Τα καλύτερα albums του 2012

Το 2012 ήταν μια χρονιά που δεν ήταν τόσο δυνατή μουσικά όσο οι προηγούμενες. Ευτυχώς όμως, είχαμε ευχάριστες εκπλήξεις από αγαπημένα συγκροτήματα ή καινούργια ονόματα, που τάραξαν τα νερά της μετριότητας. Η δεκάδα που ξεχώρισε -από το τέλος προς την κορυφή- ακολουθεί…


10. Bruce Springsteen «Wrecking Ball»
Το Αφεντικό ξαναχτύπησε με στίχους πατριωτισμού και περηφάνιας, δυνατές κιθάρες και τη γνωστή, χαρακτηριστική του ερμηνεία. Αειθαλής.
9. Muse «Τhe 2nd Law»
Η επιστροφή του βρετανικού συγκροτήματος, που πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του πλανήτη, ήρθε με τη γνωστή τους επική ατμόσφαιρα, φουτουριστικό ήχο και θόρυβο.
8. Nicki Minaj «Pink Friday-Roman Reloaded»
Πέρα από τις εκκεντρικές της μεταμφιέσεις και τα χιλιάδες ειρωνικά σχόλια που συγκεντρώνει σε κάθε της εμφάνιση, η rapper κατάφερε να δημιουργήσει μερικά από τα πιο κολλητικά dance hits της φετινής χρονιάς και να επιλεγεί από τη Madonna για να συμμετάσχει μαζί της στο κομμάτι «Gimme All Your Lovin».

7. Lana Del Rey «Born To Die»
Αναμφισβήτητα το πρόσωπο που συζητήθηκε περισσότερο στη μουσική, τη χρονιά που πέρασε. Αρχικά ως νέα αγαπημένη της εναλλακτικής pop, πριν ακολουθήσει η mainstream φρενίτιδα που την εκτόξευσε στην πρώτη γραμμή των celebrities. Μη ξεχνάμε όμως, τα υπέροχα τραγούδια της, που δεν σταμάτησαν να παίζονται παντού. 
6. Bat For Lashes «The Haunted Man»
Στο τρίτο της album η Natasha Khan, δημιουργεί για άλλη μια φορά ατμοσφαιρικές ιστορίες, με σωστές δόσεις μελαγχολίας και εσωστρέφειας, με τη θεατρική της ερμηνεία να στοιχειώνει τις συνθέσεις.
5. Frank Ocean «Channel Orange»
Το προσωπικό album του Orange είναι ένα εξαιρετικό μίγμα Stevie Wonder, Michael Jackson, soul και hip hop, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές και σκαρφάλωσε δικαίως στις πρώτες θέσεις με τα καλύτερα albums της χρονιάς σε σχεδόν όλα τα έγκριτα μουσικά περιοδικά. Καθόλου άσχημα για τον πρώην συνθέτη καλλιτεχνών, όπως ο Justin Bieber και ο John Legend.

4. Fiona Apple «The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do»
Με αυτό τον τίτλο-σιδηρόδρομο, η καλλιτέχνιδα επέστρεψε στα μουσικά πράγματα, ταξιδεύοντάς μας πάλι στον περίεργο, σκοτεινό της κόσμο, γεμάτο με γρίφους και κρυφά νοήματα που ο ακροατής πρέπει να ανακαλύψει.
3. Ty Segall «Twins»
Ο Καλιφορνέζος, που ήταν η έκπληξη της φετινής χρονιάς, ανατράφηκε με το garage rock και τους Beach Boys, ως γνήσιο τέκνο της Δυτικής Ακτής. Είναι αδύνατο να τον εντάξεις σε ένα μουσικό είδος, αλλά ακούγοντας τα κομμάτια του, γεμάτα παραμορφώσεις, επικά riffs, μεταλλικά ξεσπάσματα και δυνατές κιθάρες, ξέρεις ότι ακούς κάτι πολύ καλό.
2. Jack White «Blunderbuss»
Είτε ως...μισό των White Stripes, είτε με τους Raconteurs, είτε με τους Dead Weather, είτε ως solo artist, ο White δε σταματάει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, εξερευνώντας τη μουσική κληρονομιά των Led Zeppelin και ιστορίες της αμερικανικής υπαίθρου.

1. Swans «The Seer»
Ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στο σκοτάδι, το φως, την τρέλα, τη λογική, το μίσος και την αγάπη, μέσα από εκκωφαντικούς θορύβους, ανατριχιαστικές σιωπές και μυστικιστική ατμόσφαιρα. Δύσκολο στην ακρόαση, δύσκολο να το κατανοήσεις, αλλά αναμφισβήτητα, το album της χρονιάς.
 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις