H θρυλική μουσική οικογένεια των Van Zant



13435764_10210018736007959_2085896691_n
Όσοι ακούνε Southern Rock, πιστεύω ότι σίγουρα θα πρέπει γνωρίζουν αρκετά καλά την θρυλική οικογένεια των Van Zant και τα τρία αδέλφια… Ronnie, Donnie και Johnny. Ας δούμε λίγο όμως τον καθένα ξεχωριστά, σε αυτό το μικρό ειδικό άρθρο-αφιέρωμα του φιλόξενου site.
 
 
13413941_10210018737167988_1055820587_n 
RONNIE VAN ZANT
Ο Ronald WayneRonnieVan Zant (15-Ιανουαρίου-1948 ~ 20-Οκτωβρίου-1977) ήταν ο τραγουδιστής, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του Southern Rock συγκροτήματος των Lynyrd Skynyrd.
Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του ιδρυτή και τραγουδιστή των 38 Special, Donnie Van Zant και του τωρινού τραγουδιστή των Lynyrd Skynyrd, Johnny Van Zant. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Jacksonville της Florida και από μικρός φιλοδοξούσε να γίνει πολλά πράγματα πριν ανακαλύψει την αγάπη του για την μουσική. Ενδιαφερόταν να γίνει πυγμάχος, να παίξει επαγγελματικό baseball και να γίνει οδηγός αγώνων αυτοκινήτου.
Παντρεύτηκε την Nadine Inscoe τον Ιανουάριο του 1967, απέκτησαν μια κόρη, την Tammy, το 1968 και χώρισαν το 1969. Αργότερα το 1972, παντρεύτηκε την Judy Seymour και έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του το 1977, από αυτό τον γάμο απέκτησε άλλη μια κόρη, την Melody.
Ο Ronnie δημιούργησε τους Lynyrd Skynyrd το καλοκαίρι του 1964 με τους φίλους και συμμαθητές του από το σχολείο, Allen Collins (κιθάρα), Gary Rossington (κιθάρα), Larry Junstrom (μπάσο) και Bob Burns (τύμπανα). Τ’ όνομα Lynyrd Skynyrd αποτελεί μια παρωδία του ονόματος του γυμναστή τους, που τα αγόρια είχαν στο γυμνάσιο, Leonard Skinner ο οποίος αποδοκίμαζε τους μαθητές με μακριά μαλλιά.
Μια πρώτη διεθνής αναγνώριση του σχήματος ξεκίνησε μόλις το 1973 όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο album τους “Pronounced ‘Lĕh-’nérd ‘Skin-’nérd” το οποίο περιέχει πολλές αγαπημένες επιτυχίες, όπως τα “I Ain’t Τhe One”, “Tuesday’s Gone”, “Gimme Three Steps”, “Simple Man” καθώς και το μοναδικό τραγούδι-υπογραφή τους τον κλασσικό ύμνο “Free Bird”, το οποίο αργότερα αφιέρωσαν στον Duane Allman των Allman Brothers Band.
Το μεγαλύτερο hit single τους ήταν αναμφισβήτητα το “Sweet Home Alabama” από το albumSecond Helping” και ήρθε σαν απάντηση ας πούμε στα τραγούδια “Alabama” και “Southern Man” του Neil Young.
Το τραγούδι του Neil YoungPowderfinger” του 1979, είχε γραφτεί αρχικά για τους Lynyrd Skynyrd, έτσι ο Ronnie Van Zant σαν απάντηση απεικονίζεται στο εξώφυλλο του “Street Survivors” να φορά ένα μπλουζάκι του “Tonights The Night” (album του Neil Young).
Στις 20 του Οκτώβρη του 1977, το αεροπλάνο Convair CV-300 που μετέφερε το σχήμα κατά την διάρκεια των εμφανίσεων τους σε Greenville, South Carolina, Baton Rouge, Louisiana, συνετρίβει έξω από το Gillsburg του Mississippi. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που παρουσίασε ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους (άλλες πληροφορίες θέλουν το αεροπλάνο να μένει από καύσιμα) και δόθηκαν οι ανάλογες εντολές για να προετοιμαστούν για την επερχόμενη πτώση. Ο Ronnie Van Zant πέθανε στη συντριβή κατά την πρόσκρουση, καθώς το αεροσκάφος χτύπησε σε ένα δέντρο. Τα μέλη του συγκροτήματος Steve Gaines και Cassie Gaines, ο road manager Dean Kilpatrick, ο πιλότος Walter McCreary και ο συγκυβερνήτης William Gray, σκοτώθηκαν επίσης. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας επέζησαν, αν και όλοι είχαν τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι Lynyrd Skynyrd είχαν συναντήσει δυστυχώς ένα ξαφνικό και τραγικό τέλος.
Σύμφωνα με τους γονείς του και το πρώην μέλος της μπάντας Artimus Pyle, ο Ronnie συζητούσε συχνά τον θάνατο του. Ο Pyle θυμάται μια στιγμή όταν οι Lynyrd Skynyrd ήταν στην Ιαπωνία: «Ο Ronnie και εγώ ήμασταν στο Τόκιο και μου είπε ότι ποτέ δεν θα ζούσε τόσο όσο να φθάσει στα τριάντα και πως θα κάποια στιγμή θα έφευγε, έτσι απλά στον δρόμο, φορώντας τις μπότες του. Του είπα: Ronnie, μην μιλάς έτσι, αλλά ο άνθρωπος ήξερε το πεπρωμένο του…»
Ο πατέρας του, δήλωσε μετά το δυστύχημα: «Μου είχε πει πολλές φορές: Μπαμπά, δεν θα φτάσω ποτέ τα τριάντα. Τον ρώτησα γιατί το πιστεύει αυτό και μου απάντησε: Πατέρα, αυτό είναι το όριο μου!» Ο Ronnie έφυγε σε ηλικία 29 ετών.
Θάφτηκε στο Orange Park της Florida το 1977, αλλά μεταφέρθηκε το 2000, μετά την εισβολή βανδάλων στον τάφο του καθώς και σε αυτόν του Steve Gaines, στις 29 Ιουνίου. Η κάσα του Ronnie βρέθηκε πεταμένη στο έδαφος και η τσάντα που περιείχε τις στάχτες του Gaines ήταν σχισμένη και οι στάχτες ήταν διάσπαρτες στο γρασίδι. Τα μαυσωλεία τους στο Orange Park παραμένουν ως μνημεία, ώστε να μπορούν να τα επισκεφθούν οι οπαδοί τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Find-a-Grave, ο Van Zant ενταφιάστηκε ξανά στο Riverside Memorial Park στο Τζάκσονβιλ, κοντά στον τάφο του πατέρα και της μητέρας του. Προς τιμήν του χτίστηκε ένα πάρκο – μνημείο που χρηματοδοτήθηκε από τους οπαδούς και τις οικογένεια του συγκροτήματος. Ονομάζεται «The Ronnie Van Zant Memorial Park» και βρίσκεται στο Sandridge Road στη λίμνη Asbury της Φλόριντα, κοντά στο Jacksonville, την γενέτειρα του…
O Ronnie Van Zant “ξάπλωσε να ξεκουραστεί” φορώντας ότι τον χαρακτήριζε, το trademark του: Τις μπότες του, το χαρακτηριστικό του μαύρο καπέλο και το αγαπημένο του καλάμι ψαρέματος. Αποχαιρετίστηκε σε μια απλή δεκάλεπτη τελετή, από 150 περίπου φίλους και την οικογένεια του. Σύμφωνα με μια ηχογράφηση του David Allen Coe, με τίτλο “Another Pretty Country Song”, στην διάρκεια της τελετής ο Charlie Daniels τραγούδησε το “Amazing Grace”.
Ο υπουργός David Evans (που πρόσφατα είχε παντρέψει τον κιθαρίστα της μπάντας, Gary Rossington), στεκούμενος μπροστά στο καλυμμένο από τριαντάφυλλα φέρετρο, δήλωσε: «Ο Ronnie δεν είναι νεκρός… Ζει στον ουρανό ως πνεύμα και στην γη ως τραγούδι.

 
 
13434289_10210018737688001_1554234608_n 
DONNIE VAN ZANT
Ο Donald Newton “Donnie Van Zant (γεννημένος στις 11 Ιουνίου του 1952),
στο Jacksonville της Florida, είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των 38 Special, από την ίδρυσή τους το 1974 μέχρι και το 2013. Είναι ο μεσαίος από τα τρία αδέλφια της οικογένειας Van Zant (μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ronnie και νεότερος αδελφός του, ο Johnny).
38 Special τίτλος τα λέει όλα, σχήμα που στα πρώτα του LP ακούγεται σαν Lynyrd Skynyrd. Οι 38 Special παίζουν ένα κράμα από Rock, Boogie και AOR μέχρι Southern, αρχικά ήταν ένα από τα πολλά Southern Rock συγκροτήματα κοντά στη μουσική φλέβα των Allman Brothers και των Lynyrd Skynyrd, με συμπαγή Νότιο ήχο. Στην πραγματικότητα, το σχήμα ήταν υπό την ηγεσία του Donnie, μετά από δύο albums με καθαρά Νότιο Rock Boogie ήχο, το συγκρότημα βελτιώνει τον ήχο του, μεταξύ σε Country Blues Rock και arena Hard Rock/ AOR, αλλά με περισσότερη ζωντάνια από κάθε άλλο Νότιο συγκρότημα. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από επιτυχημένα hit singles στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η επιτυχία του σχήματος κράτησε χοντρικά κάπου μεταξύ 1974 και 1991.
Η δημοτικότητα τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν μεγάλη, με τη χορηγία του MTV, με διάφορα video-clips που ήταν κομμένα και ραμμένα για το κοινό τους. Ο Donnie, δημιούργησε τη μπάντα το 1975, με τους Jeff Carlisi, Don Barnes, ο Ken Lyons, Jack Grondin και Steve Brookins.
Από το 1998 και μέχρι το 2007 με τον μικρότερο αδελφό του Johnny, είχαν φορμάρει τους Van Zant, όπου κυκλοφόρησαν 4 albums με Southern Rock και  Country Rock ήχους, ενώ φέτος (2016) θα κυκλοφορήσει και ένα live album.
Σύμφωνα όμως με ένα δημοσίευμα τον Μάρτιο του 2013 στην επίσημη ιστοσελίδα του group, των 38 Special «Ο Donnie δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει τις εμφανίσεις του μαζί με το συγκρότημα. Σύμφωνα με αυστηρές εντολές του γιατρού του, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το εσωτερικό μέρος του αυτιού του. Έτσι ο Donnie άφησε και επίσημα τους 38 Special και συνταξιοδοτήθηκε.

 
 
13435691_10210018738048010_483288195_n
JOHNNY VAN ZANT
Ο John RoyJohnnyVan Zant (γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1959), είναι ο τρίτος αδελφός της γνωστής οικογένειας των Van Zant, στο χώρο του South, έχει κυκλοφορήσει μόνο αξιοπρεπή και ωραία Southern/ AOR Rock albums. Ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές του South, αξίζει να βρείτε όλα του τα album, αλλά και τα τελευταία που κυκλοφόρησε με τον αδελφό του Donnie σαν Van Zant.
Ο Johnny μεγάλωσε στη σκιά των μεγαλύτερων αδελφών του, ο οποίος όμως κυκλοφόρησε στη δεκαετία του '80 μερικούς αξιόλογους δίσκους . Ο θάνατος του Ronnie και άλλων βασικών μελών του line-up των Lynyrd Skynyrd σε αεροπορικό δυστύχημα στις 20 Οκτώβρη 1977, τελικά θα δώσει στο  Johnny τη θέση, του να είναι ο δικαιούχος τραγουδιστής των Skynyrd από 1987 και μετά.
Ο Johnny άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των 15, αρχική κλίση του ήταν να είναι
drummer, αλλά τελικά επέλεξε το τραγούδι σαν το επάγγελμα του, ο αδελφός του Ronnie συνήθιζε να λέει ότι ο Johnny είχε την καλύτερη φωνή στην οικογένεια. Πρώτο σχήμα του ήταν οι Austin Band Nickels, με τους Robbie Guy στην κιθάρα και τον Ribbue Morris στα drums, έπαιξαν στα τοπικά bar του Jacksonville, με τον Ronnie να είναι ο μέντορας για το συγκρότημα. Μετά το θάνατο του Ronnie το 1977, ο άλλος αδελφός της οικογενείας Donnie βοήθησε και συμβούλεψε τη μπάντα. Το πρώτο τους album κυκλοφορεί το 1980, κάτω από το όνομα Johnny Van Zant Band, ήταν το “No More Dirty Deals” με το συγκρότημα να αποτελείται και από τους Eric Lundgren στην κιθάρα και τον Ronnie Clausman στο μπάσο, με ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του Ronnie, το “Standing In The Darkness”.
Το πρώτο album έδειχνε καθαρά κάποιες Νότιες επιρροές, αλλά στον επόμενο δίσκο, όπου συμμετείχαν σαν guest οι Steve Perry και Jonathan Cain (Journey), και στον τρίτο δίσκο έκαναν σαν βήμα προς το AOR. Γνώρισαν μια σχετική επιτυχία και περιόδευαν με τους Molly Hatchet και τους Outlaws. Όταν το συγκρότημα άλλαξε εταιρία και πήγε στη Geffen το όνομα μίκρυνε και έγινε Van Zant, πήραν μια πιο μελωδική κατεύθυνση, κάτι μεταξύ Cobra και Survivor, χωρίς όμως να τους λείπουν οι Νότιες πινελιές. Ο ήχος του ομώνυμου δίσκου που κυκλοφόρησε το 1985, φανέρωνε κάποια ιδιαίτερη μουσική φυσιογνωμία και ήταν πολύ καλό με τέλεια φωνητικά, καλή κιθάρα με καλή δυνατή και γεμάτη παραγωγή.
Η καριέρα του είχε κάποια αίγλη στη δεκαετία του '80, αλλά όταν είδε ότι το Southern Rock είχε πτώση, αντί να αλλάξει τον ήχο του, άφησε την μουσική και πέρασε τα επόμενα χρόνια σαν οδηγός φορτηγού.
Επανήλθε στη μουσική βιομηχανία το 1988 όπου ήταν ο
lead τραγουδιστής στην περιοδεία φόρο τιμής των Lynyrd Skynyrd, πιστός στα χνάρια του αδελφού του. Μπήκε ως τραγουδιστής για μια περιοδεία και στη συνέχεια έγινε μόνιμο μέλος. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κριτικοί θεωρούν τις τωρινές περιοδείες των Lynyrd Skynyrd, ότι αποτελούν μουσικά τάφο και ληστεία στη μνήμη του Ronnie. Τελικά για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ένας υπέροχος τραγουδιστής και το σχήμα αθωώθηκε στη συνείδηση των οπαδών αφού τιμούν με το παραπάνω τη μνήμη των αδικοχαμένων μελών τους. Εκτός αυτών ο Johnny ηχογράφησε άλλο ένα εξαιρετικό προσωπικό δίσκο το 1990 το “Brickyard Road”, ενώ τα τελευταία χρόνια διατήρησε ένα πιο Country/ Southern Rock σχήμα με τον αδελφό του, τους Van Zant έχοντας καταγράψει 4 μοναδικούς δίσκους, ενώ φέτος (2016) θα κυκλοφορήσει και ένα live album τους, από το ένα και μοναδικό live που έκαναν μαζί τα δύο αδέλφια το 2006.
 
 


 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
 
RONNIE VAN ZANT
LYNYRD SKYNYRD
Pronounced 'leh-'nerd 'skin-'nerd [1973]
Second Helping [1974]
Nuthin’ Fancy [1975]
Gimme Back My Bullets [1976]
One More From The Road [1976]
Street Survivors [1977]
Skynyrd’s First And Last [1978]
Lynyrd Skynyrd (Box-Set) [1991]

DONNIE VAN ZANT
38 SPECIAL
38 Special [1977]
Special Delivery [1978]
Rockin' Into The Night [1980]
Wild-Eyed Southern Boys [1981]
Special Forces [1982]
Tour De Force [1984]
Wild Eyed And Live [1984]
Strength In Numbers [1986]
Flash-Back The Best Of… [1987]
Rock & Roll Strategy [1988]
Bone Against Steel [1991]
Resolution [1997]
Live At Sturgis [1999]
A Wild-Eyed Christmas Night [2001]
Drivetrain [2004]
Live, Nassau Coliseum NYC (29-1-1985) [2010]
Live From Texas [2011] 
 
JOHNNY VAN ZANT
JHONNY VAN ZANT BAND
No More Dirty Deals [1980]
Round Two [1981]
The Last Of The Wild Ones [1982]
Van Zant [1985]
Brickyard Road [1990]
King Biscuit Flower Hours Present Johnny Van Zant [1997]
 
LYNYRD SKYNYRD
Southern Grace By The God [1988]
1991 [1991]
The Last Rebel [1993]
Endangered Species [1994]
Southern Knights [1996]
Twenty [1997]
Edge Of Forever [1998]
Lyve From Steel Town [1998]
Christmas Time Again [2000]
Vicious Cycle [2003]
The Vicious Cycle Tour [2004]
God & Guns [2009]
Live From Freedom Hall [2010]
Last Of A Dyin’ Breed [2012]
One More For The Fans [2015]
Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin’nérd & Second Helping, Live [2015]
 
VAN ZANT
Brother To Brother [1998]
Van Zant II [2001]
Get Right With The Man [2005]
My Kind Of Country [2007]
Red White & Blue (Live) [2016]
 
 
 
  Ηλίας Κωστόπουλος. 
 http://www.southernrock.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις