Πώς να «επιβιώσετε» στο πασχαλινό τραπέζι

Είναι εφικτό να περάσουμε το Πάσχα χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία και τη σιλουέτα μας, απολαμβάνοντας όμως τους διατροφικούς πειρασμούς του γιορτινού τραπεζιού; Κι όμως, ναι!


Αυγά -σοκολατένια και πραγματικά- τσουρέκι, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, κουλούρια, λιχουδιές και φυσικά το λαχταριστό ψητό αρνί που πρωταγωνιστεί στο πασχαλινό τραπέζι, φαίνεται πως δεν αποτελούν και τους καλύτερους «συμμάχους» για την υγεία και τη σιλουέτα μας. Αρκούν λίγες ημέρες διατροφικής… κραιπάλης, για να τινάξετε στον αέρα κάθε προσπάθεια που κάνετε τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να βγείτε στις παραλίες με… αξιοπρέπεια και να μπορέσετε να τηρήσετε το πρόγραμμα που έχετε βάλει.
Είναι όμως εφικτό να περάσουμε το Πάσχα χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία και τη σιλουέτα μας, απολαμβάνοντας όμως τους διατροφικούς του πειρασμούς; Φυσικά και ναι, με τον κατάλληλο πάντα προγραμματισμό…
Γενικοί κανόνες...
Παρακάντε το μόνο την ημέρα του Πάσχα
Την πασχαλινή περίοδο, περιβαλλόμαστε από διατροφικούς πειρασμούς για αρκετές ημέρες και ιδιαίτερα μετά την Ανάσταση και τη νηστεία. Αν είστε λοιπόν κι εσείς από εκείνους που νηστεύουν και νιώθετε πως θέλετε να φάτε… τα πάντα, κάντε το, αλλά για μια μόνο μέρα (αν δεν θέλετε να αγχώνεστε μετά για το πώς θα βγείτε στην παραλία και πόσο έχει φτάσει η χοληστερίνη σας).
Μην κάνετε και μη δέχεστε δώρα φαγητού

Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να μην σας κάνουν δώρα που έχουν να κάνουν με το φαγητό (βλ. κουλουράκια, αυγά, σοκολατένια κουνέλια κ.λπ.). Αν έχετε ήδη κάποια δικά σας και σας φέρνουν κι άλλα, τότε η πασχαλινή… κραιπάλη θα συνεχίζεται για πολλές ημέρες και μετά θα πρέπει να κάνετε… υπερωρίες στο γυμναστήριο.
Προσοχή στις μερίδες και τις ποσότητες
Αν είστε υγιείς και έχετε μέτρο, μπορείτε να απολαμβάνετε κάθε λιχουδιά του πασχαλινού τραπεζιού, αρκεί να μην το παρακάνετε. Όταν η μακρά περίοδος νηστείας (που συνεπάγεται πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης), ακολουθείται από μία περίοδο υπερκατανάλωσης δύσπεπτων τροφών, πλούσιων σε κορεσμένα λίπη, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει. Μετά τις γιορτινές μέρες λοιπόν, απαλλαγείτε από τις λιχουδιές που έχουν απομείνει και αποτοξινωθείτε με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
...και ειδικότερα
Αρνί και άλλα κρέατα
Αν και είναι λαχταριστό, έχει υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους και χοληστερίνης. Αν έχετε επιλογή, προτιμήστε το κατσίκι, που είναι λιγότερο λιπαρό και καταναλώστε όσο λιγότερο κρέας μπορείτε, αφαιρώντας την πέτσα. Άτομα με υψηλή χοληστερόλη, συστήνεται να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κρέας του αρνιού ή τουλάχιστον να το περιορίσουν μόνο στην ημέρα του Πάσχα.
Τα εντόσθια και το συκώτι, είναι ένα ακόμη δημοφιλές πιάτο στο πασχαλινό τραπέζι. Είτε ως κοκορέτσι, είτε στη μαγειρίτσα, αποτελούν ένα γευστικότατο έδεσμα που όμως είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Επίσης, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε πουρίνες, συστήνεται να αποφεύγονται από άτομα με υψηλό ουρικό οξύ.

Πάντως, αρνί και κατσίκι, είναι πηγές πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.
Σοκολάτα
Επειδή τα σοκολατένια αυγά δεν αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά μόνο για τους μικρούς, καλό είναι να έχουμε στο νου μας μερικά σημαντικά, αν δε θέλουμε να βλάψουμε την υγεία και τη σιλουέτα μας. Προτείνεται λοιπόν, αντί να αγοράζετε μεγάλες ποσότητες αυγά φθηνής σοκολάτας, να προτιμάτε μικρότερα αυγά, από καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα. Όσο περισσότερο βούτυρο κακάο έχει η σοκολάτα (πρόσφατες έρευνες έχουνε δείξει τη συσχέτιση του κακάο με την καρδιαγγειακή υγεία καθώς μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων), τόσο καλύτερη είναι. Μπορεί να είναι πιο ακριβή, αλλά έχει καλύτερο θρεπτικό προφίλ και περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Αυγά
Φάτε τα πασχαλινά κόκκινα αυγά στο πρωινό σας. Σε μια μελέτη από το Κέντρο Rochester για την παχυσαρκία στις ΗΠΑ, 30 υπέρβαρες γυναίκες έτρωγαν, είτε δύο αυγά ή ένα κουλούρι για πρωινό, τα οποία περιέχουν την ίδια ποσότητα σε θερμίδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν φάει αυγά, ένιωθαν λιγότερο πεινασμένες και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες από εκείνες που έτρωγαν κουλούρι, για τις επόμενες 36 ώρες.

Τα αυγά αποτελούν μία καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη καλό θα είναι να τα τρώτε με μέτρο, αν πάσχετε από υπερχοληστερολαιμία.
Αλκοόλ
Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας και την αύξηση του σωματικού σας βάρους, οι γιατροί συστήνουν να περιορίσετε το αλκοόλ στο ελάχιστο (στις κοινωνικές εκδηλώσεις) την περίοδο του Πάσχα. Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, γι’ αυτό προσπαθήστε να πίνετε με μέτρο. Επίσης, καλό είναι να έχετε φάει κάτι υγιεινό πριν πιείτε, ώστε να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στα άτομα με υπέρταση και με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.

 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις