7+1 τρόποι για να παραμείνει υγιής ένας γάμος

Δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως η υγιής και «καλοχτισμένη» έγγαμη ζωή αποτελεί το καλύτερο «γιατρικό» καθώς όχι μόνο παρατείνει τη ζωή ενός ανθρώπου αλλά ωφελεί και την υγεία γενικότερα. Δείτε, ποιοι είναι οι 8 εκείνοι «κανόνες», σύμφωνα με το health.com, που κρατούν ένα γάμο ζωντανό όσα χρόνια και αν περάσουν.

1.Διατηρείστε σταθερό το βάρος και την… περιφέρειά σας
Τώρα που παντρευτήκατε ώρα να χαλαρώσετε το αυστηρό πρόγραμμα του γυμναστηρίου. Και γιατί όχι και να φάτε λιγάκι παραπάνω; Άλλωστε, αυτό δεν σημαίνει συντροφικότητα; Να είσαι ο εαυτός σου μέσα στη σχέση; Όχι και πάλι όχι μαρτυρούν οι ειδικοί και επικαλούνται την έρευνα του 2007 στο New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχουν κατά 37% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αρκετά κιλά, αν το ταίρι τους ομοίως παχύνει. Μια ακόμη έρευνα, που αναφέρει πως όταν το ζευγάρι τρώει μαζί, καταναλώνει κατά 33% περισσότερο φαγητό από ότι θα έκανε αν έτρωγε ο καθένας μόνος, αποτελεί επίσης πηγή προβληματισμού. Η λύση φυσικά δεν είναι να αρχίσετε να τρώτε… χώρια από τον/την σύντροφό σας αλλά να αποφασίσετε από κοινού να αθλείστε τακτικά και να ακολουθήσετε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.
2.Βάλτε τα οικονομικά σας σε τάξη
Ένας από τους βασικότερους λόγους που προκαλούν γκρίνια και καβγάδες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι και η διαχείριση των οικονομικών. Συχνά, ο ένας από τους δύο είναι ο πιο σπάταλος και ο άλλος αναγκάζεται να υποχωρεί ενίοτε ή να… γκρινιάζει συχνά για το μονίμως άδειο πορτοφόλι του σπιτιού. Έρευνα του 2004 αποκαλύπτει πως το 40% των παντρεμένων ανθρώπων, έχει κατά καιρούς πει ψέματα για το κόστος μιας αγοράς στο ταίρι του. Και όλο αυτό για να αποφύγει τις συνέπειες… Ποια είναι η λύση; Σίγουρα αποκλείεται και οι δύο να έχετε την ίδια ακριβώς φιλοσοφία για την οικονομική διαχείριση. Θα πρέπει ωστόσο να συμφωνήσετε σε κάποιους κοινούς κανόνες από την αρχή του γάμου, για να αποφύγετε στο μέλλον άσκοπες διενέξεις.
3.Οι οικογενειακοί κανόνες πρέπει να τηρούνται
Πολλά ζευγάρια για περίπου 5 με 10 χρόνια του έγγαμου βίου τους προσπαθούν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα «διοικήσουν» την οικογένειά τους. Και φυσικά, όλο αυτό προκαλεί προστριβές και διενέξεις. Κάποιες φορές, ο ένας από τους δύο γονείς είναι πιο ανεκτικός ενώ ο άλλος αναγκάζεται να κάνει τον «κακό» της ιστορίας. Οι ρόλοι δεν είναι πάντα ευδιάκριτοι και συχνά, τα παιδιά νιώθουν αποπροσανατολισμένα όταν δεν υπάρχει κοινή στρατηγική από τους γονείς αλλά δύο διαφορετικές και εντελώς αντιφατικές μεταξύ τους κατευθύνσεις. Και καθώς σε ένα γάμο δεν υπάρχουν… οδηγίες χρήσης, θα πρέπει το ζευγάρι πριν καν δημιουργήσει οικογένεια, να συζητήσει σοβαρά τους τρόπους με τους οποίους θα αναθρέψει τα παιδιά του προκειμένου να γλιτώσει μικροπαρεξηγήσεις και προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στο μέλλον.
4.Κάντε το σεξ προτεραιότητα-και όχι αγγαρεία…
Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το μέσο παντρεμένο ζευγάρι κάνει σεξ περίπου 58 φορές τον χρόνο ή κάτι παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα. Από αυτούς το 90% αντιμετωπίζει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Άρα, τι αποκαλύπτουν, οι ομολογουμένως απογοητευτικοί αριθμοί; Κακά τα ψέματα, ο γάμος ενδεχομένως «σκοτώνει» το σεξ. Όμως όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί τελικά ίσως να μην έχει τόση σημασία αν κάνετε σεξ 5 φορές την εβδομάδα ή 5 φορές τον χρόνο, όσο σημασία έχει η οικειότητα και η αγάπη μεταξύ του ζευγαριού. Φυσικά και το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο, όμως η οικειότητα είναι αυτή που θα οδηγήσει σε καλύτερο και ποιοτικότερο σεξ. Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στην ερωτική σας ζωή, χωρίς να την αντιμετωπίζετε ως αγγαρεία, ανακαλύπτοντας ξανά τον σύντροφό σας, ακόμη και φλερτάροντας. Και όλα θα έρθουν μόνα τους…
5.Γίνετε ευέλικτοι
Στην εφηβεία μας όλοι είχαμε μεγάλα όνειρα και ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες από τη ζωή. Υγεία, καριέρα και οικογένεια φάνταζαν στρωμένες με ρόδα μπροστά μας και εμείς δεν είχαμε παρά να χαράξουμε το δρόμο για την κορυφή. Ωστόσο, η ζωή μερικές φορές έχει άλλα σχέδια για εμάς. Μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας, να κλονιστεί η υγεία μας, να αντιμετωπίσουμε οικονομικές δυσκολίες, να, να, να …Όλα αυτά, δεν θα πρέπει να «ξεσπάσουν» πάνω στο γάμο μας. Αντιθέτως, ο γάμος θα πρέπει να αποτελεί το ήρεμο λιμάνι που θα βρίσκουμε ανακούφιση από τις καταιγίδες της ζωής. Φροντίστε επομένως να είστε ευέλικτοι και να προσαρμόζεστε κάθε φορά στις νέες συνθήκες βοηθώντας και παράλληλα-στηρίζοντας-τον άνθρωπό σας στις κακοτυχίες.
6.Μην χάνετε την ενεργητικότητά σας-ακόμη και αν τα χρόνια περνούν…
Παρατηρήστε τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια της χώρας μας. Σπάνια θα τους δείτε να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δείτε τώρα και ζευγάρια αντίστοιχης ηλικίας του εξωτερικού. Εκδρομές, κρουαζιέρες ακόμη και αθλήματα χρωματίζουν την καθημερινότητά τους. Και όχι η αιτία δεν είναι η οικονομική στενότητα των Ελλήνων, όπως μάλλον θα υποθέσετε καθώς και παλιότερα τα ελληνικά ζευγάρια προχωρημένης ηλικίας, δεν φημίζονταν για την ενεργητικότητα τους… Ακολουθήστε λοιπόν το παράδειγμα των ξένων. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά με το ταίρι σας αρκεί να αλλάξετε λίγο την καθημερινότητά σας. Μια κοντινή εκδρομή, λίγη κηπουρική στο εξοχικό, μακρινές βόλτες που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα, θα «δέσουν» το ζευγάρι χωρίς να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
7.Μην ξεχνάτε τους φίλους σας
Αποτελεί «μόδα» των τελευταίων ετών καθώς αρκετά ζευγάρια ώριμης ηλικίας αποφασίζουν να χωρίσουν μετά από πολλά χρόνια κοινής συμβίωσης. Και ενώ το χάσμα μεταξύ τους μοιάζει τεράστιο, ίσως η συμβολή ενός κοινού φίλου θα λειτουργούσε κατευναστικά. Οι άνθρωποι με το πέρασμα των ετών ασχολούνται περισσότερο με τα προβλήματα και την οικογένειά τους και πολύ λιγότερο με τους φίλους τους. Έτσι, πολλές φορές χωρίς να έχουν κάποιον να συζητήσουν τα προβλήματά τους, συχνά τα διογκώνουν θεωρώντας τα δυσεπίλυτα. Αφήστε λοιπόν χώρο στη ζωή σας και για τους φίλους σας και μη διστάζετε να καταφεύγετε στις συμβουλές τους κάθε φορά που ο έγγαμος βίος συννεφιάζει…
8. Ανακαλύψτε ξανά τον άνθρωπό σας
Ξεχάστε το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» που βασανίζει πολλούς γονείς μόλις τα παιδιά τους ενηλικιωθούν και φτιάξουν τις ζωές τους εκτός πατρικής εστίας. Έρευνα του 2008, αποκάλυψε πως το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα. Οι γονείς νιώθουν περισσότερο ελεύθεροι να εκφραστούν μέσα στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες π.χ. για την ώρα του μεσημεριανού φαγητού ή για τις ώρες κοινής ησυχίας μέσα στο σπίτι. Ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψετε ξανά τον άνθρωπο που ζει δίπλα σας.
http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις