“Αποτοξινωθείτε” οχι, όμως, με νηστεία αλλά με σωστή νηστίσιμη διατροφή.
Η νηστεία στην εποχή Fast Food, του Junk και του Delivery κρύβει τα δικά της εμπόδια και πολλές παγίδες. Αν τρώτε νηστίσιμα και δεν προσέξετε το μέγεθος της μερίδας θα αποδειχτούν μάταιες η στέρηση και η καλή θέληση μαζί. Για παράδειγμα μια μερίδα φασολάκια σε εστιατόριο η σε πακέτο δεν είναι απαραίτητα διατροφικά “αθώα” αν δεν γνωρίζετε την περιεκτικότητά της σε λάδι αλλά και την ποιότητά της.
Και επειδή ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τις υψηλοθερμιδικες τροφές για να ρυθμίσει ανάλογα την όρεξή του, εύκολα ένα υγιεινό γεύμα όπως αγκινάρες αλά πολίτα μπορεί να καταλήξει ο χειρότερος εχθρός της σιλουέτας αλλά και της ευεξίας σας.
Μια άλλη συνηθισμένη παγίδα είναι να νιώθετε ότι κατά την διάρκεια της σαρακοστής είστε σε τιμωρία. Θυμηθείτε ότι κάνεις δεν σας επέβαλε την νηστεία. Μόνοι σας το αποφασίσατε και μόνοι σας θα το υποστείτε. Οπότε το να μπείτε σε κατάσταση αναμονής για την Κυριακή του Πάσχα και να ονειρεύεστε λίγο τα τσουρέκια, λίγο τα τσιμπολογήματα της σούβλας είναι λ-ά-θ-ο-ς και θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε υπερφαγία (κοινώς θα τρώτε ό, τι βρεθεί μπροστά σας ) και ύστερα σε δίαιτες express (το έχετε ξαναδεί το έργο).
Σαρακοστή σημαίνει αυτοσυγκράτηση, λιτότητα και νοστιμιές απλές αλλά και μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης, βελτίωση του λιπιδαιμικόυ σας προφίλ και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μέσα από την μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και απώλεια βάρους αν προσεχθεί το μέγεθος της μερίδας (ναι, η ποσότητα μετράει).
- Τι πρέπει να προσέξουμε τις ημέρες του Πάσχα
1.H κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα προκαλέσει ένα σημαντικό αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών και θα εμποδίσει τις μεγάλες ποσότητες στα κυρίως γεύματα. Ένα καλό tip είναι να αρχίσετε το γεύμα σας με μια λαχταριστή σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο.
2.Μετριάστε το λάδι και τις ελιές. Αν και αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών, που είναι ωφέλιμα για την υγεία και ιδίως για την καρδιά, δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες.
3.Τα θαλασσινά είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Β. Ακόμα και αν έχετε υψηλή χοληστερόλη μπορείτε να τα καταναλώνετε πάντα με μέτρo (100-150 γραμ. ημερησίως είναι η συνιστώμενη πρόσληψη) μιας και η ενδογενής χοληστερόλη δεν επηρεάζεται από την χοληστερόλη των τροφών. Απλά έχετε το νου σας στις κρυφές πηγές αυγών και χοληστερόλης (π.χ. πίτες)
4.Προσοχή στα πολλά φρούτα. Η υπερκατανάλωσή τους (2-3 μερίδες φρούτα είναι η διατροφική σύσταση) θα επιφέρει απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και αμέσως μετά απότομη μείωση (αντιδραστική υπογλυκαιμία) με αποτέλεσμα να πεινάσετε πιο γρήγορα, κάτι που βέβαια επιθυμείτε διακαώς να αποφύγετε. Προτιμήστε να συνδυάσετε 1 φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς η με νηστίσιμο τυρί για να αποφύγετε τα χειρότερα.
5.Προσοχή στις μεγάλες μερίδες. Θα σας το ξαναπούμε: είναι από τις περιπτώσεις που το μέγεθος μετράει. Το ότι μετριάσατε το λάδι στα νηστίσιμα φαγητά δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώσετε μια τεράστια μερίδα.
6.Φροντίστε να έχετε τακτικά γεύματα για εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό σας. Τα συχνά και μικρά (το τονίζουμε!) γεύματα θα μειώσουν την ανάγκη για γλυκό και για μεγάλες μερίδες στα κυρίως γεύματα.
7. Προσοχή στα πασχαλιάτικα και στα νηστίσιμα γλυκά. Ο χαλβάς και το τσουρέκι είναι από τις κύριες πηγές υδατανθράκων και λίπους γι’ αυτό προτιμήστε μικρές μερίδες (μέχρι 100 γραμ.) και καταναλώστε αμέσως μετά ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη για να ‘‘απεξαρτηθείτε’’ από την γεύση τους.
8.Μην τρώτε όρθιοι η μπροστά από τηλεόραση ακόμα και όταν καταναλώνετε τα σνακ σας. Το να καταναλώσετε 1 μικρό κομμάτι χαλβά μπροστά από την τηλεόραση η όρθιοι είναι μια συνήθης λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν υποπέσει σε αυτό το ατόπημα σπανίως θυμούνται αν και τι έχουν φάει. Τα μικρογεύματα και κυρίως τα γλυκά αποδίδουν και αυτά θερμίδες οπότε δώστε την πρέπουσα σημασία και σε αυτά σαν να επρόκειτο για ένα κανονικό γεύμα.
9.Το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα εντόσθια, όπως και τα αυγά και τα τυριά την ημέρα του Πάσχα είναι από της κύριες πηγές λίπους και χοληστερόλης. Προσπαθήστε να καταναλώσετε το κρέας (αρνί/κατσίκι/κοτόπουλο) χωρίς πέτσα, επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών και φυσικά (το επαναλαμβάνουμε) επιλέξτε μικρές μερίδες. Η διατροφική νοοτροπία ‘’μια ημέρα τον χρόνο είναι, οπότε δεν πειράζει να ξεφύγω’’ είναι αυτοκαταστροφική.
10.Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα. Η φυσική δραστηριότητα συνδυαστικά με την νηστεία θα σας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία.
Θυμηθείτε ότι η ελληνική διατροφή πλέον κατακλύζεται από κρέας και γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση. Οι 40 ημέρες νηστεία είναι απλά ένα πολύ μικρό διάλειμμα από τις τοξίνες και τα λιπαρά.
Δέσποινα Μαρσέλου – Διαιτολόγος-διατροφολόγος
Διεύθυνση Γραφείου: Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
Τηλ:2104536144
Πηγή: men24.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου