Παιδική πορνογραφία: η σκληρή πραγματικότητα
Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι λίγοι είναι οι γονείς οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους διαδικτυακούς κινδύνους, κυρίως από τους “θηρευτές” ανήλικων παιδιών, οι οποίοι φροντίζουν να <…>
παρασύρουν ανήλικα κυρίως παιδιά με ποικίλες μεθόδους.
Κυρίως με τη χρήση των “chat room”, αρκετοί εγκληματίες διακινούν υλικό πορνογραφικού περιεχομένου μεταξύ τους, ενώ άλλοι στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε οικονομικά οφέλη.
Χρόνο με το χρόνο, τα παιδιά γνωρίζουν τον παγκόσμιο ιστό και δραστηριοποιούνται σε αυτόν σε όλο και μικρότερες ηλικίες ενώ οι πρόσφατες έρευνες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας είναι αρκετά σοκαριστηκές:
- Το 22% κοριτσιών 13-17 ετών, δηλώνει ότι έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες ή βίντεο με τον εαυτό τους.
- Το πιο φανατικό κοινό χρηστών που επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.
- Το 86% των κοριτσιών δηλώνει ότι κάνουν chat χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους, το 57% έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς e-mail των γονιών τους, ενώ το 54% επιθυμεί να πραγματοποιήσει διαδικτυακή σχέση.
- Το 20% παιδιών 13-17 ετών, έχει δεχθεί ανήθικες προτάσεις (για σεξουαλικές πράξεις, chat κτλ).
- Το 20% της παγκόσμιας διαδικτυακής πορνογραφίας αποτελείται από ανήλικα παιδιά με 20.000 νέες εικόνες να ανεβαίνουν στον παγκόσμιο ιστό σε εβδομαδιαία βάση.
- Το 69% των παιδιών από 13-17 δέχονται προσκλήσεις για online επικοινωνία από ξένους χωρίς να ενημερώνουν τους γονείς τους.
- Περίπου σε 725.000 παιδιά έχει γίνει πρόσκληση για σεξουαλικές πράξεις με επιθετικό τρόπο.
- Λιγότερα από 1 στα 4 νοικοκυριά παρέχουν ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο αφού προστατεύουν τα παιδιά τους μέσω λογισμικού περιορισμού διαδικτυακού περιεχομένου.
- Περίπου 116.000 προσκλήσεις παιδικής πορνογραφίας γίνονται καθημερινά στο διαδίκτυο.
- Περίπου 1 στα 5 παιδιά από 10-17 ετών έχουν προσεγγιστεί με απώτερο σκοπό τη σεξουαλική πράξη.
Για να μπορέσουν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ή διαδικτυακή δραστηριότητα με σκοπό την αποφυγή τέτοιου είδους φαινομένων. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα μέτρα για την προστασία στο διαδίκτυο:
1) Τοποθετήστε τον υπολογιστή του παιδιού σας σε εμφανές σημείο
Εάν ο υπολογιστής βρίσκεται σε απομονωμένο χώρο, μακριά από το οπτικό σας πεδίο, τα παιδιά ίσως μπουν στον πειρασμό να επισκεφθούν ιστοσελίδες που δεν θα έπρεπε.
2) Χρησιμοποιήστε λογισμικά για γονικό έλεγχο στο διαδίκτυο
Οι περισσότεροι γονείς δεν διαθέτουν την ευχέρεια να είναι συνεχώς με τα παιδιά τους και να παρακολουθούν τις πράξεις τους. Η τεχνολογία όμως πλέον επιτρέπει στους γονείς να χρησιμοποιούν λογισμικά ασφάλειας και να θέτουν περιορισμούς στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους καθώς και να καταγράφουν επακριβώς την δραστηριότητά τους.
3) Δημιουργήστε μια γραπτή λίστα με κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά
Όσο και να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουμε τα παιδιά για τους κινδύνους του διαδικτύου και τι πρέπει να προσέχουν, συνήθως τα λεγόμενα μας «από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν». Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να δημιουργήσουν μια γραπτή λίστα με κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά και να την τοποθετήσουν δίπλα στον υπολογιστή σε εμφανές σημείο και εύκολα προσβάσιμο.
4) Παρακολουθήστε το διαδικτυακό προφίλ και τα e-mail των παιδιών σας
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MySpace βοηθούν τα παιδιά σας να αλληλεπιδρούν με φίλους στο διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα δίνουν πρόσφορο έδαφος σε κακοποιούς για να τα εκμεταλλευτούν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρακολουθείτε τις κινήσεις τους.
5) Εξοικειωθείτε με τις επαφές του παιδιού σας στο διαδίκτυο
Τα κοινωνικά δίκτυα, οι υπηρεσίες αποστολής άμεσων μηνυμάτων κ.α., επιτρέπουν στο παιδί σας να γνωρίζει νέους ανθρώπους. Εάν γνωρίσουν κάποιον ο οποίος είναι συνεχώς σε επικοινωνία μαζί του, θα πρέπει να συστηθείτε και εσείς μαζί του, όχι μόνο για να γνωρίζει ότι το παιδί σας βρίσκεται υπό την προσοχή σας, αλλά επίσης για να δείτε και εσείς με ποιον επικοινωνεί.
Η σημαντικότερη κίνηση από την πλευρά των γονέων όμως, είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους και να καταστήσουν κατανοητό ότι ο παγκόσμιος ιστός είναι μεν μια όμορφη παραλία όπου μπορούμε να σερφάρουμε, αλλά κοντά μας κολυμπάνε και καρχαρίες.
http://www.secnews.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου