Τα 6 διατροφικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Με την πληθώρα αγαθών που κατακλύζουν πλέον το τραπέζι μας και τις άπειρες επιλογές σε ό,τι έχει σχέση με το φαγητό, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε λάθη που μας κοστίζουν μακροπρόθεσμα, τόσο στην υγεία, όσο και στη σιλουέτα μας. Ποια, όμως, είναι τα συνηθέστερα λάθη και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;


Παλιότερα, όπου πρωταγωνιστές στο ελληνικό τραπέζι ήταν η ντομάτα, το ψωμί, το τυρί και κάθε Κυριακή λίγο κρέας, τα πράγματα μπορεί να έμοιαζαν πρωτόγονα, αλλά ήταν πολύ πιο απλά. Τη σημερινή εποχή, όμως, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δεκάδες αγαθών, επεξεργασμένων τροφών και νόστιμων επιλογών που από τη μια κάνουν το γεύμα μας πλουσιοπάροχο, από την άλλη μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και στο σώμα μας.

Πέραν των πολλών επιλογών, έχουμε ταυτόχρονα και μεγάλη πληροφόρηση όσον αφορά στην υγεία και τη διατροφή, με τις διατροφικές συμβουλές να δίνουν και να παίρνουν κι όσο κι αν προσπαθούμε να κάνουμε τις πιο έξυπνες επιλογές, πολλές φορές μπερδευόμαστε και πέφτουμε σε… διατροφικές παγίδες. Το click@Life ξεσκεπάζει κάποιες από αυτές και σας δίνει εναλλακτικές που μπορείτε να ακολουθείτε από δω και πέρα.

Λάθος #1: Αγοράζετε προϊόντα με λιγότερο νάτριο χωρίς προσοχή

Όλοι μας θα μπορούσαμε να ζήσουμε με λιγότερο αλάτι και χρειάζεται όντως να το προσπαθήσουμε, αφού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή μας πίεση. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι ξεπερνούν τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 2.300 mg νατρίου την ημέρα (1500 mg για όσους πάσχουν από υπέρταση) και αυτό οφείλεται κυρίως στις επεξεργασμένες τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι. Το ότι οι κατασκευαστές μας δίνουν τη χαμηλότερη σε νάτριο εναλλακτική είναι μια καλή ιδέα, το πρόβλημα, όμως, είναι ότι σε πολλές από αυτές τις εναλλακτικές, το αλάτι τελικά ξεπερνάει αυτό που θα έπρεπε να λαμβάνουμε σε μια μερίδα φαγητού. Τι να κάνετε: Θα πρέπει να είστε περισσότερο υποψιασμένοι σχετικά με τα προϊόντα που αναφέρουν ότι έχουν λιγότερο νάτριο και να εξασφαλίζετε ότι το εναλλακτικό αυτό προϊόν έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο νάτριο από τα υπόλοιπα. Διαφορετικά, προτιμήστε αυτά που αναγράφουν «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο» κι όχι απλά «λιγότερο νάτριο».


Λάθος #2: Δεν ελέγχετε τις ετικέτες στην ολική άλεση

Οι τροφές ολικής άλεσης αποτελούν υγιεινές επιλογές και σύμφωνα με νέα ευρήματα μελετών, μια διατροφή πλούσια σε αυτές προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν όλους τους λόγους που κρύβονται πίσω από τα οφέλη, υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο κ.λπ) στην ολική άλεση είναι αυτά που της χαρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητές της. Δυστυχώς, όμως, οι ετικέτες πολλές φορές παραπλανούν και παρ’ όλο που γνωρίζουμε ένα προϊόν ως ολικής άλεσης, αν κοιτάξουμε προσεκτικά κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην ισχύει ή να μην είναι τελικά και τόσο υγιεινό. Τι να κάνετε: Μάθετε σωστά τη γλώσσα της διατροφής και για να σιγουρευτείτε ότι το προϊόν που αγοράζετε είναι όντως ολικής άλεσης κοιτάξτε τις ετικέτες για να το επιβεβαιώσετε. Αποφύγετε τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι εμπλουτισμένα με συστατικά που αυξάνουν τις θερμίδες τους και άρα περιέχουν έξτρα λίπος, αλάτι ή ζάχαρη.


Λάθος #3: Δεν προσέχετε τη συσκευασία του γάλακτος

Μπορεί αυτό που σας νοιάζει κυρίως στο γάλα να είναι να έχει χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, όμως, υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη: τη συσκευασία του. Αν αυτή είναι διάφανη ή ημιδιάφανη, υπάρχει περίπτωση να μη λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα έπρεπε και παρ’ όλο που το ασβέστιο παραμένει σταθερό, οι βιταμίνες A, B2, C, D, Ε και τα αμινοξέα διασπώνται σταδιακά όταν το γάλα εκτίθεται στον ήλιο μέσα σε τέτοιες συσκευασίες. Τα επίπεδα της βιταμίνης Α, μάλιστα, πέφτουν μέχρι και 32% όταν το γάλα σε πλαστικές συσκευασίες εκτίθεται σε φως για 16 ώρες, ενώ άλλες μελέτες έδειξαν ότι χάνεται μέχρι και το 60% της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) σε παρόμοιες συνθήκες. Το φως, επίσης, μπορεί να μειώσει τη γεύση του. Τι να κάνετε: Προτιμήστε το γάλα που βρίσκεται σε αδιαφανείς συσκευασίες, που μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις από την έκθεσή του στο φως. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την απαραίτητη βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά χωρίς εκπτώσεις, για περίπου 10 ημέρες.


Λάθος #4: Πίνετε αλκοόλ νηστικοί

Περισσότερες από 100 μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν αλκοόλ χωρίς υπερβολές, μειώνουν περίπου στο 1/3 τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Όταν, όμως, ξεπερνάτε τα 3 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, το αλκοόλ θα κάνει την αρτηριακή σας πίεση να σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με νέες έρευνες, όμως, ακόμη και λιγότερο αλκοόλ σε συνδυασμό με άδειο στομάχι μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση ωθώντας την στα ύψη, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο υπέρτασης μέχρι και 50%, όπως αποδείχτηκε σε μελέτη που έγινε το 2004 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τι να κάνετε: Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα με το φαγητό σας. Έτσι, εμποδίζετε την αύξηση του αλκοόλ στο αίμα σας και επιταχύνετε την αποβολή του από το σώμα σας, μειώνοντας και την πιθανότητα αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Τα οφέλη, όμως, δεν σταματούν εκεί: το αλκοόλ εμποδίζει επίσης τη δημιουργία μικρών θρόμβων του αίματος (οι οποίοι σχηματίζονται συνήθως μετά από ένα μεγάλο γεύμα ) που μπορούν να μπλοκάρουν τις αρτηρίες και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή. Τέλος, όταν προτιμάμε τη μπύρα μας με το φαγητό, την πίνουμε συνήθως με μικρές γουλιές και αποφεύγουμε τις ζαλάδες και τα παρελκόμενα της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ.


Λάθος #5: Παίρνετε σπίτι ότι αφήσατε στο… εστιατόριο

Η τακτική αυτή σίγουρα είναι βολική αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε την επόμενη ημέρα, υπάρχει, όμως, ένα μικρό πρόβλημα: αν μετά το εστιατόριο πάτε σινεμά και αργήσετε να γυρίσετε σπίτι, αυξάνετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης , καθώς το φαγητό θα είναι πολλές ώρες εκτεθειμένο στη ζέστη. Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι το πλαστικό στο οποίο μπορεί να φυλάσσονται τα φαγητά, τα οποία όταν παραμένουν εκεί για ώρες, μπορεί να περάσουν χημικά στο φαγητό όταν αυτό ζεσταθεί, όπως φθαλάτες, βισφενόλη Α κ.λπ.. Τι να κάνετε: Προτιμήστε να φυλάσσετε το φαγητό σε γυάλινα ή κεραμικά μπολ και όταν το ξαναζεσταίνετε να ξεπερνάτε τους 80 βαθμούς Κελσίου.


Λάθος #6: Το πρωινό σας είναι μόνο μια μπάρα δημητριακών

Το να φάτε πρωινό «στο πόδι» όταν δεν έχετε χρόνο, είναι σίγουρα προτιμότερο από το να το παραλείψετε – οι περισσότερες μελέτες άλλωστε αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι όσοι τρώνε πρωινό είναι πιο λεπτοί, έχουν χαμηλότερη χοληστερίνη και καλύτερη μνήμη από όσους δεν τρώνε. Αν, όμως, επιλέγετε το πρωινό σας να είναι μια μπάρα δημητριακών, πρέπει να ξέρετε ότι πολλές από αυτές είναι… μεταμφιεσμένα γλυκά. Παρ’ όλο που μπορεί να περιέχουν γκρανόλα ή φρούτα, μερικές έχουν υψηλές ποσότητες τρανς λιπαρών οξέων ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, έτσι ώστε να είναι γλυκές και μαλακές. Τι να κάνετε: Ελέγξτε τις ετικέτες και επιλέξτε τις μπάρες χωρίς ζάχαρη, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κ.λπ και χωρίς υδρογονοποιημένα ή μερικώς υδρογονοποιημένα έλαια (τρανς λιπαρά). Επίσης, προτιμήστε τις μπάρες που περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών, έτσι ώστε να επιβραδύνεται η πέψη και να διατηρείτε την ενέργειά σας, χωρίς να «λερώνετε» τον οργανισμό σας. Αν έχετε χρόνο, ετοιμάστε τις δικές σας μπάρες με βρώμη και χρησιμοποιήστε τη μισή ζάχαρη προτιμώντας την καστανή.

http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις