτε για τα ψώνια σας. Βελτιώστε την προστασία του, αναβαθμίζοντας και επιδιορθώνοντας τον browser σας, το λειτουργικό σας σύστημα και το anti-malware του.

  • Μην παίζετε με τη φωτιά: Γνωρίζετε το σάιτ από το οποίο θα ψωνίσετε;
Προτιμήστε γνωστά sites: Κάντε τις αγορές σας από ιστότοπους που έχουν εδραιώσει τη φήμη ότι κάνουν αυτό ακριβώς που διαφημίζουν, παρέχοντας ακριβείς περιγραφές εμπορεύματος και παραδίδοντάς το σε καλή κατάσταση και στην ώρα του.

  • Οι «απίστευτες» προσφορές είναι απίστευτες γιατί δεν είναι αληθινές
Να είστε προσεκτικοί με τις «απίστευτες» προσφορές: Αν δείχνει πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι ψεύτικο, ειδικά αν πρόκειται για μία απίστευτη προσφορά σε ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της εποχής. Τέτοιες προσφορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, αλλά είναι πραγματικά πιο ασφαλές να αποφύγετε το κλικάρισμα σε συνδέσμους που προσφέρουν αγαθά, υπηρεσίες και δωροκάρτες σε απίθανα χαμηλές τιμές, είναι απλά πολύ διακινδυνευμένο. Βέβαια δεν είναι όλοι οι φορείς προσφορών απατεώνες, αλλά αναρωτηθείτε αν τα υποσχόμενα κέρδη αξίζουν το ρίσκο (ή googlάρετε την προσφορά και τον φορέα της για να διασταυρώσετε τι λένε οι άλλοι)

  • Μην δίνετε στοιχεία εάν δεν βλέπετε https στην διεύθυνση - ψάξτε για scam ή fraud
Επιμείνετε σε ασφαλείς συναλλαγές: Όταν έχετε φτάσει στη διαδικασία παραγγελίας σε μία ιστοσελίδα, ελέγξτε ώστε να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείται SSL, το βασικό στοιχείο για ασφαλείς αγορές που μπορείτε να διαπιστώσετε με ποικίλους τρόπους. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε https ή shttp μπροστά από την διαδικτυακή διεύθυνση αντί για http. Επίσης ίσως υπάρχει ένα σύμβολο κλειδαριάς ή κλειδιού στο παράθυρο του browser. Χρησιμοποιώντας SSL, κρυπτογραφούνται οι ανταλλαγές πληροφοριών, όπως αυτές της πιστωτικής σας κάρτας, έτσι ώστε να μην μπορούν διαβαστούν. Όταν υπάρχει αμφιβολία,μίαγρήγορη αναζήτηση στο Google της λέξης scam ή fraud μαζί με το site θα σας αποκαλύψει αν η συγκεκριμένα σελίδα έχει ιστορικό προβλημάτων.

  • Μην κάνετε κλικ σε «τυφλά» λινκ σε e-mail φίλων - Πληκτρολογήστε εσείς τη διεύθυνση
Σκεφτείτε πριν δράσετε: Προσοχή σε επείγουσες προσφορές που καταφθάνουν από εκούσια mail ή ισχυρίζονται ότι είναι από φίλους ή σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αν πιστεύετε ότι η προσφορά είναι αληθινή, ανοίξτε τον browser και πληκτρολογήστε το όνομα της σελίδας κατευθείαν στη μπάρα διευθύνσεων. Αυτή η κίνηση θα σας προφυλάξει από καμουφλαρισμένα links που οδηγούν σε ψεύτικα websites.

  • Προτιμήσετε πιστωτική αντί χρεωστικής
Προτιμήστε τη χρήση πιστωτικής κάρτας αντί χρεωστικής - εάν όντως πέσετε θύμα απάτης ίσως έχετε καλύτερη τύχη με την πιστωτική παρά με την χρεωστική.

  • Μήπως σας κάνουν πολλές ερωτήσεις;
Λέγεται ότι υπάρχει λογισμικό που προσθέτει ερωτήσεις σε διαδικτυακά καταστήματα ώστε να συμπληρώσει το παζλ των προσωπικών σας απόρρητων στοιχείων. Εάν παρατηρήσετε ότι ένα απλό ανθοπωλείο ρωτάει περισσότερα από όσα λογικά χρειάζεται για να διεκπεραιωθεί η παραγγελία σας, διακόψτε τη διαδικασία και τρέξτε το antivirus.

  • Δεν πληρώνονται οι απαντήσεις
Μην περιμένετε να αμοιφθείτε επειδή δεχτήκατε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις online. Αν και υπάρχουν νόμιμες πρακτικές, δεν είναι συνηθισμένο. Πάντως, σε καμία περίπτωση μην εισάγετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου εκτός εάν θέλετε να πληρώσετε για Premium SMS (Διαβάστε στο tech.in.gr: Φρένο στις υπέρογκες χρεώσεις για τη λήψη SMS)

  • Ελέγξτε την κίνηση στην κάρτα σας
Τέλος, ελέγξτε την κίνηση του λογαριασμού σας μετά τις γιορτές ώστε να εντοπίσετε τυχόν αμφιλεγόμενες συναλλαγές, ίσως έτσι καταφέρετε να αποφύγετε νέες χρεώσεις ή να πάρετε πίσω τα χρήματά σας.

In.gr Τεχνολογία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις