ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ



Ξεχωριστή η σημερινή Κυριακή (16/6) για τους μπαμπάδες που έχουν την τιμητική τους. Η γιορτή του πατέρα ή Ημέρα του Πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας, δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Η γιορτή φέρεται να ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα. Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα, μερικούς μήνες πριν στο ομώνυμο μέρος της Δυτικής Βιρτζίνια.

Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον. Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή γιορτή του πατέρα, η Google αφιερώνει το Doodle της 16ης Ιουνίου σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις