Καρκίνος του προστάτη: συμπτώματα, στάδια, παράγοντες και μύθοι

Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται στον προστάτη του άνδρα, τον αδένα δηλαδή σε μέγεθος καρυδιού, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και παράγει ορισμένα υγρά του σπέρματος, που βοηθούν στη μεταφορά και τη διατροφή του σπέρματος, άρα και στη διαδικασία της σύλληψης.


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος και συχνά αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη. Ωστόσο, ορισμένα είδη καρκίνου του προστάτη είναι πιο επιθετικά και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, εάν δεν λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.
Με αφορμή την 15η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, ας δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο αυτή.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;
Στα αρχικά στάδια, οι άνδρες ενδεχομένως να υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Αργότερα, ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα
• Δυσκολία στην έναρξη ή τη διακοπή της ούρησης
• Αδύνατη ή διακεκομμένη ροή των ούρων
• Πόνος, αίσθημα καύσης κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση
• Αίμα στα ούρα ή το σπέρμα
Στην περίπτωση του προχωρημένου καρκίνος βέβαια, μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη, τους γοφούς ή τους μηρούς.

Ποια είναι η διαφορά του διευρυμένου προστάτη και του καρκίνου του προστάτη;
Ο προστάτης μπορεί να μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει ο άνδρας και ορισμένες φορές ενδεχομένως να πιέζει την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου του προστάτη. Αυτό ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
Δεν πρόκειται για καρκινική κατάσταση και μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν τα συμπτώματα γίνουν ενοχλητικά. Ένα ακόμη πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του ουροποιητικού είναι η προστατίτιδα. Δηλαδή, η φλεγμονή ή λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρετό και σε πολλές περιπτώσεις χρήζει φαρμακευτικής αγωγής.
Ποιοί είναι οι μη ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου;
Όσο γερνάει ένας άνδρας, τόσο αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών. Μετά τα 70 μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνδρες έχουν κάποια μορφή καρκίνου του προστάτη.
Ένας άλλος παράγοντας είναι το οικογενειακό ιστορικό, που αυξάνει τον κίνδυνο. Μάλιστα εάν ο πατέρας ή ο αδελφός σας παρουσίασε καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τις μελέτες διατρέχετε διπλάσιο κίνδυνο. Αυξημένες πιθανότητες έχουν επίσης οι Αφρο-Αμερικανοί.

Ποιοί είναι οι ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου;
Οι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε είναι αρχικά η διατροφή, η οποία φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Αν και οι αιτίες είναι ακόμη ασαφείς, φαίνεται πως υπάρχει μία σύνδεση του καρκίνου του προστάτη με τον ανδρικό πληθυσμό, που κατοικεί σε χώρες όπου το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Μάλιστα, τα διαιτητικά λιπαρά, ιδιαίτερα το ζωικό λίπος από το κόκκινο κρέας, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα των ανδρογόνων. Και αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Σημαντικό ρόλο σε διατροφικό επίπεδο, μπορεί να παίξει και μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά.
Μύθοι για τον καρκίνο του προστάτη
Πολλοί είναι οι μύθοι γύρω από τον καρκίνο του προστάτη, που πρέπει καταρριφθούν και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Για παράδειγμα το πάρα πολύ σεξ, η αγγειεκτομή, ο αυνανισμός και ο διευρυμένος προστάτης ούτε προκαλούν, ούτε αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.
Επιπλέον, οι ερευνητές μελετούν ακόμη κατά πόσο η χρήση αλκοόλ, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και η προστατίτιδα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του προστάτη;
Τα στάδια στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη χρησιμοποιούνται για να περιγράψει ο γιατρός πόσο ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί (μετάσταση ) και να προσδιορίσει ανάλογα την καταλληλότερη θεραπεία.
• Στάδιο Ι: Ο καρκίνος είναι μικρός και ακόμη εντός του προστάτη.
• Στάδιο ΙΙ: Ο καρκίνος είναι σε πιο προηγμένη μορφή, αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται στον προστάτη.
• Στάδιο ΙΙΙ: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο εξωτερικό μέρος του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων.
• Στάδιο IV: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, σε παρακείμενα όργανα ή σε ιστούς, όπως της ουροδόχου κύστης ή του ορθού ή σε απομακρυσμένα όργανα, όπως τα οστά ή οι πνεύμονες.
Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του προστάτη;
Τα καλά νέα για τον καρκίνο του προστάτη είναι ότι συνήθως αναπτύσσεται αργά και 9 στις 10 περιπτώσεις ανδρών βρίσκονται στα πρώιμα στάδια. Συνολικά, ένα 5ετές ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 100% των περιπτώσεων, που η νόσος περιορίζεται στον προστάτη ή τους κοντινούς ιστούς, αν και πολλοί άνδρες ζουν πολύ περισσότερο.
Όταν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 31 % αν και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία είναι πολύ καλύτερα για τους άνδρες, καθώς η επιστήμη ανακαλύπτει συνεχώς νέες αποτελεσματικές θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη.

Ο ρόλος της διατροφής
Ο ρόλος της σωστής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη. Και για τον λόγο αυτό οι γιατροί προτείνουν να καταναλώνετε τα ακόλουθα προϊόντα, για να ενισχύσετε την υγεία σας:
• Πέντε ή περισσότερα φρούτα και λαχανικά την ημέρα
• Δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για λευκό αλεύρι ή άσπρο ρύζι
• Περιορίστε τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα
• Περιορίστε ή εξαλείψτε το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, αλλαντικά, μπέικον κλπ)
• Περιορίστε το αλκοόλ σε 1-2 ποτά την ημέρα (αν πίνετε).
Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ μπορεί να έχουν κάποια δράση κατά του καρκίνου του προστάτη, επομένως τροφές όπως είναι το σπανάκι, ο χυμός πορτοκαλιού, οι φακές κ.λπ μπορεί να φανούν ιδιαίτερα ωφέλιμες. Τέλος, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες, ενδεχομένως να έχει ευεργετική δράση στην καταπολέμηση του κινδύνου για ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις