Το καταραμένο «club των 27άρηδων»

Με τον θάνατο της στα 27 της χρόνια, η Amy Winehouse έγινε το νεότερο μέλος ενός καταραμένου club καλλιτεχνών που έχει σαν βασικό του moto τη φράση «live fast, die young»...


Amy Winehouse

Λέγεται ότι χωρίς βάσανα, ένας καλλιτέχνης δεν γίνεται να δημιουργήσει αληθινή τέχνη. Τα 27 φαίνεται να είναι μια κομβική ηλικία για πολλούς καλλιτέχνες, αφού σε αυτήν την ηλικία μας έχουν «αφήσει» μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά ονόματα της σύγχρονης μουσικής. Άλλοτε από ατύχημα, άλλοτε από καταχρήσεις, τα 27 πάντως, φαίνεται να είναι «στοιχειωμένα».

Την «αρχή» έκανε το 1938 ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της μπλουζ, ο κιθαρίστας Robert Johnson, λόγω δηλητηρίασης από στρυχνίνη. Ο Johnson είχε συνθέσει ένα σετ 29 τραγουδιών τα οποία έγιναν η βάση για πάρα πολλές επιτυχίες της μπλουζ.

Jimi Hendrix

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1969, ήταν η σειρά του Bryan Jones, συνιδρυτή και κιθαρίστα των Rolling Stones. Ο Jones βρέθηκε νεκρός σε πισίνα, ενώ ο θάνατος του χαρακτηρίστηκε και επίσημα, «ατύχημα».

Η δεκαετία του '70 ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους 27άρηδες. Πρώτος «έφυγε» ο σπουδαίος κιθαρίστας Jimi Hendrix, μετά από έναν συνδυασμό υπνωτικών χαπιών και αλκοόλ, που του προκάλεσε εμετό και ασφυξία στον ύπνο του. Στην συνέχεια, η Janis Joplin, μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της δεκαετίας ΄60, δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μάστιγα της ηρωίνης.

Ο Jim Morrison των Doors πέθανε το 1971, χωρίς όμως να έχουν διασταυρωθεί τα αίτια θανάτου του αφού δεν έγινε ποτέ αυτοψία. Το 1973 ήταν η σειρά του Ron «Pigpen» McKernan, ιδρυτικό μέλος, «πληκτράς» και τραγουδιστής των Greatful Dead, που «έφυγε» λόγω γαστρεντερικής αιμορραγίας. Αντίστοιχο πρόβλημα με το αλκοόλ αντιμετώπιζε και ο Dave Alexander των Stooges. Ο μπασίστας των Stooges άφησε την τελευταία του πνοή το 1975 εξαιτίας πνευμονικού οιδήματος.

Jim Morrison

Για μερικά χρόνια η «κατάρα» εξαφανίστηκε, μέχρι να κάνει την επανεμφάνιση της στη περίπτωση του D. Boon το 1985. Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Minutemen βρήκε ακαριαίο θάνατο σε τροχαίο ατύχημα. Το 1988 ο Jean-Michel Basquiat, φίλος του Andy Warhol και ιδρυτής του συγκροτήματος Gray «έφυγε» από υπερβολική δόση ηρωίνης. Το 1993 ο βιασμός και φόνος της Mia Zapata, τραγουδίστριας των The Gits, συγκλόνισε το Σηάτλ. Η υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμα.

Kurt Cobain

Ίσως η πιο τρανταχτή απώλεια των τελευταίων ετών ήταν το 1994, όταν αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του ο Kurt Cobain των Nirvana. Λίγες εβδομάδες αργότερα τον ακολούθησε η Kristen Pfaff, μπασίστρια των Hole, του συγκροτήματος της γυναίκας του Cobain.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011, γράφτηκε ακόμα ένα όνομα στην τραγική λίστα των «καταραμένων» 27άρηδων, με τον χαμό της Amy Winehouse, μιας κορυφαίας τραγουδίστριας που παρουσιάστηκε την τελευταία δεκαετία στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και η ζωή της οποίας ταλανίστηκε έντονα από τα πάθη του αλκοόλ και των ναρκωτικών, οδηγώντας την σε πρόωρο θάνατο.


www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις