Γιατί οι διακοπές κάνουν καλό

Θέλετε επειγόντως διακοπές; Δικαιολογημένα! Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη, αφού είναι απαραίτητες για την ψυχοσωματική μας υγεία, όπως επιβεβαιώνεται άλλωστε από πολλές έρευνες. Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί.

Μπορεί το πορτοφόλι μας να είναι πιο άδειο σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να απομακρυνθούμε φέτος, έστω και για λίγες μέρες από τη ρουτίνα, αφού τα οφέλη των διακοπών στην ψυχική και σωματική μας υγεία είναι τεράστια.

Μελέτη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε εργαζόμενους και των δυο φύλων, έδειξε ότι η έλλειψη διακοπών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αλλά και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αφού ο οργανισμός δεν αποφορτίζεται από το βλαβερό στρες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στη χώρα μας υπολογίζεται ότι η θνησιμότητα μειώνεται το Σεπτέμβριο κατά 16%, σε σχέση με το μέσο όρο του έτους.

  • Οι διακοπές μάς κάνουν πιο ανθεκτικούς

Σε μια εποχή που νιώθουμε να πιεζόμαστε όλο και περισσότερο από την οικονομική κρίση και την καθημερινότητα, οι διακοπές, όπως αποκαλύπτει πληθώρα ερευνών, αποφορτίζουν τον οργανισμό και τον ενισχύουν, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις αντιξοότητες.

Η ξεκούραση, η φύση και οι διαφορετικές συνθήκες, μας φέρνουν πιο κοντά με τον εαυτό μας και τις αξίες μας και μας βοηθούν να βρούμε ξανά τις ισορροπίες μας. Μπορούμε ξανά να ονειρευτούμε και να ενισχύσουμε την αντοχή μας στις πιέσεις.

  • Κάνουν καλό στην καρδιά

Τίποτα καλύτερο από τις διακοπές για το κυκλοφορικό μας σύστημα. Αποτελούν μια τονωτική ένεση για την καρδιά, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, βελτιώνουν άμεσα τον καρδιακό ρυθμό και ελαττώνουν την υψηλή πίεση, ρίχνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.

  • Βελτιώνουν την αναπνοή και την ποιότητα του ύπνου

Η σημαντική μείωση του άγχους και η καθαρή ατμόσφαιρα βελτιώνουν την αναπνοή και συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού, μειώνοντας έως και 65% το αίσθημα της κόπωσης. Έτσι εξηγείται γιατί έχουμε περισσότερη ενέργεια στις διακοπές.

Επιπλέον, η ησυχία που επικρατεί, στους περισσότερους προορισμούς διακοπών τουλάχιστον, και η απουσία άγχους, μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα και πιο ποιοτικά, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η κατάθλιψη, καθώς και οι χρόνιες διαταραχές, όπως το αυχενικό σύνδρομο και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, που σχετίζονται άμεσα με το στρες.

  • Τονώνουν τη φυσική μας κατάσταση

Στις διακοπές, συνήθως, κινούμαστε περισσότερο: κολυμπάμε, περπατάμε, παίζουμε ρακέτες, χορεύουμε. Όλη αυτή η δραστηριότητα τονώνει το μυοσκελετικό σύστημα και καταπολεμά προβλήματα που οφείλονται στην πολύωρη καθιστική εργασία και την κακή στάση του σώματος που υιοθετούμε στο γραφείο. Επιπλέον η αυξημένη αεροβική δραστηριότητα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και έχει άμεση θετική επίδραση στο καρδιο-αναπνευστικό σύστημα και στην ενίσχυση της αντοχής.

  • Μας φτιάχνουν το κέφι

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι διακοπές βελτιώνουν τη διάθεση; Όλοι το έχουμε ζήσει. Η ωφέλιμη επίδραση οφείλεται κυρίως στην αλλαγή παραστάσεων, τη μείωση του άγχους και της κόπωσης και την υποχρεωτική διακοπή από την καθημερινή πληκτική ρουτίνα, αλλά και στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα και στην έκθεσή μας στον ήλιο. Στις διακοπές ακολουθούμε περισσότερο τους προσωπικούς μας ρυθμούς, είμαστε πιο κοντά στη φύση και στους ανθρώπους που αγαπάμε, χωρίς περιορισμούς, καταπίεση και δεσμεύσεις. Αυτό από μόνο του μας κάνει ευτυχισμένους.

Πηγή: www.healthview.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις