Οι 7 τρόποι που κρατούν μακριά το εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, σε κάθε ηλικία. Επειδή ωστόσο, δεν είναι ανίκητο, οι επιστήμονες προτείνουν 7 απλούς τρόπους για να κρατήσουμε το εγκεφαλικό μακριά.


Μην πείτε το νερό, νεράκι

Ερευνητές του πανεπιστημίου Loma Linda των ΗΠΑ αποκάλυψαν, πως όσοι πίνουν 5-8 ποτήρια νερό καθημερινά μειώνουν τις πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό κατά 53% συγκριτικά με όσους δεν πίνουν πολύ νερό. Το νερό έχει την ικανότητα να αραιώνει το αίμα και έτσι δύσκολα δημιουργούνται επικίνδυνοι θρόμβοι που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.

Ωστόσο ακόμη και στην κατανάλωση νερού υπάρχει ένα «τρικ». Οι επιστήμονες αναφέρουν πως θα πρέπει να καταναλώνετε νερό κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και όχι να πίνετε το ένα ποτήρι μετά το άλλο για να… ξεμπερδεύετε γιατί έτσι δεν θα ωφελήσετε τον οργανισμό σας.


Πείτε όχι στα αναψυκτικά

Και ενώ όπως φαίνεται το νεράκι κάνει θαύματα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα αναψυκτικά. Οι ερευνητές και πάλι του πανεπιστημίου Loma Linda, στην ίδια έρευνα διαπίστωσαν πως όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών έχουν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να πάθουν εγκεφαλικό.

Η εξήγηση για αυτό είναι διπλή: από τη μία, η ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά απορροφά το νερό και αποδυναμώνει το αίμα και από την άλλη με τα αναψυκτικά αυξάνονται κατά πολύ τα τριγλυκερίδια από την ποσότητα της ζάχαρης, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.


Μετρήστε ως το 3…

Σε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Stroke», αποκαλύφθηκε πως σε δείγμα 2.100 ανδρών, όσοι ήταν αγχώδεις είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από τους ήρεμους και χαλαρούς άνδρες. Το άγχος προκαλεί αύξηση της παραγωγής της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος. Αν αντιμετωπίζετε μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση, μετρήστε ως το 3 και δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να πάρει μια ανάσα και να χαλαρώσει. Και με αυτόν τον απλό τρόπο, ίσως γλιτώσετε τα χειρότερα…


Όχι στο κάπνισμα-αλλά και στο παθητικό κάπνισμα

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι που οι καπνιστές «διώκονται» πλέον ανά τον πλανήτη. Πέρα όμως από τις ιδιαίτερα ανησυχητικές παρενέργειες που έχει το κάπνισμα για τους ίδιους τους καπνιστές, άσχημα φαίνεται πως είναι τα πράγματα και για τους παθητικούς καπνιστές, αυτούς δηλαδή που απλά ανέχονται αναγκαστικά τον ενοχλητικό καπνό των άλλων.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, το μονοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από τον καπνό των τσιγάρων συντελεί στη δημιουργία θρόμβων μέσα στο αίμα καθώς αναμειγνύεται με το νιτρικό οξύ που διευρύνει τα αγγεία. Οι επιστήμονες χαρακτηριστικά αναφέρουν πως για να «ξεφορτωθούμε» ακόμη και ως παθητικοί καπνιστές κάθε ίχνος μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μας μετά από μια νύχτα σε ένα μπαρ καπνιζόντων, θα πρέπει για 8 συνεχόμενες ώρες να αναπνέουμε ολόφρεσκο αέρα. Τέλος, αναφέρουν, πως οι παθητικοί καπνιστές έχουν κατά 82% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από όσους δεν εκτίθενται ποτέ σε βλαβερό καπνό.


Ρίξτε τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρει πως όσοι έχουν υψηλά ποσοστά του αμινοξέος ομοκυστεϊνη στο αίμα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικά από όσους έχουν χαμηλά ποσοστά. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει ορισμένους να ρίξουν τα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα τους αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλους. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος που έχει αποδεδειγμένα υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης, να παρακολουθείται συστηματικά και να ακολουθεί πιστά τις ιατρικές συμβουλές.


Τα βαράκια πολεμούν το εγκεφαλικό

Η αεροβική άσκηση είναι μία από τις ισχυρότερες ασπίδες απέναντι στο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν όμως ο τύπος αυτής της άσκησης, δεν σας αρέσει, τότε προτιμήστε τα βάρη που είναι εξίσου αποτελεσματικά. Η πίεση που ασκείται στον οργανισμό από τα βάρη, χαμηλώνει την πίεση του αίματος και αραιώνει το αίμα κρατώντας μακριά τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.


Κάντε τα εμβόλια της γρίπης

Ο εμβολιασμός απέναντι στον ιό της γρίπης δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους και παιδιά. Αφορά όλους μας και αυτό γιατί σύμφωνα με γάλλους ερευνητές, όσοι δεν παραλείπουν ποτέ να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης έχουν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από τους υπόλοιπους.

Και αν αναρωτιέστε γιατί, ιδού και η απάντηση: οι χρόνιες φλεγμονές που μπορεί να προκληθούν από τη γρίπη μπορεί να βλάψουν σοβαρά τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα।

http://www.clickatlife.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις