Panx Romana

Στα τέλη του '70 στην Ευρώπη και στις αρχές του '80 στην Ελλάδα, το πάνκ είχε έρθει να ταράξει το μουσικό κατεστημένο της εποχής και τα κορεσμένα συγκροτήματα-μεγαθήρια εκείνης της περιόδου που είχαν την αμέριστη υποστήριξη των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιριών.
Η μουσική έφυγε από τα στάδια και τους αχανείς χώρους συναυλιών και γύρισε στα μικρά club και pub.
Στις αρχές του '82, γνωρίστηκε ο  Φραγκίσκος (Φρανκ) Νίνος, (τραγουδούσε τότε στους Stress) με τον Χούλιο Aθανασάκο (έπαιζε μπάσο σε ένα ska/reggae συγκρότημα) και ξεκίνησαν το γκρουπ για να παίξουν την αγαπημένη τους μουσική και κάποια στιγμή συνάντησαν τον Γιάννη (Woody) Βασιλειάδη έξω από το Mad club (στην Πλάκα τότε) και στο πρόσωπό του βρήκαν τον απόλυτο punk-chord κιθαρίστα και ξεκίνησαν τις  πρόβες με εναλλαγές στους drummer.



Άρχισαν  τα live σε σχολεία, TEI και διάφορα club όπως Σοφίτα, Κύτταρο, Rodeo και συμμετείχαν σε πολλά punk-festival σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με Stress, Ex-Humans και άλλα θρυλικά ονόματα της σκηνής.
Το 1984 ηχογραφήθηκαν τα ιστορικά πλέον τραγούδια  “Ελληνες” και  “Αθήνα”, συμμετέχοντας στην ιστορική πανκ συλλογή “ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ” και  έγιναν  ακόμα πιο γνωστοί στο punk κοινό της Ελλάδας.
Το 1985 έρχεται στο group ο Δημήτρης Δημητράκας, πρώην drummer των TVC  Schmetterling, Συμμορία και το σχήμα παίρνει πια, μια σταθερή μορφή.
Το 1987 κυκλοφόρησαν τον πρώτο δίσκο τους, "Παιδιά στα Όπλα" στην ανεξάρτητη εταιρία Wipe Out Records, αφιερωμένο στον αδερφό του Νίνου που είχε πεθάνει σε ατύχημα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Επιθετικοί ελληνικοί στίχοι, αντιμιλιταριστικά και αντιεθνικιστικά μηνύματα, αντίθεση στα ναρκωτικά, κοφτά ριφς και αρκετά στοιχεία από σκα χαρακτηρίζουν το ύφος  τους.
 Ο δεύτερος τους δίσκος, "Αντάρτες Πόλεων",  κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα από την ίδια εταιρία και περιέχει ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια τους, το “Διακοπές στα χακί”, με στίχους που αναφέρονται στη στρατιωτική θητεία.
Σαν ένθετο περιείχε το πρώτο τεύχος του φανζίν  "Κίτρινος Τύπος" που εξέδιδε το συγκρότημα με θεματολογία σχετική με τις ανησυχίες του. Το 1993, θα κυκλοφορήσει ο τρίτος δίσκος τους, "Σπάσε τη γραμμή" που περιέχει και το δεύτερο και τελευταίο τεύχος του “Κίτρινου Τύπου” που διανεμήθηκε σε έντυπη μορφή μαζί με δίσκο μιας και το φανζίν  συνεχίζει την πορεία του στο ίντερνετ

Τον Μάιο του 1993 ο Αθανασάκος φεύγει από το γκρουπ και την θέση του στο μπάσο παίρνει ο Λευτέρης  Kαγκελίδης από τους Mystery .
Το 1994 κυκλοφορεί το bootleg τους με τίτλο Nazis Raus Live που αποτελεί ηχογράφηση της συναυλίας τους με τους Ramones στο Ρόδον το Μάιο του 1993. Με τον Καγκελίδη στο μπάσο ηχογράφησαν το καλοκαίρι του 1995, τέσσερα τραγούδια για το διπλό single "Διαγωγή Κοσμία" που κυκλοφόρησε το 1996.
Στη συνέχεια αποχωρεί και ο Καγκελίδης και ο  Βασιλειάδης  εκτελεί χρέη μπασίστα όπου ηχογράφησαν το 1997 το "Κράτος Κλειστόν" το οποίο κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα με ένα πολύ καυστικό και συνάμα προφητικό εξώφυλλο και με πιο heavy ήχο.
Ο τίτλος φέρεται να ήταν εμπνευσμένος από το σύνθημα των  τότε φοιτητικών διαδηλώσεων στη Γαλλία. Το CD περιείχε και οπτικοακουστικό υλικό. Στο συγκρότημα επέστρεψε το 1999, ο Αθανασάκος για μια σειρά συναυλιών για την υποστήριξη του δίσκου.



 

Από τότε σταμάτησαν τις ζωντανές εμφανίσεις και ασχολήθηκε ο καθένας, με προσωπικά σχήματα και project, πειραματιζόμενοι πάνω σε άλλα είδη μουσικής, ή κάνοντας παραγωγές, βοηθώντας νέα συγκροτήματα.
Τον Φεβρουάριο του 2007 τα αυθεντικά τέσσερα μέλη, ένωσαν πάλι τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν τις πρόβες και  συμμετείχαν σε συναυλίες ενάντια στα ναρκωτικά.
Τον Φεβρουάριο 2008 άρχισαν μία σειρά εμφανίσεων, (Stage-two festival 2008-Αίγιο-no budget festival 2008) ετοιμάζοντας παράλληλα νέα τραγούδια.

Τελευταία και πιο πρόσφατη δισκογραφική τους κυκλοφορία είναι το εξαιρετικό άλμπουμ "Pax Americana" (2016) με το οποίο για άλλη μια φορά παραδίδουν σεμινάρια αυθεντικού και ανόθευτου punk-rock με αρκετές ρέγκε αναφορές.
Το νέο άλμπουμ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο  κυκλοφορεί σε ανεξάρτητη παραγωγή και συμμετέχει ο Judah Bunnington, ο Τζαμαϊκανός πολυτάλαντος μουσικός.



Συνοπτικά οι θρυλικοί πλέον Panx Romana από το 1986 έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκους με την ανεξάρτητη Wipe Out και άλλο έναν σε δική τους έκδοση και έχουν συμμετάσχει σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα – Ιταλία - Βέλγιο, δίνοντας παράλληλα αμέτρητα live σε όλη την Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται πάντα από την ένταση και τον πάνκ θυμό που δεν λέει να ξεθυμάνει.
Tραγούδια όπως "Διακοπές στο χακί", "Έλληνες", "Ράδιο Κατάληψη", "Συναγερμός", "Παιδιά στα Όπλα", "Το Γράμμα", "Birdy" και "Rock 'n' Roll Βοήθειες" έχουν γράψει την δική τους μοναδική ιστορία στην Ελληνόφωνη πανκ-ροκ σκηνή.
Τα μηνύματα των PANX ROMANA είναι πάντα ξεκάθαρα και άμεσα.
Αγάπη και Σεβασμός για τον συνάνθρωπό μας.

 


Δίσκοι

    Παιδιά στα όπλα (1987)
    Αντάρτες Πόλεων (1989)
    Σπάσε τη γραμμή (1993)
    Διαγωγή Κοσμία (1996)
    Κράτος Κλειστόν (1999) 

    Pax Americana (2016)

Συμμετοχές σε συλλογές

    Διατάραξη Κοινής Ησυχίας (1984)
    12 Raw Greek Groups (1988)
    Fragmenta... (1990)
    Double Shot (1991)
    The Opticoacoustic Bomb! (1991)
    Faces vol.1 (1992)
    Το Μαγικό Βοτάνι (1994)
    Underground '97 (1997)
    Underground '98 (1998)
    Φάκελος Rock (1999)
    Φάκελος Rock 2 (2000)
    40 Χρόνια Ροκ - 52 Μεγάλες Επιτυχίες (2002)


ΠΗΓΕΣ:

http://www.panx.gr

http://www.jumpingfish.gr/PanxRomana
https://www.f...com/PanxRomana
 http://dimitrisdimitrakas.gr/bands/panxromana
http://el.wikipedia.org/wiki/Panx_Romana
 

Επιμέλεια Νίκος Καπίρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις