Οι πιο πρόσφατες ταξιδιωτικές απάτες και πώς να τις αποφύγετε

Διαφόρων ειδών απάτες, μπορεί να χαλάσουν τη διάθεσή σας, ακόμη και τις διακοπές σας. Υπάρχουν όμως τρόποι να τις αποφύγετε και αν φανείτε προνοητικοί, μπορείτε να βρεθείτε ένα βήμα μπροστά από τους απατεώνες. 

 

Σας έχει τύχει ποτέ να φτάσετε σε κάποιο ξενοδοχείο και να ανακαλύψετε ότι το δωμάτιο με θέα στη θάλασσα που… ονειρευτήκατε ψάχνοντας στο διαδίκτυο, «κοιτάει» τελικά στην πόλη; Έχετε ελέγξει το λογαριασμό ενός εστιατορίου για να διαπιστώσετε ότι περιλαμβάνει πράγματα που δεν έχετε παραγγείλει; Τέτοιες απάτες μπορεί να χαλάσουν τη διάθεσή σας, ακόμη και τις διακοπές σας, αλλά υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγετε.
Είναι εύκολο να γίνετε πολύ καχύποπτοι με τον καθένα όταν είστε σε διακοπές, αλλά αν είστε προνοητικοί μπορείτε να βρεθείτε ένα βήμα μπροστά από τους απατεώνες. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές από το Lonely Planet, για να αποφύγετε τις παγίδες που ενδεχομένως να συναντήσετε.
Επιπλέον στοιχεία στο λογαριασμό
Αφού τελειώσουμε ένα γεύμα και ζητάμε τον λογαριασμό, συχνά ξεχνάμε να ελέγξουμε αν αυτός αντιστοιχεί με ό,τι πραγματικά παραγγείλαμε. Άλλο ένα τέχνασμα που συνηθίζεται, είναι να αυξάνουν παράλογα οι τιμές στο λογαριασμό, οπότε ελέγξτε αν ό,τι παραγγείλατε ξεχωριστά, ταιριάζει με τις τιμές στο μενού από το οποίο επιλέξατε. Επίσης, ελέγξτε ότι δεν έχουν προστεθεί επιπλέον αντικείμενα, όπως το μπουκάλι νερού στο τραπέζι που δεν παραγγείλατε ή δεν ανοίξατε.
Μη μείνετε σε ένα διαμέρισμα… φάντασμα

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να ζήσετε σαν… ντόπιος. Αν όμως δεν κάνετε κράτηση μέσω ενός έγκριτου πρακτορείου, το διαμέρισμα που σας είχαν υποσχεθεί μπορεί να μην υπάρχει στην πραγματικότητα.
Οι απατεώνες συγκεντρώνουν συχνά διαφημίσεις από ψεύτικα διαμερίσματα με εξαιρετικές τιμές από φωτογραφίες και περιγραφές νόμιμων ιστοσελίδων. Για αυτό είναι απαραίτητη η απευθείας αναζήτηση στο Ίντερνετ, για να δείτε αν το διαμέρισμα είναι καταχωρημένο σε μια εξουσιοδοτημένη εταιρεία ενοικίασης διαμερισμάτων και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε μαζί τους για να διασταυρώσετε τη διαθεσιμότητα. Το σημαντικότερο πάντως είναι να μη στείλετε ποτέ χρήματα σε έναν λογαριασμό που είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Προσέχετε την πιστωτική σας κάρτα ή πληρώνετε με μετρητά
Η πιστωτική είναι εύκολη λεία για τους απατεώνες. Για αυτό το λόγο ποτέ μην αφήνετε ένα σερβιτόρο, καταστηματάρχη ή μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου να την παίρνει μακριά από τα μάτια σας, ούτε κάτω από τον πάγκο, αφού μπορούν εύκολα να αντιγραφούν τα στοιχεία σας. Σε χώρους με υψηλό κίνδυνο απάτης πιστωτικών καρτών, (όπως οι υπαίθριες αγορές) πληρώστε με μετρητά.
Πόσο ασφαλή είναι τα ντουλάπια;

Βεβαιωθείτε ότι οι θυρίδες αποσκευών είναι πραγματικά κλειδωμένες. Κάποιες φαίνονται κλειδωμένες, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρως προσβάσιμες από τους επιτηδείους. Αν λοιπόν δε θέλετε να επιστρέψετε για να δείτε πως οι αποσκευές σας έχουν κάνει φτερά, κάντε τον απαραίτητο έλεγχο.
Καταγράψτε τις λεπτομέρειες του δωματίου σας στο ξενοδοχείο
Κάποια ξενοδοχεία ισχυρίζονται ότι εσείς ακούσατε λάθος την τιμή που αναφέρθηκε στο τηλέφωνο ή ότι δεν έχουν αναφέρει πουθενά για τη θέα στη θάλασσα και για τόσα άλλα πράγματα. Καταγράψτε τις τιμές και τα χαρακτηριστικά του δωματίου που κλείνετε γραπτώς και επιμείνετε στην απόδειξη άμεσα για να αποφύγετε να σας ζητηθεί να πληρώσετε ξανά. Επίσης ποτέ μην αφήσετε τα ξενοδοχεία να κρατούν το διαβατήριό σας για να πάρουν τα στοιχεία σας αργότερα. Περιμένετε στη ρεσεψιόν.
Μην αφήσετε κανέναν να πάρει τις αποσκευές σας

Όσο υπερφορτωμένοι και αν είστε, μην αφήνετε κανέναν να μεταφέρει τις αποσκευές σας σε σταθμό τρένου ή λεωφορείου, ακόμη και αν φορά κάποιο επίσημο σήμα. Στην καλύτερη περίπτωση θα περιμένουν πληρωμή και στη χειρότερη θα εξαφανιστούν μαζί με αυτές.
Επιλέξτε αξιόπιστους οδηγούς ταξί
Οι ανέντιμοι ταξιτζήδες σε όλο τον κόσμο, «φουσκώνουν» τις τιμές και κάνουν τις διαδρομές μεγαλύτερες. Κάντε έρευνα εκ των προτέρων ώστε να γνωρίζετε πόσο κοστίζει μια συγκεκριμένη διαδρομή στο τοπικό νόμισμα και στην ιδανική περίπτωση έχετε τον δικό σας χάρτη ώστε να γνωρίζετε ότι πηγαίνετε κατευθείαν στον προορισμό σας. Μην αφήνετε τους οδηγούς να φορτώνουν τις αποσκευές σας μέχρι να συμφωνήσετε στην τιμή.
Προσοχή στους δημιουργικούς πορτοφολάδες

Οι πορτοφολάδες βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να σας αποσπάσουν την προσοχή για όσο χρειαστεί, ώστε να κλέψουν το πορτοφόλι σας, διαδικασία που διαρκεί δευτερόλεπτα για τους… επαγγελματίες.
Μια τρέχουσα τακτική θέλει τους απατεώνες να προσποιούνται ότι βρήκαν ένα χρυσό δαχτυλίδι στο έδαφος και είτε το πωλούν σε εξωφρενική τιμή είτε βρίσκουν τον ιδιοκτήτη του και ζητούν αμοιβή. Αγνοήστε τους.
Οι πορτοφολάδες είναι επίσης συντονισμένοι σε ανακοινώσεις που συμβουλεύουν τον κόσμο να προσέξουν για πορτοφολάδες, ώστε όταν ενστικτωδώς ελέγξουν τα υπάρχοντά τους να ξέρουν ακριβώς πού να «χτυπήσουν».
Είναι το εισιτήριό σας πραγματικό;
Με την τεχνολογία αιχμής στα χέρια απατεώνων, τα πλαστά εισιτήρια, μοιάζουν εντυπωσιακά ρεαλιστικά και μια… στρατιά από τέτοια άτομα μπορεί να προσπαθήσει να σας τα πουλήσει. Αγοράστε μόνο από τους επίσημους προμηθευτές για να εξασφαλίσετε ότι θα σας επιτραπεί η είσοδος, δε θα σας επιβληθεί πρόστιμο ή ότι δεν θα συλληφθείτε.
Λείπουν οι μονάδες που βάλατε στο κινητό σας
Μια συνηθισμένη απάτη καταστημάτων με ηλεκτρονικά είδη, είναι να σας πουλήσουν μονάδες για το κινητό σας τηλέφωνο, διαβεβαιώνοντάς σας ότι θα λάβετε αργότερα ένα μήνυμα που επιβεβαιώνει την αγορά. Το μήνυμα δεν έρχεται ποτέ και ακόμη και αν επιστρέψετε με την απόδειξη θα ισχυριστούν ότι διαγράψατε το μήνυμα και χρησιμοποιήσατε τις μονάδες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιλέγετε αξιόπιστους προμηθευτές.
http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις