Πώς να επιδιορθώσετε μια "χαλασμένη" εγκατάσταση Windows 7 χωρίς να κάνετε format

σο βελτιωμένα και αν είναι τα Windows 7 σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, εξακολουθούν να μην παραμένουν απρόσβλητα από το corruption των αρχείων του συστήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει από καθυστερήσεις και κολλήματα μέχρι - στη χειρότερη περίπτωση - αδυναμία εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος. Ενώ η πρώτη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το format και η επανεγκατάσταση, αυτό μπορεί για πολλούς λόγους να μην είναι επιθυμητό. Στο παρόν άρθρο θα σας δείξουμε το πώς μπορείτε να ξαναφέρετε το σύστημά σας σε φόρμα χωρίς να χρειαστεί να σβήσετε τα πάντα.
Μέθοδος 1: Επανεγκατάσταση των Windows χωρίς να χάσετε τα δεδομένα σας

Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν τα Windows στον υπολογιστή σας έχουν προβλήματα, αλλά μπορείτε (ακόμα) να μπείτε στο desktop σας. Η διαδικασία που θα περιγράψουμε θα επαναφέρει όλα τα αρχεία συστήματος στην αρχική τους κατάσταση, διατηρώντας τα αρχεία και τα εγκατεστημένα προγράμματά σας ως έχουν.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι το DVD εγκατάστασης των Windows, καθώς και το Serial Number. Αν δεν έχετε το serial number, μην απελπίζεστε, στο ακριβώς προηγούμενο άρθρο σας περιγράψαμε το πώς μπορείτε να κάνετε backup των στοιχείων ενεργοποίησης των windows. Ακολουθήστε αυτό τον οδηγό και αποθηκεύστε την ενεργοποίηση των αυθεντικών σας window.

Σημαντικό: Για να λειτουργήσει το repair, θα πρέπει το DVD εγκατάστασης των Windows να έχει ίδιο service pack με τα εγκατεστημένα σας Windows. Δηλαδή, αν είχατε εγκαταστήσει από το DVD τα Windows 7 χωρίς service pack, και στη συνέχεια κατεβάσατε και εγκαταστήσατε το service pack 1, θα πρέπει είτε να βρείτε ένα DVD εγκατάστασης των Windows 7 SP1.

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τέτοιο DVD εγκατάστασης, τότε θα πρέπει να απεγκαταστήσετε από τον υπολογιστή σας το service pack πριν συνεχίσετε. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο Control Panel, επιλέξτε το Uninstall A Program, τσεκάρετε την επιλογή να βλέπετε τα Windows updates και κάντε δεξί κλικ στο Service Pack για να το απεγκαταστήσετε.

howtowin7install-d

Στη συνέχεια, αρκεί να βάλετε το DVD των Windows στον υπολογιστή, ενώ είστε μέσα στα Windows. Αν έχετε ενεργοποιημένο το autorun, θα σας εμφανίσει την οθόνη εγκατάστασης των Windows, στην οποία θα πατήσετε το Install now, όπως θα κάνατε σε κάθε εγκατάσταση.

howtowin7install-e

Ακολουθήστε τη διαδικασία της εγκατάστασης, μέχρι να φτάσετε στην παρακάτω οθόνη. Όταν κάνουμε μια νέα εγκατάσταση, πάντοτε διαλέγετε το custom. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η επιλογή που θέλουμε είναι αυτή της αναβάθμισης, γι' αυτό και επιλέγετε το "Upgrade".

howtowin7install-f_0

Ναι μεν δεν υπάρχει κάποια πραγματική αναβάθμιση σε άλλο λειτουργικό (Windows 7 έχετε πριν και μετά), αλλά με αυτό τον τρόπο η εγκατάσταση θα σεβαστεί τα αρχεία, τα προγράμματα και τις ρυθμίσεις.

Από εκεί και πέρα, η εγκατάσταση των Windows θα συνεχίσει στον αυτόματο πιλότο. Αφού ολοκληρωθεί, αρκεί να επαναφέρετε τα στοιχεία ενεργοποίησης, να επανεγκαταστήσετε το service pack που πιθανώς απεγκαταστήσετε, και θα έχετε ένα σύστημα του κουτιού, με όλα τα προηγούμενα αρχεία και προγράμματα.

Προσοχή: Μπορεί αυτή η διαδικασία να διατηρεί τα αρχεία σας, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην κάνετε τακτικά backup. Στο κάτω-κάτω, αν καταστραφεί ο δίσκος, τίποτα δεν θα μπορέσει να σώσει τα δεδομένα σας.

Προσοχή Νο 2: Αν η αιτία δυσλειτουργίας του συστήματός σας είναι η μόλυνση από κάποιον ιό, η παραπάνω διαδικασία δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να καθαρίσετε πλήρως το σύστημά σας από κάθε ίχνος του ιού πριν συνεχίσετε.

Μέθοδος 2: Ανασταίνοντας τα "νεκρά" Windows

Αν η ζημιά στα αρχεία συστήματος των Windows είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείτε καν να μπείτε στο desktop, ώστε να εφαρμόσετε την παραπάνω επιλογή, μην απελπίζεστε, υπάρχει λύση.

Έχοντας πάλι το DVD εγκατάστασης των Windows, το βάζετε στον υπολογιστή, και κάνετε boot από αυτό. Θα σας εμφανίσει τη γνωστή οθόνη επιλογής γλώσσας.

howtowin7install-a

Αφού επιλέξετε τη γλώσσα της επιλογής σας και πατήσετε Next, στην οθόνη με το "Install Now", αγνοήστε αυτή την επιλογή. Αντίθετα κάντε κλικ στην επιλογή "Repair Your Computer" κάτω αριστερά.

windows-7-startup-repair-4

Μετά την επιλογή, προσέξτε ποιο γράμμα έχει το partition στο οποίο αναγνωρίζεται το σύστημα από την επαναφορά (πιθανώς να μην είναι το γνωστό C, να είναι D ή κάτι άλλο, οπότε σημειώστε το κάπου). Κάντε next, και στην οθόνη που θα εμφανιστεί, διαλέξτε το Command Prompt.

howtowin7install-b

Η γραμμή εντολών μπορεί να φαντάζει τρομακτική για τον παραθυρο-αναθρεμμένο χρήστη, στην προκειμένη περίπτωση όμως μπορεί να σας λύσει τα χέρια.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι γράψετε την εντολή sfc /scannow /offbootdir=[DRIVELETTER]:\ /offwindir=[DRIVELETTER]:\windows

Στη θέση του [DRIVELETTER] βάλτε το γράμμα του partition που περιέχει το σύστημα, όπως το σημειώσατε νωρίτερα. Στο δικό μας παράδειγμα, είναι το D

howtowin7install-c

Τα windows θα επιχειρήσουν να βρουν και να επιδιορθώσουν όλα τα σφάλματα στα αρχεία συστήματος. Αν το scan βρει λάθη, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία από την αρχή, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να μην υπάρχουν άλλα σφάλματα.

Για να κάνετε reboot, πληκτρολογήστε στη γραμμή εντολών exit και μετά κάντε κλικ στο κουμπί restart.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορείτε πλέον να ξαναμπείτε στο desktop, αν μη τι άλλο για να εφαρμόσετε την πρώτη μέθοδο, που θα σας αφήσει με ένα πιο καθαρό σύστημα.

http://www.pcsteps.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις