ΜΗΛΟΣ




Κρυστάλλινα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου , ασημένια άμμος και βράχια δημιουργούν μια παλέτα γεμάτη χρώματα
που μετατρέπουν τη Μήλο στο πιο συλλεκτικό κομμάτι γης στο κέντρο της Μεσογείου. Το πρώτο πράγμα που θα σου πουν όσοι πατούν το πόδι τους στο νησί είναι πως η Μήλος είναι το πιο ερωτικό νησί του Αιγαίου.

Εκεί όπου χέρι χέρι θα περπατάτε ανάμεσα σε αυλές με ψηφιδωτά και πολύχρωμα γεράνια. Σε ένα από τα στενά γύρω από το παλιό βενετσιάνικο κάστρο της Πλάκας, εκεί όπου το βλέμμα φτάνει ως τα γύρω χωριά και εποπτεύει τον κόλπο του Αδάμαντα, θα κοντοσταθείτε και θα ψιθυρίσετε ο ένας στο αυτί του άλλου λόγια αιώνιας αγάπης ακριβώς την ώρα που δύει ο ήλιος. Η Μήλος σας προσκαλεί σε σαφάρι παραλιών από το σεληνιακό τοπίο στο Σαρακίνικο ως τη low profile παραλία του Γέροντα με την κατάμαυρη άμμο και τη θεόρατη φυσική πέτρινη καμάρα. Πρόκειται για ένα νησί-παλέτα, φτιαγμένο από λάβα, στάχτη, πολύτιμα πετρώματα και τη βαθιά γαλάζια θάλασσα να ερωτοτροπεί με όποιο τρόπο μπορεί με τη στεριά προσπαθώντας να κλέψει τη παράσταση.

Το νησί που μοιάζει με συλλεκτικό κομμάτι γης στο κέντρο της Μεσογείου δεν διέψευσε τις προσδοκίες κανενός. Ίσα ίσα, επιβεβαιώνει συνεχώς τη φήμη της, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες τόπους που μπορείς αδιάκοπα να ανακαλύπτεις. Το σκηνικό της μοιάζει να αλλάζει διαρκώς: οι εικόνες της, η αίσθησή της, οι μυρωδιές, οι ήχοι της, οι άνθρωποί της. Και πάνω από όλα, τα πάντα συμβαίνουν ήπια χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Το δεύτερο πράγμα που θα μάθεις είναι πως έχεις στη διάθεσή σου πάνω από εβδομήντα διαφορετικές παραλίες να απολαύσεις. Στη μαρίνα του Αδάμαντα τα ιστιοπλοϊκά, τα καΐκια και τα καταμαράν βρίσκονται σε παράταξη και αναμένουν επιβάτες για το μονοήμερο γύρο του νησιού. Το Κλέφτικο, οι Αρκούδες, η Συκιά, τα Αγκάθια, το Βάνι είναι οι διασημότερες στάσεις στο βορειοδυτικό άξονα.

Η «διώρυγα» του Παπάφραγκα, ο καταγάλανος κολπίσκος του Φυροπόταμου, το εξωτικό Τσιγκράδο με τα τιρκουάζ νερά και την κατάλευκη περλέ άμμο, η ατέλειωτη και πανέμορφη παραλία της Φυριπλάκας. Τα εκπληκτικά Θειορυχεία με το ερειπωμένο παλιό ορυχείο που μαρτυρά ότι η εξόρρυξη μεταλλεύματος άρχισε στη Μήλο πριν από πολλούς αιώνες, οι άγριας ομορφιάς δαντελωτές παραλίες ως τον Γέροντα, η μακριά και βαθυγάλανη θάλασσα με τη λευκή κυμματογραμμή της Αγίας Κυριακής και η Ψαροβολάδα με τις ατμίδες μέσα στη θάλασσα λίγο πιο κάτω. Το επιβλητικό τοπίο στην ακτή στο Παλαιοχώρι και η γραφική Πατρικιά. Αυτοί είναι οι απολύτως αναγκαίοι στόχοι που πρέπει να έχεις κατακτήσει πριν φύγεις από το νησί – και πάλι δεν θα τα ‘χεις δει όλα. Αυτό που περιμένουν όμως όλοι να δουν είναι το σεληνιακό τοπίο στο Σαρακήνικο. Τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια διεισδύουν στην σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές, ενώ η έλλειψη πρασίνου, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα βράχων και την έντονη αντανάκλαση του φωτός, δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει το φεγγάρι και μια εμπειρία αξέχαστη. Το Σαρακήνικο, το οποίο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές, έχει θέα στην Σίφνο και στην Κίμωλο, ενώ συνιστάται να το επισκεφτείτε όταν δεν πνέουν στο νησί βόρειοι άνεμοι. Αξίζει να το δείτε όχι μόνο την ημέρα, αλλά και τις νύχτες με πανσέληνο, μιας και οι κατάλευκοι βράχοι από μαλακό υλικό αντανακλούν έντονα το φως, ακόμα και του φεγγαριού, και δημιουργούν ένα τοπίο που θα σας μείνει αξέχαστο.

Κλέφτικο

Φυριπλάκα


Τσιγκράδο

Θειορυχεία


Σαρακήνικο
Κι αφού χορτάσεις παραλίες, οφείλεις να περπατήσεις στους οικισμούς. Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι και η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσεις καθώς πλησιάζει το καράβι. Η παραλιακή νησιωτική πολιτεία απαρτίζεται από κάτασπρα σπιτάκια με ανθοστόλιστες μικρές αυλές και στενά ήσυχα δρομάκια, που όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα εξαίσιας κυκλαδίτικης ομορφιάς. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού, με μπαράκια που ανεβάζουν τους ρυθμούς της διασκέδασης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από το επιβλητικό ενετικό κάστρο της Πλάκας, της πρωτεύουσας του νησιού απολαμβάνεις το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα, αγναντεύοντας τον κόλπο του Αδάμαντα και τη βορειοανατολική πλευρά της θάλασσας. Το φως, τα χρώματα, η αίσθηση που σε πλημμυρίζει είναι σκέτη μαγεία. Η Πλάκα είναι μία από τις πιο ανέπαφες πρωτεύουσες των Κυκλάδων με νησιώτικο χρώμα και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια που κτίστηκαν αρχικά για την προστασία από τους πειρατές, με μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφετέριες και με μαγευτική θέα στον κόλπο της Μήλου. Στη Πλάκα θα επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο για να δείτε ένα πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, φτιαγμένο στα εργαστήρια του Λούβρου (τηλ.: 22870 28026, είσοδος €3).

Τα Απολλώνια ή Πολλώνια όπως τα αποκαλούν συνήθως, είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου μετά τον Αδάμαντα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα και ταβέρνες. Το γραφικό ψαροχώρι είναι χτισμένο γύρω από όμορφο κολπίσκο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από την Κίμωλο. Από εδώ άλλωστε, θα πάρετε το πλοίο που θα σας μεταφέρει στην Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου το πολύ σε μισή ώρα.

Στο Κλίμα, το παραδοσιακό ψαροχώρι με τους ελάχιστους κατοίκους ακριβώς κάτω από την Τρυπητή, νιώθεις ότι διακτινίζεσαι στη δεκαετία του ’50. Εδώ έρχεσαι για να δεις τα «σύρματα», παμπάλαια σπιτάκια σαν σπηλιές πάνω στο κύμα, τα οποία έφτιαξαν ντόπιοι ψαράδες για να βάζουν μέσα τη βάρκα τους το χειμώνα. Πρόκειται για μικροσκοπικές αποθήκες με έντονα χρωματισμένες πόρτες που πέρασαν από γενιά σε γενιά και σήμερα χρησιμεύουν ως παραθεριστικές κατοικίες. Είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικά κειμήλια πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής που συναντάται μόνο στη Μήλο και στη γειτονική Κίμωλο.
Klima Dimos
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις