ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ




Απορούν κάποιοι για τις επικρίσεις εναντίον του Facebook. Οι ίδιοι, όπως υποστηρίζουν, δεν φοβούνται για τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Αλλά μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί πως χρησιμοποιούνται τα "προσωπικά δεδομένα" τους.

Ξαναθυμίζουμε, λοιπόν, το σκάνδαλο με την έρευνα στο facebook, όπου τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ερευνηθούν οι συγκινησιακές αντιδράσεις των χρηστών. Οι έρευνες είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (πρόγραμμα Minerva) σε πανεπιστημιακά τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, όπως αυτό του πανεπιστημίου Cornell υπό τη διεύθυνση της Υπηρεσίας Έρευνας της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας, στο οποίο επιδιώκονταν να δημιουργηθεί ένα μοντέλο της «δυναμικής της κινητοποίησης και της μολυσματικότητας ενός κοινωνικού κινήματος»(δες Βενεζουέλα σήμερα, Ουκρανία χθες, Κάιρο και Τυνησία προχθές).

Γι’ αυτό το σκοπό κατασκοπεύουν τις ανταλλαγές μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα άτομα που κινητοποιούνται στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Σε ανάλογη έρευνα για τους «όρους γέννησης των πολιτικών κινημάτων που επιδιώκουν μια οικονομική και πολιτική αλλαγή ευρείας κλίμακας» προβαίνει το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Επίσης, το πανεπιστήμιο του Μαίριλαντ έχει επιφορτιστεί να ερευνήσει τους κινδύνους κοινωνικής ανάφλεξης, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή(δες την άρνηση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή από τον Ντ. Τραμπ και την μερική υποχώρησή τους τελευταία).

Τέλος, αν και δεν υπάρχει τέλος, στο πρόγραμμα Minerva, που περιλαμβάνει όλες τις έρευνες, υπάρχει μία ερευνητική εργασία με τίτλο «ποιος δεν γίνεται τρομοκράτης και γιατί;», όπου εξομοιώνονται όλοι οι ακτιβιστές με τους οπαδούς της πολιτικής βίας. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις παρακολουθήσεις της NSA και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας δημιουργούν ένα οργουελικό πλανητικό περιβάλλον.

Θα το ξαναπούμε, τα νέα κοινωνικά δίκτυα και οι νέες τεχνολογίες δεν είναι από μόνες τους καλές ή κακές. Αυτό εξαρτάται από τη χρήση που τους κάνουν αυτοί που τα κατέχουν. Γι’ αυτό, ο εκδημοκρατισμός του χρόνου και των θεσμών-θερμοστατών (μίντια, κοινωνικά δίκτυα) είναι κυρίαρχο ζήτημα στη σημερινή, φενακισμένη ψευδο-δημοκρατία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις