Γρηγορότερος υπολογιστής

Με τον καιρό η ταχύτητα του υπολογιστή μας στα windows μειώνεται. Αυτό φαίνεται από την ταχύτητα που ανταποκρίνεται το σύστημα στις εντολές που του δίνουμε, όπως στο άνοιγμα αρχείων ή φακέλων, από την περιήγηση στο internet και από διάφορες άλλες εργασίες. Σε αυτό τον οδηγό θα σας παρουσιάσουμε τους 8 καλύτερους τρόπους για να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο.

Step 1. Σιγουρευτείτε οτι το υλικό του υπολογιστή σας(επεξεργαστής, μνήμη ram κτλ.) είναι αρκετό.

Ότι και να κάνουμε στο λογισμικό, άν το υλικό του υπολογιστή μας δεν είναι επαρκές για να "σηκώσει" το λογισμικό που χρησιμοποιούμε τότε με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να βελτιωθεί η ταχύτητα του υπολογιστή.

Step 2. Καθαρίστε την επιφάνεια εργασίας σας.

Αν παρατηρήσετε, όσο περισσότερα αρχεία και συντομεύσεις έχουμε στην επιφάνεια εργασίας τόσο πιο αργά τρέχει ο υπολογιστής μας. Μετακινήστε τα αρχεία και τους φακέλους στα έγγραφα και κρατήστε μόνο τις συντομεύσεις που χρησιμοποιείτε συχνά.

Step 3. Σκανάρετε το σύστημά σας για λάθη.

Ένα λειτουργικό σύστημα είναι ένα σύνολο αρχείων τα οποία κάνουν διάφορες λειτουργίες. Είναι πιθανόν με την πάροδο του χρόνου κάποια από αυτά τα αρχεία συστήματος να αλλοιωθούν. Αν συμβεί αυτό η ταχύτητα του υπολογιστή μειώνεται. Με την εφαρμογή των windows "έλεγχος σφαλμάτων" τα αλλοιωμένα αρχεία εντοπίζονται και διορθώνονται.

Step 4. Κάντε έλεγχο για ιούς spyware και adware.

Κάθε υπολογιστής που "τρέχει" Windows είναι ευάλωτος στους ιούς. Οι ιοί είναι μικρά ύπουλα προγράμματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα ή και μικρότερα προβλήματα στους χρήστες. Τα Spyware και τα Adware είναι προγράμματα που φτιάχνονται από εταιρείες για να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους υποψήφιους πελάτες τους έτσι ώστε να μπορούν να τους πλασάρουν καλύτερα τα προϊόντα τους. Αυτά τα προγράμματα δεσμεύουν πολύτιμη μνήμη του υπολογιστή και τον επιβραδύνουν.

Step 5. Απεγκαταστήστε τα προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε.

Με τον καιρό μπορεί να έχουμε συσσωρευμένα προγράμματα στον υπολογιστή τα οποία δεν χρησιμοποιούμε. Κάθε πρόγραμμα που εγκαθίσταται δημιουργεί συνδέσμους μεταξύ αυτού και του λειτουργικού συστήματος. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα προγράμματα μπορούν να επιβραδύνουν τον υπολογιστή μας. Με το να απεγκαταστήσουμε αυτά τα προγράμματα κερδίζουμε χώρο στον σκληρό δίσκο και βελτιώνουμε την απόδοση του συστήματος.

Step 6. Απενεργοποιήστε την αυτόματη εκκήνιση προγραμμάτων.

Τα προγράμματα χρησιμοποιούν λειτουργική μνήμη (Ram). Απενεργοποιήστε την αυτόματη εκκίνηση των προγραμμάτων εκτός από αυτά που χρησιμοποιείτε κάθε φορά, έτσι ώστε να εξοικονομήσετε μνήμη Ram και να λειτουργεί ταχύτερα ο υπολογιστής σας.

Step 7. Κάντε ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου( Αφού κάνατε όλα τα προηγούμενα.)

Όσο περισσότερες πληροφορίες και προγράμματα έχετε στον υπολογιστή σας, τόσο πιθανότερο είναι τα windows να τοποθετούν κομμάτια του ίδιου αρχείου σε διαφορετικές τοποθεσίες στον δίσκο. Αυτό μπορεί να γίνει για εκατοντάδες αρχεία και προγράμματα. Με την ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου όλα αυτά τα κομμάτια των αρχείων τοποθετούνται στο ίδιο μέρος με αποτέλεσμα να διαβάζονται ταχύτερα από στον σκληρό δίσκο και ο υπολογιστής γίνεται γρηγορότερος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! : Πριν κάνετε ανασυγκρότηση κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας σε κάποιον εξωτερικό σκληρό η μεταφέροντας τα σε άλλο υπολογιστή.

Step 8. Επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Αν κάνατε όλα τα παραπάνω βήματα και ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να μην βελτιώνεται, θα πρέπει να κάνετε επανεγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος και των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε. Αυτή είναι η τελευταία επιλογή και θα πρέπει να το σκεφτείτε πριν προβείτε σε αυτή. Το αρνητικό είναι ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Το θετικό είναι ότι αν έχετε έναν υπολογιστή 3 με 4 χρόνια και λειτουργεί πιο αργά απ' ότι παλαιότερα αυτή ίσως να είναι η μόνη λύση για να δείτε σημαντική διαφορά στην απόδοση του.

www.pcsteps.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις