Κάστρα και Παλάτια του κόσμου

Απολαύστε τις φωτογραφίες που ακολουθούν:

1. Παλάτι Potala: το πιο μνημειώδες οικοδόμημα στο Θιβέτ.
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου

Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Σκαρφαλωμένο πάνω στο λόφο Ri Marpo, 130 μέτρα πάνω από την κοιλάδα Λάσα, το παλάτι Potala υψώνεται ακόμη 170 μέτρα πάνω από αυτήν και αποτελεί το σημαντικότερο μνημειώδες οικοδόμημα σε ολόκληρο το Θιβέτ. Το 637 ο αυτοκράτορας Songtsen Gampo αποφάσισε να χτίσει το παλάτι πάνω σε ένα λόφο, και το οικοδόμημα υπήρξε μέχρι το δέκατο έβδομο αιώνα, όταν ενσωματώθηκαν στα θεμέλια του μεγαλύτερα κτίρια τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα. Η κατασκευή του παλατιού όπως υπάρχει σήμερα ξεκίνησε το 1645 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πέμπτου Δαλάι Λάμα και το 1648 το Potrang Karpo, ή White Palace ( λευκό παλάτι), ολοκληρώθηκε.
Το Potrang Marpo, ή Κόκκινο Παλάτι, προστέθηκε μεταξύ του 1690 και 1694. Η κατασκευή του απαίτησε τον μόχθο περισσοτέρων από 7000 εργατών 1500 καλλιτεχνών και τεχνιτών. Το παλάτι Potala υπέστη μόνο ελαφριές βλάβες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Θιβέτ ενάντια στην κινεζική εισβολή το 1959. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα Θιβετιανά θρησκευτικά οικοδομήματα, Το παλάτι Potala δεν λεηλατήθηκε από τους κόκκινους Φρουρούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970 με αποτέλεσμα όλα τα ξωκλήσια και τα αντικείμενα του να είναι πολύ καλά διατηρημένα.


2. Η Μονή του Αγίου Μιχαήλ: Ένα Μεσαιωνικό Κάστρο σε ένα μικρό νησί
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου

Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Η Μονή του Αγίου Μιχαήλ στη Γαλλία βρίσκεται σε μια νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, κοντά στη Βρετάνη, η οποία σε περιόδους υψηλής παλίρροιας χωρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ηπειρωτική χώρα. Μόνο ένα στενό υπερυψωμένο μονοπάτι, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του 1880 διατηρεί έναν σύνδεσμο με την ακτή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς το κύμα έρχεται πολύ γρήγορα και πολλοί τουρίστες έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν τον αμμώδη κόλπο.
Σε αντίθεση με άλλα κάστρα στη Γαλλία, τα οποία χτίστηκαν είτε για λόγους άμυνας είτε απλά για ευχαρίστηση, η μονή του Αγίου Μιχαήλ οικοδομήθηκε με σκοπό να γίνει μοναστήρι. Σήμερα, το κάστρο αυτό αποτελεί πόλο έλξης περισσοτέρων από τεσσάρων εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, αριθμό κατά πολύ μεγαλύτερο από τα περισσότερα κάστρα της Γαλλίας και έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ταινίες, κινούμενα σχέδια, ακόμη και βιντεοπαιχνίδια.


3. Το κάστρο Predjamski: Ενσωματωμένο μέσα σε μια σπηλιά
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου

Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Το κάστρο Predjamski -παρότι μικρό και ταπεινό σε σύγκριση με κάποια αλλά – είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο που έχει ενσωματωθεί σε μια σπηλιά, στο δεύτερο μεγαλύτερο σύμπλεγμα σπηλαίων στη Σλοβενία. Το όνομά του, Predjamski Grad, στην κυριολεξία σημαίνει «Κάστρο μπροστά από την σπηλιά.»
Το συγκεκριμένο κάστρο δεν χτίστηκε μονομιάς. Η πρώτη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη του υπάρχει σε καταγραφές από το 13ο αιώνα. το πρώτο μέρος του (αριστερή πτέρυγα) χτίστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο πιθανώς του 12ου αιώνα. Η Μεσαία πτέρυγα προστέθηκε αργότερα κατά την Αναγέννηση, και τέλος η δεξιά πτέρυγα χτίστηκε γύρω στο 1570.
Αργότερα κάποια πράγματα προστέθηκαν ή άλλαξαν, από το 1990 όμως και μετά, εργασίες ανακατασκευής είναι σε εξέλιξη με σκοπό να επαναφέρουν το κάστρο στην αρχική αυθεντική μορφή που είχε τον 16ο αιώνα.


4. Κάστρο Neuschwanstein: Το κλασσικό κάστρο του παραμυθιού.
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου

Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Το πιο γνωστό από τα τρία βασιλικά ανάκτορα που χτίστηκαν για τον Λουδοβίκο τον Β της Βαυαρίας –γνωστός και ως ο παράφρων βασιλέας Λουδοβίκος- το κάστρο Neuschwanstein είναι ένα βασιλικό ανάκτορο στις Βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1896 αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο με τον θάνατο του Λουδοβίκου το 1886. Το κάστρο είναι ένα δείγμα της αρχιτεκτονικής του ρομαντισμού του 19ου αιώνα.
Αποτελεί μια φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου αποτελούμενο από πύργους και μυτερές προεξέχουσες κορυφές και αποτελεί εξαιρετικό αξιοθέατο αν το δει κανείς από κάποιο ψηλό σημείο πάνω από το φαράγγι του ποταμού Pullat.
Η κατασκευή του κάστρου πραγματοποιήθηκε βασιζόμενο σε ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο. Το κάστρο ήταν εξοπλισμένο με όλων των ειδών των τεχνολογικών ανέσεων που ήταν πολύ μοντέρνες, και πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή. Υπήρχε τρεχούμενο νερό σε όλους τους ορόφους, τουαλέτες εξοπλισμένες με αυτόματο καζανάκι σε κάθε όροφο και ζεστό σύστημα θέρμανσης αέρα σε ολόκληρο το κτίριο. Οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ήδη εξοικειωμένοι με το κάστρο Neuschwanstein μιας και το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης στη Disneyland, είναι δομημένο με πρότυπο αυτό.


5. Κάστρο Matsumoto: Το πιο συναρπαστικό κάστρο της Ιαπωνίας
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου

Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Το κάστρο Matsumoto, γνωστό και ως Matsumotojo, είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και όμορφα αυθεντικά κάστρα της Ιαπωνίας. Είναι Επίσης ένα πολύ καλό παράδειγμα του λεγομένου «hirajiro» ενός κάστρου δηλαδή το οποίο είναι χτισμένο επάνω σε πεδιάδα και όχι σε έναν λόφο ή στο βουνό.
Ο πύργος του Κάστρου Matsumotojo και οι μικρότεροι πυργίσκοι χτίστηκαν την περίοδο 1592 – 1614 και ήταν και οι δύο καλά περιφρουρούμενοι μιας και η ειρήνη δεν είχε διασφαλιστεί ακόμη. Το 1635, όταν πλέον οι στρατιωτικές απειλές είχαν εξασθενίσει προστέθηκε και ένας τρίτος πυργίσκος -ελάχιστα οχυρωμένος- για να μπορεί κανείς να δεί το φεγγάρι.


6. Κάστρο Hunyad: το Κάστρο που κρατήθηκε αιχμάλωτος ο δράκουλας
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου

Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Βρίσκεται στην σημερινή αποκαλούμενη Hunedoara , πόλη της Ρουμανίας. Το κάστρο Hunyad αποτελούσε κομμάτι του Πριγκιπάτου της Τρανσυλβανίας και θεωρείται πως είναι το μέρος στο οποίο ο Vlad ο ΙΙΙ της Βλαχίας (κοινώς γνωστός και ως Δράκουλας) κρατήθηκε αιχμάλωτος για 7 χρόνια πριν καθαιρεθεί το 1462. το κάστρο αποτελεί ένα απομεινάρι της δυναστείας Hunyadi.
Χτίστηκε σε γοτθικό στυλ, αλλά έχει επίσης Μπαρόκ και Αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Είναι ένα μεγάλο και επιβλητικό κτίσμα με ψηλές και ποικιλοτρόπως χρωματισμένες σκεπές, πύργους και μυριάδες παράθυρα και μπαλκόνια στολισμένα με πέτρινα γλυπτά.


7. Κάστρο Malbork: Το μεγαλύτερο κατασκευασμένο από τούβλα γοτθικό κάστρο
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου

Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Το κάστρο Malbork κτίστηκε κατά παραγγελία από το τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. Το τάγμα το ονόμασε Marienburg το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει το κάστρο της Μαρίας. Η πόλη η οποία στην συνέχεια οικοδομήθηκε γύρω του επίσης ονομάστηκε Marienburg, από το 1945 όμως και έπειτα από 173 χρόνια αποτελεί και πάλι μέρος της Ρουμανίας και είναι πλέον γνωστό ως Malbork.
Το κάστρο αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα μεσαιωνικού φρουρίου και είναι το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου κατασκευασμένο από τούβλα. Η UNESCO ανακήρυξε το κάστρο μαζί με το μουσείο του ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1997.


8. Παλάτι da Pena: Το παλαιότερο παλάτι εμπνευσμένο από τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό.
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Το παλαιότερο παλάτι εμπνευσμένο από τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό το Παλάτι da Pena στην Πορτογαλία βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου πάνω από την πόλη Sintra και μια μέρα με καλή ορατότητα μπορεί εύκολα κανείς να το δει από την Λισαβόνα
Πρωτοκατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα ως παλάτι, αργότερα όμως ανακατασκευάστηκε και προσφέρθηκε ως δωρεά στην εκκλησία για να γίνει μοναστήρι. Ένας σεισμός το 1755 κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του έως ότου ήρθε στην κατοχή του πρίγκιπα Fernando το 1838 ο οποίος και το ανακατασκεύασε. Το στυλ του παλατιού αποτελεί ένα δείγμα αυθεντικού και μεταγενέστερου στυλ με στοιχεία από τον ρομαντισμό της Βαυαρίας και την αρχιτεκτονική των Μαυριτανών.


9. Κάστρο Löwenburg: Η Disneyland του 18ου αιώνα
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Εντός του λόφου Wilhelmshöhe που βρίσκεται στο ένα άκρο της πόλης του Kassel, βρίσκεται ένα φαινομενικά μεσαιωνικό κάστρο. Ωστόσο, το Löwenburg ή «Κάστρο των Λεόντων» σε οδηγεί σε ένα παραμυθένιο κόσμο με με τους αιχμηρους και πολυάριθμους πύργους του και τους μαγευτικους του κήπους θυμίζοντας κατά πολύ τον μαγικο κοσμο του Walt Disney.
Το κάστρο διατάχθηκε να κατασκευαστεί από τον Landgrave Wilhelm ΙΧ από το Kassel και η κατασκευή του διήρκησε οκτώ χρόνια από το 1793 έως το 1801. Σχεδιάστηκε προσεκτικά από τον επιθεωρητή κτιρίων της βασιλικής αυλής Heinrich Christoph Jussow ο οποίος πήγε στην Αγγλία ειδικά για να μελετήσει την ρομαντική αρχιτεκτονική των Αγγλικών κτιρίων. Σήμερα μελετητές θεωρούν τα ερείπια του κάστρου Löwenburg ως ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του είδους του, καθώς επίσης και ένα από τα πρώτα σημαντικά νεογοτθικά κτίρια της Γερμανία.


10. Το κάστρο της Πράγας: το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο του κόσμου.
Τα δέκα πιο συναρπαστικά κάστρα του κόσμου
Ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα του κόσμου σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness , το κάστρο της Πράγας αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο του κόσμου έχοντας μήκος περίπου 570 μέτρα και πλάτος σχεδόν 130 μέτρα.
Αποτελεί το μέρος όπου φυλάσσονται τα διαμάντια του στέμματος της Τσεχίας και υπήρξε το μέρος στο οποίο πολλοί βασιλείς της Τσεχίας, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και πρόεδροι της Τσεχοσλοβακίας είχαν τα γραφεία τους.

http://to-kounavi.blogspot.com
http://to-kounavi.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις