Αντίο στρες με 10 τροφές

Μιας και η περίοδος που διανύουμε μάλλον είναι από τις πιο αγχωτικές της χρονιάς, ίσως είναι μια καλή στιγμή να βρούμε τη λύση στο άγχος μέσω της διατροφής.



Τα οικονομικά σας πάνε από το κακό στο χειρότερο, τα προσωπικά σας δεν είναι και στα καλύτερά τους και σαν να μη φτάνουν τα δικά σας, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού κι εσείς περιμένετε την κρίση άγχους και πανικού να σας χτυπήσει την πόρτα από στιγμή σε στιγμή. Αντί, όμως, να περιμένετε καρτερικά την… πόρτα να χτυπήσει, πρέπει να λάβετε δράση και το να ξεκινήσετε από τη διατροφή σας είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.
Οι στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή μας, οι οποίες μας «ενοχλούν» σε σχεδόν καθημερινή βάση, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, προκαλούν αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί… λιγούρες που συνήθως αφορούν υδατάνθρακες και ειδικά γλυκά, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Σαν Φρανσίσκο, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Όσο, όμως, περισσότερο καταναλώνουμε τέτοιες τροφές, τόσο χειροτερεύει η συναισθηματική μας κατάσταση και η κορτιζόλη μας δημιουργεί κι άλλο πρόβλημα, καθώς διεγείρει ένα ένζυμο στα κύτταρα λίπους, το οποίο μετατρέπει την κορτιζόνη σε ακόμη περισσότερη κορτιζόλη. Επειδή, μάλιστα, τα ένζυμα αυτά βρίσκονται κυρίως στα κύτταρα της κοιλιακής περιοχής, το άγχος καταλήγει να διογκώνει ολοένα και περισσότερο την κοιλιά μας, κάτι που κάνει κακό τόσο στη σιλουέτα μας, όσο και στην υγεία μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
Όλα αυτά, όμως, μπορείτε να τα αποφύγετε κάνοντας τις σωστές επιλογές στη διατροφή σας. Ποιες είναι αυτές;
Σπαράγγια: σας κρατούν χαλαρούς
Μπορεί να προκαλούν μια περίεργη οσμή στα ούρα, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ένα σημαντικό συστατικό για να διατηρούμε το άγχος σε χαμηλά επίπεδα. Προτιμήστε τα στον ατμό, προσθέστε τα στις σαλάτες ή ψήστε τα στα κάρβουνα αν τα θέλετε πιο τραγανιστά.
Αβοκάντο: γευστικά και αντιστρεσογόνα
Το κρεμώδες αυτό φρούτο μπορεί να σας κρατήσει μακριά από το άγχος κι έχει πολλαπλά οφέλη: είναι πλούσιο σε γλουταθιόνη η οποία μπλοκάρει την εντερική απορρόφηση κάποιων λιπαρών που προκαλούν οξειδωτική ζημιά, ενώ περιέχει επίσης λουτεΐνη, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Ε και περισσότερο φυλλικό οξύ από άλλα φρούτα. Μια μερίδα (δηλαδή περίπου το ¼ του φρούτου) έχει επίσης πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το νευρικό σύστημα που καταπονείται από το άγχος, ενώ πολλές φορές έλλειψη αυτών οδηγούν σε στρες.
Μύρτιλα: τα αγχολυτικά φρούτα
Τα μύρτιλα παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού, της ανθοκυανίνης και σχετίζονται με διάφορα οφέλη όσον αφορά την υγεία μας και με οξείες γνωστικές ικανότητες. Ακόμη, όλα τα φρούτα της ίδιας οικογένειας (φράουλες, σμέουρα, κράνα κ.λπ) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να δρα βοηθητικά ενάντια στο στρες (σύμφωνα μελέτες, μάλιστα, όσοι είχαν λάβει βιταμίνη C στο πλαίσιο έρευνας, παρουσίαζαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα κορτιζόλης σε συνθήκες στρες).
Χαμομήλι: καταπραΰνει τις… αισθήσεις
Όλοι έχουμε ακούσει ότι το χαμομήλι είναι το καλύτερο ρόφημα για να μας χαλαρώσει πριν τον ύπνο και οι αποδείξεις ότι έχει καταπραϋντική δράση, πλέον ενισχύονται. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία έδειξε ότι το χαμομήλι έριξε τα συμπτώματα άγχους σε συμμετέχοντες με πρόβλημα και μάλιστα σημαντικά. Εκτός, όμως, του ότι ηρεμεί τα νεύρα, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το χαμομήλι προωθεί τον ύπνο, οπότε αν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα το βράδυ, κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό και πιείτε ένα φλιτζάνι χαμομήλι.
Κάσιους: και οι ξηροί καρποί κατά του άγχους
Εκτός από εξαιρετικά σνακ λόγω του συνδυασμού πρωτεΐνης και λίπους, τα κάσιους είναι μια πολύ καλή πηγή ψευδάργυρου με περιεκτικότητα 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 30 γραμμάρια. Έχει βρεθεί από τους ειδικούς ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με κατάθλιψη και άγχος κι αφού ο οργανισμός μας δεν έχει τρόπο να αποθηκεύσει το σημαντικό αυτό μέταλλο, είναι απαραίτητο να το λαμβάνουμε καθημερινά.
Μαύρη σοκολάτα: γλυκό αγχολυτικό
Εκτός του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που τη βάζουν στην κορυφή της λίστας με τις ευεργετικές για την καρδιά τροφές, η σοκολάτα διασυνδέεται αδιαμφισβήτητα και με τη διάθεσή μας. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε, μάλιστα, ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα όταν τα συμπτώματα κατάθλιψης ανεβαίνουν, αφού υπάρχουν αποδείξεις ότι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Η σκούρα σοκολάτα, μάλιστα, φαίνεται να ρίχνει την αρτηριακή πίεση δίνοντας μια αίσθηση ηρεμίας, ενώ παρέχει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή στον οργανισμό, που αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά.
Στρείδια: υπέρ της λίμπινο, κατά του άγχους
Μπορεί τόσα χρόνια να νομίζατε ότι η σημαντική τους ιδιότητα ήταν αυτή που τα καθιστά αφροδισιακά, όμως έχουν δράση και κατά του άγχους, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Συγκεκριμένα, έξι στρείδια αποδίδουν περισσότερο από το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης του σημαντικού αυτού μετάλλου, αποτελώντας σημαντικό όπλο κατά του στρες.
Σκόρδο: δυναμώνει ό,τι αποδυναμώνει το στρες
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το σκόρδο μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πλεόνασμα ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούνται από το περιβάλλον, τη διατροφή, το άγχος κ.ο.κ. και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Λόγω, μάλιστα, του ότι το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το σκόρδο αποτελεί σημαντικό διατροφικό μας φίλο, αφού μπορεί να φέρει ξανά την ισορροπία, αλλά και να καταπολεμήσει το κοινό κρύωμα και σοβαρότερες ασθένειες, χάρη στην αλισίνη του.
Βρώμη: χορταίνει και ηρεμεί
Σαν σύνθετος υδατάνθρακας, η βρώμη προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία όχι μόνο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα μας βοηθά να ξεπεράσουμε το άγχος που μπορεί να μας καταβάλλει, λόγω των ηρεμιστικών της ιδιοτήτων. Συν τοις άλλοις, η διαλυτή ίνα βήτα-γλυκάνη που συναντάμε στη βρώμη φαίνεται να μας οδηγεί πιο άμεσα σε αίσθημα κορεσμού σε σχέση με άλλες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να μένουμε χορτάτοι και να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πορτοκάλια: η γρήγορη λύση κατά του στρες
Άλλη μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια έχουν άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα: μεταφέρονται εύκολα, οπότε μπορείτε να τα έχετε πάντα εύκαιρα στη δουλειά ή όπου αλλού το στρες σας ταλαιπωρεί συχνά. Ο φλοιός τους τα προστατεύει και η βιταμίνη τους είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να σας ηρεμήσει.
http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις