Πώς να καθαρίσετε τον desktop υπολογιστή σας

Η θερμότητα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός των υπολογιστών (μετά το νερό), και η σκόνη που μαζεύεται στο εσωτερικό ενός PC όχι μόνο θερμαίνει επιπλέον τα ηλεκτρονικά, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής τους, αλλά μπορεί να κολλήσει και τους ανεμιστήρες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον εξοπλισμό. Αν θέλετε τον υπολογιστή σας σαν καινούριο, καλό είναι να τον καθαρίζετε κάθε 6 με 12 μήνες. Ιδού πώς:
Για τα παρακάτω βήματα θα χρειαστείτε ένα ηλεκτρικό blower/φυσερό (μπορείτε να βρείτε με λιγότερα από 20 ευρώ στο μοναστηράκι), ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα ειδικό για καθαρισμό (κοστίζει λιγότερα από 10 ευρώ στα καταστήματα με υπολογιστές) και θερμική αλοιφή για τον επεξεργαστή (5-6 ευρώ το σωληνάριο πολλαπλών χρήσεων).

1) Κλείστε τον υπολογιστή σας και βγάλτε τον απ' την πρίζα.

2) Ανοίξτε το κουτί. Τα παλιότερα κουτιά χρειάζονται ένα απλό σταυροκατσάβιδο, τα πιο καινούρια έχουν βίδες που ανοίγουν και κλείνουν με το χέρι.

5

Αν το κουτί του υπολογιστή σας είναι κάπως έτσι στο εσωτερικό, καλό είναι να βάλετε μια τάξη στα καλώδια, χρησιμοποιώντας πλαστικά ζωνάκια. Οι συσκευές SATA με τα λεπτά καλώδια βοηθάνε σημαντικά. Αν είναι όλα ωραία και τακτικά, το καθάρισμα θα είναι πολύ πιο εύκολο.

Internal_Computer

3) Βγάλτε το tower του υπολογιστή σας στο μπαλκόνι ή σε κάποιο εξωτερικό χώρο και φυσήξτε το καλά. Αν η σκόνη είναι υπερβολική, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να προμηθευόσασταν μια χειρουργική μάσκα - το να αναπνεύσετε όλα αυτή τη σκόνη είναι μια εμπειρία που δεν είναι ούτε ευχάριστη ούτε υγιής.

mask1

Φροντίστε να μην πλησιάσετε υπερβολικά το blower στα ηλεκτρονικά (motherboard, επεξεργαστή, μνήμη, κάρτες επέκτασης). Η πίεση του αέρα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές. Καλό είναι να κρατήσετε μια απόσταση 15-20 εκατοστών.

4) Με το σπρέι πεπιεσμένου αέρα αφαιρέστε τη σκόνη από τα "δύσκολα" σημεία (γωνίες, κάτω από τους ανεμιστήρες κλπ). Μην το κρατάτε πατημένο συνεχόμενα, αλλά χρησιμοποιήστε το κοφτά, για καλύτερα αποτελέσματα. Όταν καθαρίζετε ανεμιστήρες, κρατήστε τους με ένα δάχτυλο για να μην γυρίζουν από την πίεση του αέρα - ορισμένοι ανεμιστήρες μπορεί να ραγίσουν αν περιστραφούν με υπερβολική ταχύτητα. Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα και μπατονέτα για να καθαρίσετε τον ανεμιστήρα από την κάτω μεριά του. Αν οι ανεμιστήρες βρίσκονται σε δύσκολο σημείο ή είναι εξαιρετικά βρώμικοι, μπορείτε να τους αφαιρέσετε για να τους καθαρίσετε.

CPU_Fan

Fan_Off_Heat_Sink

5) Με το σπρέι του πεπιεσμένου αέρα αφαιρέστε τη σκόνη από το τροφοδοτικό. Αν το κουτί σας διαθέτει φίλτρο κάτω από το τροφοδοτικό, καθαρίστε το κι αυτό. Σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να ανοίξετε το τροφοδοτικό. Αρκεστείτε σε αυτό που μπορείτε να καθαρίσετε απ' έξω.

Power_Supply_002

6) Η ψύκτρα και ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή είναι από τα σημαντικότερα σημεία που θέλουν την προσοχή σας. Αφαιρέστε με προσοχή την ψύκτρα, μελετώντας πρώτα το πώς κουμπώνει στη motherboard - οι ψύκτρες των σύχρονων επεξεργαστών της Intel έχουν τέσσερα ποδαράκια, τα οποία χρειάζεται πρώτα να γυρίσετε κατά 90 μοίρες και ύστερα να τραβήξετε σταθερά.

Intel_Stock.2

Σκουπίστε τον επεξεργαστή από την προηγούμενη θερμική αλοιφή με ένα πανί νωπό με οινόπνευμα, το ίδιο και το κάτω μέρος της ψύκτρας. Φυσήξτε καλά την ψύκτρα και τον ανεμιστήρα της. Τοποθετήστε τη νέα θερμική αλοιφή, σε μια ποσότητα όσο ένα ρεβύθι περίπου, στον επεξεργαστή και πιέστε απαλά επάνω την ψύκτρα

thermal-paste-apply

7) Τέλος, φυσήξτε τη σκόνη από τις θύρες του υπολογιστή και καθαρίστε με μπατονέτα και οινόπνευμα τις οπές εξαερισμού στο κουτί.

Σχετικά με τη συχνότητα καθαρισμού, αν το κουτί του υπολογιστή σας βρίσκεται στο πάτωμα ή σε χαλί, χρειάζεται καθαρισμό κάθε εξάμηνο. Αν έχετε τον υπολογιστή πάνω στο γραφείο, μια φορά το χρόνο αρκεί. Φυσικά, η κατάστασή του εξαρτάται και από άλλους παράγοντες - το αν έχετε ανοιχτά τα παράθυρα ή βάζετε κλιματισμό στο σπίτι, αν καπνίζετε στο χώρο του υπολογιστή κλπ.

Μία καλή μέθοδος να θυμάστε να καθαρίζετε τον υπολογιστή είναι να το κάνετε την ίδια περίοδο που πηγαίνετε για καθαρισμό στον οδοντίατρο. Αν αυτή η περίοδος είναι ανά πέντε χρόνια, θα έχετε μεγαλύτερα προβλήματα από ένα βρώμικο PC...

www.pcsteps.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις