Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Funds «ΓΥΠΕΣ»

Φρούδες οι ελπίδες για επέκταση της προστασίας! Τι αλλάζει από το προσεχές έτος 
Στο έλεος των ξένων funds και η πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας. Η προστασία ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, από πώληση σε fund εκπνέει στο τέλος του έτους και οι ελπίδες για επέκτασή της αποδείχτηκαν φρούδες.

Εμμέσως πλην σαφώς ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθεί παράταση της προστασίας, τονίζοντας ότι το fund που θα αγοράσει ένα δάνειο θα πρέπει να τηρήσει τους ίδιους κανόνες που ίσχυαν όταν το είχε η τράπεζα.
Καμία μέριμνα
Υποχρέωση, όμως, που ισχύει, ούτως ή άλλως, για τα funds, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία περαιτέρω μέριμνα για τα δάνεια αυτά και τα… «κοράκια» αρχίζουν να ακονίζουν τα νύχια τους. Πρακτικά, από την αρχή του 2018 όλα τα δάνεια θα μπορούν να περάσουν στα χέρια των funds.
Αυτή τη στιγμή εξαιρούνται από την πώληση σε funds όλα τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά, αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία. Το fund που θα αγοράσει ένα δάνειο δεν μπορεί, πάντως, να μεταβάλει μονομερώς το επιτόκιο ή τη διάρκεια αποπληρωμής του, αλλά θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του δανείου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο πιστωτικό ίδρυμα και στον πολίτη.
Οσον αφορά τον νόμο Κατσέλη, ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι όλες οι νέες αιτήσεις υπαγωγής σε αυτόν, όπως και όσες εκκρεμούν, θα περάσουν από το μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής. Η άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου θα αρχίσει από αυτούς που θα κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο το 2018 και σταδιακά θα επεκταθεί και για αυτούς που, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσής τους εκκρεμεί, ζητούν αναβολή ή δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.
 
odosdrachmis.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις