Ενα μήλο την ημέρα, την...χοληστερίνη κάνει πέρα!

Ημέρες γιορτής και η υπερκατανάλωση λιπαρών εκτοξεύει τα επίπεδα της χοληστερίνης μας στα ύψη. Μόνο γιατρικό; Ένα μήλο την ημέρα...



Μπορεί να μην ανήκετε στην ηλικία εκείνη που η μέτρηση χοληστερίνης σας απασχολεί, όμως σίγουρα τις ημέρες του Πάσχα, η υπερκατανάλωση λιπαρών μετά από μια περίοδο νηστείας σίγουρα θα εκτινάξει την χοληστερίνη μας στα ύψη ακόμη και αν διανύουμε την πρώτη μας νιότη. Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις δυσάρεστες παρενέργειες; Μα φυσικά, με ένα μήλο την ημέρα, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες που έχει τη δυνατότητα να κάνει την… χοληστερίνη πέρα!

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου είναι πολύ περισσότερες από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Για τις ανάγκες της έρευνας δόθηκαν σε 160 γυναίκες περίπου 75 γραμμάρια μήλου την ημέρα ή δαμάσκηνου. Οι ερευνητές προκειμένου να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα έκαναν συχνές εξετάσεις αίματος στις γυναίκες (στους πρώτους 3-6 και 12 μήνες της έρευνας) προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα των μετρήσεων.

Μετά από έναν χρόνο, οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά μήλο είχαν κατά 14% χαμηλότερα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερίνης ενώ αντίστοιχα τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερίνης είχαν αυξηθεί περίπου κατά 4%. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε και μια πτώση της τάξης του 32% στην αντιδρώσα πρωτεϊνη C, έναν παράγοντα που όχι μόνο προκαλεί φλεγμονή στο σώμα αλλά και αποτελεί κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

Ωστόσο, και οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά δαμάσκηνα, διαπίστωσαν μια ελαφρά μείωση αυτών των τιμών αλλά όχι στον βαθμό που διαπιστώθηκε με την κατανάλωση μήλου.

Και ακόμη δεν έχετε πειστεί για τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου, να και ένας ακόμη λόγος για να το προτιμήσετε. Οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά ένα μήλο, έχασαν κατά μέσο όρο 1,5-2 κιλά παρόλο που οι ειδικοί είχαν προσθέσει 240 έξτρα θερμίδες στο καθημερινό διαιτολόγιό τους.

Λίγα λόγια για τα μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε πεκτίνη, έναν διαλύτη που εγκλωβίζει την απορρόφηση της χοληστερίνης στο έντερο και ωθεί το σώμα να κινητοποιηθεί .

Οι φλούδες του μήλου είναι επίσης πλούσιες σε πολυφαινόλες –αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα.

Παρόλο που για τους λόγους της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν αποξηραμένα μήλα για ευκολία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως τα φρέσκα μήλα έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Και φυσικά, δεν παίζει κανένα ρόλο αν είναι πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα.

Τέλος, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το να τρώμε όλο το μήλο χωρίς να απορρίπτουμε τη φλούδα είναι προτιμότερο καθώς έτσι απολαμβάνουμε μονομιάς όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Αυτές τις γιορταστικές ημέρες λοιπόν που η χοληστερίνη εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη από τις πασχαλινές νοστιμιές, τιθασεύστε την με την πολύτιμη βοήθεια του μήλου.

www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις