Η Αθήνα μέσα από 13 αγαπημένα τραγούδια

Η Αθήνα του Νίκου Γκάτσου σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι -και με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη- μπορεί να μην υπάρχει πια, μιας και ελάχιστα θυμίζει το «μικρό γαλάζιο κρίνο». Όταν όμως, ακούς τη «Νυχτερινή εκπομπή» από την Αφροδίτη Μάνου, το φανάρι της Πανόρμου, η Κηφισίας και το ξαφνικό φλας της τελευταίας στιγμής, σου θυμίζουν όλο και περισσότερο την Αθήνα του σήμερα…


Η Αθήνα, ακόμα και όταν είναι σε κακή διάθεση, ακόμα και στα χειρότερά της, μπορεί να εμπνεύσει.  Συγκεντρώσαμε 13 τέτοιες περιπτώσεις. Και σίγουρα, δεν είναι μονάχα αυτές και δεν παρουσιάζουν όλες το άσχημο πρόσωπο μιας γκρίζας μεγαλούπολης. Η Αθήνα έχει τόσα πρόσωπα, όσα τα μάτια που τη βλέπουν.
Από τους τραγουδοποιούς που έχουν αποτυπώσει περισσότερο στη μουσική τους, τις γωνιές της Αθήνας, τα νυχτερινά στέκια και τις εμπειρίες της πόλης, είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Φοίβος Δεληβοριάς -για πολλούς μάλιστα, ο δεύτερος είναι ο διάδοχος του πρώτου. Η «Έλσα» αναγκάζει τον πρώτο να παίρνει σβάρνα τα φαρμακεία σε αυτή την αρρωστημένη πολιτεία και ο δεύτερος φαντάζεται σαλιγκάρια στη Σταδίου και τριφύλλια στη Σίνα, όταν «Αυτή» περνάει.
Το κορίτσι (γιατί πάλι κορίτσι φταίει) που ψάχνει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη λεωφόρο και τη Βικτώρια, «δε ραγίζει τα μπετά» όπως η γόησσα του Βαγγέλη Γερμανού και για κάθε πρόβλημα και κάθε μάταιη αναζήτηση για το Λουκιανό Κηλαηδόνη, η λύση είναι μια βόλτα στη Βουλιαγμένη. Και όλα αυτά, όσο ο Γιώργης Χριστοδούλου περιμένει στο ραντεβού «μεσάνυχτα, Ακαδημίας στο φανάρι» και ο Μανώλης Φάμελλος ονειρεύεται στον κήπο του τον Λυκαβηττό.

Μια πιο ρεαλιστική Αθήνα και με λιγότερο ρομαντική ματιά, βλέπουν οι Goin’ Through μέσα από το ομώνυμο τραγούδι τους, ενώ ο Nick Cave, στο νέο του δίσκο, συνδέει λυρικά τη σημερινή Αθήνα με τις μυθολογικές αστραπές του Δία. Οι πρώτοι το 2004 και ο δεύτερος το 2013, οι πρώτοι μέσα από τη hip-hop ματιά τους κι ο δεύτερος μέσα από την απόσταση του ίδιου και όλων όσων παρακολουθούν από μακριά τις αναταραχές της περιόδου.
Τα καλύτερα τραγούδια όμως, για την πόλη της Αθήνας είναι εκείνα που δεν την αναφέρουν ρητά και δεν επικεντρώνονται σε μια στάση του μετρό ή σε μια κεντρική λεωφόρο. Η επίδραση της πόλης είναι τόσο έντονη μέσα στη μουσική και τους στίχους του Κωνσταντίνου Βήτα, των Στέρεο Νόβα και του Boy για παράδειγμα, που μόνο όσοι έχουν μεγαλώσει σε αυτή την πόλη, νιώθουν την αισθητική και κουλτούρα της Αθήνας στο «Κουστουμάκι» και το ηλεκτρονικό «Νέα Ζωή 705».
Όλοι όμως, κάθε φορά που θα βγαίνουμε από το σινεμά στη Σταδίου και έξω «θα βρέχει και θα φυσάει», το τραγούδι των Φατμέ θα είναι αυτό που θα σκεφτόμαστε πάντα, όπως επίσης και ότι όσο αφιλόξενη και να είναι η Αθήνα, πάντα θα «μας ανήκει».
13. Διονύσης Σαββόπουλος – Έλσα σε φοβάμαι (Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος)
12. Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Βικτώρια (Στίχοι: Άλκης Αλκαίος)

11. Γιώργης Χριστοδούλου – Πρώτο ραντεβού στο Θησείο (Στίχοι: Γιώργης Χριστοδούλου)
10. Μανώλης Φάμελλος - Θα ‘θελα να ‘μουν βασιλιάς (Στίχοι: Μανώλης Φάμελλος)
9. Φοίβος Δεληβοριάς - Αυτή που περνάει (Στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς)
8. Βαγγέλης Γερμανός - Η γόησσα (Στίχοι: Βαγγέλης Γερμανός)
7. Κωνσταντίνος Βήτα - Το πάρτυ (Στίχοι: Κωνσταντίνος Βήτα)
6. Goin’ Through – Αθήνα (Στίχοι: Goin’ Through)
5. Nick Cave & The Bad Seeds - Lightning Bolts (Στίχοι: Nick Cave)
4. Λουκιανός Κηλαϊδόνης – Στη Βουλιαγμένη (Στίχοι: Λουκιανός Κηλαηδόνης)

3. The Boy – Κουστουμάκι (Στίχοι: The Boy)
2. Στέρεο Νόβα - Νέα Ζωή 705
1. Φατμέ - Στη Σταδίου (Στίχοι: Οδυσσέας Τσάκαλος)

 http://www.clickatlife.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις