Δέκα λεπτά την ημέρα

Δέκα λεπτά την ημέρα. Τόσος είναι ο χρόνος που μπορεί να κάνει τη διαφορά για την υγεία μας. Αρκεί αυτός ο χρόνος να αφιερωθεί σε άσκηση υψηλής έντασης.
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Orebro στη Σουηδία, 10 λεπτά ζωηρό περπάτημα ημερησίως αρκούν, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και γενικότερα, να μειωθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας, κυρίως σε γυναίκες άνω των 60 ετών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και σύμφωνα με τα ευρήματά της, μπορεί όπως είναι καλά γνωστό ο καθιστικός τρόπος ζωής να συνδέεται με κινδύνους της υγείας, όπως η εμφάνιση διαβήτη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά δεν αρκεί να διακοπεί η κακή συνήθεια του καθισιού.
Ο βαθμός της σωματικής δραστηριότητας είναι ακόμα πιο ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία ενός ατόμου, υποστηρίζουν οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 120 γυναικών άνω των 65 ετών, ωστόσο σημειώνεται ότι τα ευρήματά της πιθανότατα ισχύουν και για τον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς επιβεβαιώνουν παλαιότερη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες. 
Περπάτημα: μόλις 10 λεπτά κάνουν τη διαφορά, αρκεί να...
Οι συμμετέχουσες στη νέα μελέτη (οι γυναίκες άνω των 65 επιλέχθηκαν ως ένα από τα λιγότερο δραστήρια πληθυσμιακά γκρουπ, το οποίο παράλληλα διατρέχει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων) υποβλήθηκαν αρχικά σε ιατρικές εξετάσεις και για μια εβδομάδα, η σωματική τους δραστηριότητα μετρήθηκε με επιταχυνσιόμετρο.
Τα αποτελέσματα συμφώνησαν με εκείνα της μελέτης του ενός εκατομμυρίου συμμετεχόντων, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη ή μη σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας και όχι η καθιστική ζωή αυτή καθ' αυτή. 
"Η δική μας μελέτη δείχνει στην ίδια κατεύθυνση. Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής μειώνονται, όσο αυξάνεται η σωματική δραστηριότητα", δήλωσε σχετικά ο εκ των συγγραφέων της νέας δουλειάς, Fawzi Kadi.
Φυσικά, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια: το δεκάλεπτο περπάτημα (τόσο αρκεί, έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου) ή η οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη σωματική δραστηριότητα, δεν αρκεί να γίνεται χαλαρά. Η ένταση παίζει ρόλο.
“Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τη σωματική δραστηριότητα. Δεν μιλάμε για [περπάτημα σε] αργό ρυθμό, αλλά για μία γρήγορη βόλτα ή άλλη άσκηση που απαιτεί προσπάθεια”, είπε χαρακτηριστικά ο ερευνητής στο Orebro, Andreas Nilsson.
Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ ενός ατόμου που κάνει τζόκινγκ και ενός που ασχολείται με μία λιγότερο έντονη άσκηση, το πρώτο διατρέχει χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με το δεύτερο -ανεξαρτήτως του χρόνου που κατά τα άλλα και τα δύο αυτά άτομα περνούν καθήμενα.
"Το να σηκωνόμαστε απλά κάθε τόσο είναι φυσικά καλό πράγμα, αλλά η περισσότερη άσκηση είναι ακόμα καλύτερη για την υγεία μας", κατέληξε ο Nilsson.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις